Gazete Vatan Logo

Rektum kanserinde ameliyatsız tedavi mümkün

Türkiye’de her yıl 12-13 bin kişi rektum kanseri tanısı alıyor. Ancak, uygulanan yeni bir yöntemle rektum kanserli hastaların yüzde 50’si ameliyatsız tedaviyle iyileşebilir...

Rektum kanserinde ameliyatsız tedavi mümkün

Liv Hospital, dünyaca ünlü kanser merkezi Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) ile beşinci sempozyumunu gerçekleştirdi. 24-25 Şubat tarihlerinde, İTÜ Maslak Süleyman Demirel Kültür Merkezinde yapılan toplantıda “Rektum Kanserinde Ameliyatsız Tedavi Mümkün mü?” sorusu tartışıldı.

Sempozyuma dünyaca ünlü kanser merkezi MSKCC'den Kolorektal Cerrah Prof. Dr. Philip Paty, Hollanda’dan Karın Radyoloğu Prof. Dr. Regina Beetz-Tan ve Kolorektal cerrah Prof. Dr. Gerard Beetz’in yanı sıra çok saygın bilim insanları da konuşmacı olarak katıldı.

Dünyada 2200 hastaya uygulanan tedavi

Rektum kanserinde ameliyatsız tedavi hakkında konuşan Liv Hospital Ulus Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Oktar Asoğlu, “Dünyada şu anda 2200 civarında vaka bu şekilde tedavi ediliyor” dedi. Türkiye’de ise her yıl 12-13 bin kişi rektum kanseri tanısı alıyor.

Asoğlu, yeni yöntemin dünyada çok az yerde uygulandığını ve Liv Hospital olarak bu hizmeti ciddi sayıda hasta popülasyonuna ulaştırdıklarını ifade etti: “Türkiye’de 2013-2017 arasında 147 rektum kanserli hastayı tedavi ettik. Rektum kanserli 37 hastaya yeni tedavi protokolüne tabi tutulmalarından sonra öncelikle standart cerrahi tedavi uyguladık. Yüzde 52 oranında hastanın tümörü tamamıyla silindi ve bu hastalar rektum kanserinden ameliyatsız kurtulmuş oldu. İlk başvuruda ameliyatsız kurtulabilme oranı 50.”

Haberin Devamı

25 yıldır hastanemizde uyguluyoruz

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden Prof. Dr. Philip Paty, rektum kanserinde çığır açacak ameliyat dışı tedaviyi 25 yıldır New York'taki hastanesinde uyguladıklarını ifade etti: "Biz bu cerrahi dışı tekniği New York'ta uzun süredir kullanıyoruz. Temel prensibi, cerrahiyi, kemoterapi ve radyoterapiyle eğer mümkünse hastaya şifa buldurmak, münkün değilse cerrahiyi mümkün olduğunca geciktirmek. Bu standart tedaviyi 25 yıldan uzun süredir hastanemizde uyguluyoruz. Bu tedavide cerrah ve hasta güven duyuyor ve tümörün cevap verebileceğini düşünülüyor.

Bekleme süresi 6 ay

Tedavi üç-dört ay boyunca radyoterapi ve kemoterapiyle beraber uygulanıyor, ardından yalnızca kemoterapi veriliyor. Bu hastanın rektal kanserinin toparlanması için güçlü bir etki gösteriyor. Ameliyat sonrasında yaşanan sıkıntıları hastalar hissetmiyor. Bu süreçlerden sonra bekleme süresi ise ortalama 6 ay.

Haberin Devamı