Gazete Vatan Logo

Rekoru dörtledi

Türk otomotiv sektörü üretim, ihracat ve satışlardan sonra istihdamda da rekor kırdı. Ana sanayide çalışan sayısı 53 bin kişiyi geçti. Yeni işe alımlarla 2017’de rekor tazelenecek. Dolaylı olarak 500 binden fazla kişiye iş sağlanacak.

Rekoru dörtledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam seferberliği başlatarak, “Hep beraber gecikmeden süratle adımı atıp, eleman alımlarını başlatarak Mart sonuna kadar ciddi dönüşüm yakalamalıyız” çağrısına iş dünyasından tam destek geldi.

İmalat sanayinden inşaata kadar milli bir kampanyaya start verildi. İş dünyasında işe alma yarışı başlarken, gözler son 2 yıldır üretim, ihracat ve satış rekoruna imza atan otomotiv sanayine çevrildi. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörünün sessiz sedasız istihdam rekoru kırdığı ortaya çıktı.

5.5 milyar $’lık yatırım

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) verilerine göre, 31 Aralık 2016 itibariyle otomotiv ana sanayinde çalışanların sayısı 53 bin 377’ye ulaştı.

Son 3 yılda 5.5 milyar dolarlık yatırıma imza atan başta 5 büyükler Tofaş, Ford Otosan, Oyak Renault, Toyota Türkiye ve Hyundai Assan olmak üzere otomotivciler 11 binden fazla kişiyi işe aldı. 2013’te 42 bin 330 olan çalışan sayısı 53 bine ulaştı.

Otomotiv ana sanayi, yeni projelerin rüzgarıyla bu yıl da istihdamı büyütmeye devam edecek. Devlerin açıkladığı projeksiyonlarla istihdam sayısı 55 bin kişiyi geçerek rekor tazeleyecek.

Haberin Devamı

Otomotiv dolaylı olarak yarım milyondan fazla kişiye iş sağladı. Ana sanayinde çalışan birinin 10 kişilik etkisi bulunuyor. Yan sanayi, satış, servis, sigorta, pazarlama gibi... 53 bin 337 kişi böylece 530 binlik istihdam yaratmış oldu.

Tesisler 24 saat çalışıyor

Bursa tesisinin yıllık üretim kapasitesini 450 bin adede yükselten Tofaş, Egea siparişlerine yetişmek için yeni bir hat kurdu. Şirket 500 kişi daha istihdam edecek. Tofaş, 2016’da 3 bin kişiyi işe almıştı. C-HR’ı bantlardan indiren Toyota Türkiye, 2016’da

2 bin kişiyi bünyesine kattı. Şirket

5 bin kişilik bir aile oldu. Toyota, 2017’de emekli olan ve sözleşmeleri biten personelin yerini tamamlayarak istihdam sayısını koruyacaklarını bildirdi. Yeni Civic Sedan ile ikinci vardiyaya geçmeye hazırlanan Honda Türkiye, 600’e yakın kişiyi işe alacak. Ford Otosan 10 binden fazla kişiye istihdam sağladıklarını belirterek, “İhracatın yanı sıra istihdam da şampiyonuz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

2016’da otomotiv ihracatı yüzde 13 artışla 23.9 milyar dolar oldu. Yeni projelerle ihracatın bu yıl 25 milyar dolarla rekor kırması bekleniyor.