Gazete Vatan Logo

Rekor onlarda

Referandum’da iki ilçeden rekor düzeyde oy çıktı. Hatay’ın Defne ilçesinde ‘hayır’, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde ise evet oyları patladı.

Rekor onlarda

16 Nisan referandumunda ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oylarında rekor kıran yerler belli oldu. ‘Evet’ oyunda rekor Şanlıurfa’nın Harran ilçesinden geldi. İlçedeki seçmenlerin yüzde 97.2’si ‘evet’ oyu verdi. Harran’da ‘evet’ için 33.886, ‘hayır’ için 1109 oy çıktı. Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, “Bölge halkı olarak, bayrağına toprağına bağlı vatandaşlarız. Akçakale, Harran fark etmiyor. Buradaki vatandaşların hepsi bir parçadır” dedi.

Başkandan teşekkür

‘Hayır’ oyunda rekor ise Hatay’ın Defne ilçesinden geldi. Defne’de seçmenlerin yüzde 93.5’i ‘Hayır’ oyu verdi. Hatay Defne’de ‘Evet’ için 5 bin 768, ‘Hayır’ için 83 bin 209 oy çıktı. Defne Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Yaman; 16 Nisan 2017de yapılan Anayasa Değişikliği Referandumunda yüzde 93.5 ‘Hayır’ oyu ile rekor kıran ilçe halkına teşekkür mesajı yayınladı. Yüzde 89.8 katılım oranı ve yüzde 93.5 hayır oyu ile rekor bir rakama imza attıklarını belirten Başkan Yaman, “Defneliler; Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucuları olduklarını tüm dünyaya bir kez daha kanıtladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan’dan özel teşekkür

Anayasa’da bazı değişikliklerin halkoylamasına sunulduğu 2010 yılında ülke genelinde en çok ‘evet’ oyu verilen Adıyaman’ın Sincik ilçesi, bu kez yüzde 96.29 ‘evet’le Harran’ın ardından ikinci oldu. Sonuçların belirlenmesinin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sincik Belediye Başkanı Mehmet Korkut’u arayarak ilçe halkına teşekkür etti. Korkut, “Bilindiği gibi ülkemiz tarihi bir dönemeçten geçti. Ülkemizin diğer ülkeler arasında saygın bir yer edinmesi ve ekonomik olarak kalkınması aynı zamanda özgürlüklerin önünün açılması bakımından yapılan bu referandumda Sincik üzerine düşeni yapmıştır. Kendi rekorunu kırmıştır. Yüzde 96.2 ile Türkiye’de hatırı sayılır bir yüzdelik elde etmiştir. Ben bütün vatandaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Erdoğan 49 ilde damga vurdu

Ağustos 2014’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan 55 şehirde büyük üstünlük sağlamıştı. Evet oyları bu kentlerin 49’unda yine öndeydi. Bu illerin içinden sadece 6 şehir, Ankara, Artvin, Bilecik, Uşak, Zonguldak ve Yalova yüzde 50’nin üzerinde Hayır’a döndü.

Haberin Devamı

Akdeniz işbirliği oyları artırmadı

1 Kasım 2015’te genel seçimlerde ‘Evet’ bloğunun birinci olduğu şehir sayısı 62’ydi. Önceki günkü referandum sonrası 48’e indi. CHP-HDP bloğu ise 19 kentten 33’e yükseldi. Yani ‘Evet’ ittifakı Akdeniz sahilinde işe yaramadı. Adana-Mersin-Antalya hattı ‘Hayır’ dedi. MHP bölgede kan kaybetti.