Gazete Vatan Logo

Rekor kırdılar

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde en büyük etkinlik İstanbul’da yapıldı. Şişli’den bisikletleriyle yola çıkan binlerce engelli, büyük kortej eşliğinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde balon patlatıp, zil ve düdük çaldı...

Rekor kırdılar

Bağcılar Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 8’incisi yapılan ‘Uluslararası Barikat Film Festivali’ kapsamında engellilerin önündeki barikatların kaldırılması için ‘Sessiz Çığlık Bisiklet Korteji’ düzenlendi. Şişli’den bisikletleriyle yola çıkan engelliler, oluşturdukları kortejle 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne gelip burada balon patlatıp, zil ve düdük çaldı.

Başkan da pedal çevirdi

Kortejle birlikte bisiklete binip köprüye kadar pedal çeviren Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ‘Engelli’ ifadesinin, bir engelin önüne çıkmasından kaynaklı olarak kullanıldığını anlatarak, ‘Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri eğer biz kaldırsaydık. Onlar için hiç engelli ifadesi kullanılmamış olurdu. Demek ki esas engel bizde. Bundan sonraki süreçte kimsenin engelli olmaması dileğiyle Dünya Engelliler Gününü icra ediyoruz’ diye konuştu.

Bu etkinliği Uluslararası Barikat Film Festivali kapsamında yaptıklarına dikkat çeken Çağırıcı, şunları söyledi: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde bir aradayız, bu vesileyle 15 Temmuz şehitlerimizi de yad ediyoruz, rahmetle anıyoruz. Pedal çeviren tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Zihinlerdeki engeli kaldırdığımızda kimseye engelli denmeyeceğini göreceksiniz. Engellilik, bir kişinin istediği veya başkası tarafından ortaya koyulan bir şey değil. Eğer biz barikatları, engelleri ortadan kaldırsak niye ‘engelli’ denilsin. Engel, zihinlerde, biz de bu engeli kaldırmak adına bunu düzenledik.

Haberin Devamı

Evlere kapanmayın!

Engelli atlet Abdülkadir Özol da ‘Barikatsız dünya için düşlerimizi gerçekleştiriyoruz. Tüm engelli dostların, engelliler gününü kutluyorum. Engelli arkadaşlara tavsiyem, halka karışsınlar, kendilerini eve kapatmasınlar. Burada olmaktan çok mutluyum’ dedi. Etkinlik, engelli vatandaşların 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nde şehitler için dua etmesi ve abideye karanfil bırakmasıyla bitti.

Göle maya çaldılar

Türkiye Sakatlar Derneği Ankara Şubesi üyeleri dün Kızılay Güvenpark’ta ‘Engel Bedende Değil Yürektedir’ pankartı açtı, ‘Engelliyiz haklıyız kazanacağız’ diye de slogan attı. Ankara Sakatlar Derneği Başkanı Mithat Tokur, engelin bedende değil, yürekte olduğunu belirterek ‘Bugün eşitlik için göle maya çalmak için buluştuk. Bizler; İşsizlik, yoksulluk gibi ağır sorunların yanında sayısız engele rağmen umutla, aşkla yaşama sarılan milyonlarca engelli ve engelli ailesiyiz’ dedi. Tüm zorluklarına rağmen ülke genelinde birleşerek çözüm için Nasrettin Hoca misali ‘Ya tutarsa’ deyip göle maya çaldıklarını belirtern Tokur şöyle devam etti: Maya tutarsa, engellilerin çarşı, pazar, tiyatro, sinema, okul, hastane ve spor merkezlerine erişim sorunu çözülecek. Sağlık hizmetinden katkı payı kalkacak...”

Haberin Devamı

Ardından da temsili Nasreddin Hoca olan engelli bir vatandaş Güvenpark Havuzuna maya çaldı.

Vali 10 dakika engelli oldu

Tokat’ta il protokolü, özel parkurda 10 dakikalığına engellilerin karşılaştığı sorunları hissetti. Düğün salonunda yapılan program öncesi vali dahil protokol üyeleri, bedensel engellilerin günlük sıkıntıların gösterilmesi için hazırlanan parkurda tekerlekli sandalye kullandı. Daha sonra gözleri bağlanarak hazırlanan parkurdan programın yapılacağı alana geçti. Programa Tokat Valisi Ömer Toraman, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, engelliler, aileleri ve davetliler katıldı. Etkinlikte konuşan Vali Ömer Toraman şunları söyledi: “Bire bir onların hislerini yaşamak zor. Biraz yaklaşmaya çalıştık belki, neler hissettiklerini ne tür zorluklarla karşılaştıklarını. Bire bir onlar gibi hissetmemiz zor. Bir fikir verdi. Şunu hep söylüyoruz, bu hayatı müştereken paylaşmamız gerekiyor, müştereken yaşıyoruz. Engelli olsun engelsiz olsun bütün vatandaşlar ortak bir hayat paylaşıyoruz, mekanlarımız ortak. Dolayısıyla bunları tasarlarken, inşa ederken, kullanırken de bunu gözeterek hareket etmemiz lazım. sadece engelsizler için tasarlanmış bir dünya, engelliler için çok sıkıntı verici bir hale geliyor. Dolayısıyla her şeyi düşünürken, tasarlarken, planlarken engelli vatandaşlarımızı da hesaba katmamız gerekiyor. Çünkü onların ihtiyaçları yerine göre farklılaşıyor. İhtiyaçlarını karşılayabilmek lazım. Engeller sınırlandırıyor hareket kabiliyetini, fonksiyonlarını sınırlandırıyor. Dolayısıyla daha çok yardıma, desteğe ihtiyacı oluyor. Onun için öncelikler sırasında onları birinci sıraya koymamız lazım. Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını ilk sıraya koymak lazım.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Cıvıl cıvıl bir hediye

Bodrum’da Uluslararası Deniz Festivali The Bodrum Cup Komitesi üyeleri, Bodrum Dans Kulübü’nün engelli öğrencilerine dijital duvar piyanosu hediye etti. Komite üyelerinin bu yıl 29’uncusunu düzenledikleri yarışlardan elde ettikleri gelir ve toplanan bağışlarla alınan piyano, Bodrum Dans Kulübü’nde törenle teslim edildi. Törene The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi üyesi Ali Çakır ve Bodrum Dans Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Özvezneci ile öğrenciler katıldı. Törenin ardından konuşma güçlüğü çeken engelli genç Arca Kayacan, yeni piyanoyla eğitimlere başladı. Engelli gençlerin haftada 2 saat bireysel olarak eğitmen Serhan Kandemir ve Bahar Can’dan eğitim alacağı belirtildi.

Bedensel engelli zumba eğitmeni

BANDIRMA’da zumba eğitmenleri Gülden Kanık, Özlem Yörük, Handan Yiğit, Bandırma Engelli ve Engelli Aileleri Derneği ile ortaklaşa hazırladığı ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ projesi kapsamında, 50 zumba eğitmeni ve farklı yaşlardaki 60 engelli, zumba yaptı. Etkinlikte; Türkiye’nin ilk ve tek engelli zumba eğitmeni olan doğuştan bedensel engelli 18 yaşındaki lise öğrencisi Rabia İlteriş de sahne alarak hünerlerini sergiledi.