Gazete Vatan Logo

Rekor kıran otomobil frene bastı



2013'te rekor kıran otomobil satışları, 1 yıl sonra kez geriledi. Otoya gelen zamlar ve ÖTV artışıyla, satışlar yüzde 5.7 geriledi. Otomotiv pazarının beklentilerden daha az daralmasında '2013 model yılı oto kampanyaları etkili oldu. Esas düşüş Şubat'ta gerçekleşecek
Döviz kurlarına bağlı yapılan zamlar, kredi faizlerindeki yükseliş ve ÖTV artışı, Ocak ayında otomotiv pazarının daralmasına neden oldu. Geçen yılı rekorla kapatan otomobil satışları Aralık 2012'den sonra ilk kez geriledi. Ancak satışlardaki daralma şirketlerin düzenlediği '2013 model yılı kampanyalar ve zamlardan etkilenmek istemeyen tüketicilerin talebini öne çekmesi sayesinde beklentilerin altında kaldı. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, Ocak'ta otomobil satışları yüzde 5.7 düşüşle 24 bin 368 adet oldu. Hafif ticari araç pazarı yüzde 14.2 daraldı ve 8 bin 302 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ve hafif ticari araç satışları da yüzde 8 gerileyerek, 35 bin 523 adede indi. ODD Genel Sekreteri Hayri Erce, döviz kurlarındaki artış, Merkez Bankası'nın sert faiz artışı sonrası kredi faizlerindeki yükseliş, Ocak ayı başında devreye giren ÖTV artışları ve BDDK'nın aldığı kredi tedbirlerinin etkisiyle sektörün 2014'e kötümser başladığını belirtti.
Erce, "Sektörde yılın geneli için minimum yüzde 20 hatta yüzde 30'a kadar daralma bekleniyor. Bu nedenle Ocak ayındaki yüzde 8'lik düşüş, senelik tahminleri dikkate aldığımızda iyi denebilecek rakam. Pazarda 2013 modeller halen düşük fiyatlarla satılıyor. Önümüzdeki günlerde 2013 model stokları azalıp yeni maliyetli 2014 modeller devreye girince ve fiyatlardaki yükseliş yansıyınca daralma daha sert olacak. Esas düşüş Mart'ta yaşanacak" dedi.

Haberin Devamı