Gazete Vatan Logo

Rekor kıran dolara sözlü müdahale

Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta 75 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisi, Rusya’nın faizleri sürpriz şekilde 200 baz puan indirerek yüzde 15’e düşürmesi ve dolardaki küresel değer kazancı ile dolar/TL dün 2.4472’ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi gördü.

Dolar/TL 2.43’te dengelendi

Bankacılar, TL’deki değer kaybının Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin açıklamalarının ardından hız kazandığını söyledi. Doların 2.45 seviyelerine doğru gittiğini gören Merkez Bankası’ndan saat 16.30 sıralarında açıklama geldi. Merkez Bankası, “Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri TCMB’nin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir” açıklamasında bulundu. Açıklama sonrası kur 2.4257’ye kadar indi. Sonrasında dolar/TL 2.4340 düzeyinde dengelendi.

Bankacılar, son günlerde TL’nin dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha çok değer kaybetmesinin nedeninin siyasilerin talepleri ardından TCMB’nin erken bir faiz indirimi yönündeki istekliliği olduğunu belirtti.

Haberin Devamı