Gazete Vatan Logo

Rekor garanti!

OSD Başkanı Kudret Önen, bu yıl 3 kulvarda rekor kıracaklarını belirterek, “4.5 milyar dolarlık yatırımın meyvesini alıyoruz” dedi

Türk otomotiv sektörü tarihi yıllarından birini yaşıyor. Otomotiv, üretim, ihracat ve satış olmak üzere 3 kulvarda rekora koşuyor. İlk 6 ayda ortaya çıkan tabloyla, otomotiv daha şimdiden rekorları garantiledi. Üretim 6 ayda yüzde 18 artışla 668 bine, ihracat yüzde 8 büyüyerek 486 bine ve satışlar

yüzde 49 artarak 455 bine ulaştı.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, 6 aylık verilerin rekorun habercisi olduğunu belirterek, “Nazar değmesin diyoruz. Rekorlarla dolu bir yıl olma ihtimali çok yüksek. Geçen yıl gerçekleştirilen 4.5 milyar dolarlık yatırımların meyvesini topluyoruz” dedi.

Önen, 2015 yılı hedeflerini şöyle aktardı: “Bu tempo sürerse 2011’deki 1 milyon 190 binlik üretim ve 2008’deki 910 bin adetlik ihracat rakamları geçilecek. Üretim 1 milyon 225 bin adede, ihracat da 925 bine ulaşacak. Türkiye 2015’te 1 milyonluk satışı görmeyi hak etti. En kötü ihtimalle bu hedefler yakalanacak. Olumlu rüzgarla daha yüksek rakamlar elde edebiliriz.”

Hafif ticariden sonra otomobil üssü olduk

Haberin Devamı

2015’te başlayan yeni yatırımlarla otomotiv üretiminde yıllık kapasitenin 1.8 milyon adedin üzerine çıkacağını ifade eden Kudret Önen, “Kurulu kapasitenin 2 milyon adedin üzerine çıkması çok uzak değil. Tofaş’ın Fiat Aegea projesi geliyor, Hyundai tam kapasite devreye girdi. Toyota yeni bir model üzerinde çalıştığını açıkladı. Devreye alınacak yeni projelerle Türkiye, hafif ticari araç üretiminden sonra otomobil üretiminde de Avrupa’da önemli merkez olma yolunda” dedi. Euro/dolar paritesinin otomotiv sektörüne etkilerine de değinen OSD Başkanı Önen, şöyle devam etti:
“Otomotivin Türkiye genel ihracatındaki payı yüzde 17 gibi yüksek bir seviyeye çıktı. Ancak ihracatın yüzde 7.5 artmasına karşın, euro/dolar paritesi sebebiyle değer bazında yüzde 10 azalma yaşandı. Euro bazında yüzde 11, miktar bazında yüzde 18 artış var.”
ABD’ye birer örnek yollasak Avrupa kadar satış yaparız
Kudret Önen, otomotivin anavatanı ABD’ye açılmanın Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, “Herkesin final noktası Amerika’dır. ABD’deki bayilere yeni araçtan birer numune gönderseniz, AB pazarı kadar satış olur. ABD’ye yapılan ihracatımız çok daha artacak, yeni modeller bu kıtaya gidecek. Her ürünün Amerika ayağının olacağına inanıyorum. Orta vadede yeni projelerin devamı gelecek” diye konuştu.
Türkiye, ABD’yi ilk olarak 2019’da Ford Otosan’ın ürettiği Transit Connect’le keşfetti. İlk ihracat adetleri 20 bin adetler seviyesinde olmuştu. Ancak aracın Kuzey Amerika’da kendisi kanıtlamasından sonra Gölcüklü Connect’le 1 yılda 49 bin adetlik ihracat rakamı yakalanmıştı. ABD’ye ihraç edilen ikinci yerli araç yeni Doblo oldu. Doblo, RAM ProMaster City markasıyla bu kıtaya geçen yılın sonundan itibaren gönderilmeye başlandı. Tofaş, Kuzey Amerika’ya 2021’e kadar en az 175 bin araç ihraç etmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı