Gazete Vatan Logo

Rejim IŞİD'in elindeki Palmira'ya yeniden girdi

Aralık ayında tekrar terör örgütünün kontrolüne geçen antik kent, bir kez daha kuşatma altında. Şehre hakim konumdaki Palmira Tepesi'ni geri alan Şam rejiminin başlattığı taarruzda, yoğun top atışları yapılıyor.

Rejim IŞİD'in elindeki Palmira'ya yeniden girdi

Suriye askerleri, IŞİD'in elinde bulunan Palmira antik kentine girdi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusu ve destekçisi güçlerin başlattığı taarruz kapsamında tarihi kentte çatışmaların yaşandığı ve yoğun top atışlarının olduğunu belirtti. Ayrıca, kentin batısında bulunan bir bölgenin Suriye hükümet güçlerinin eline geçtiği de ifade edildi.

IŞİD, Aralık ayında UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alan Palmira antik kentini, hükümete bağlı güçlerin elinden geri almıştı. Kentin bir bölümü IŞİD tarafından tahrip edildi.

Suriye hükümetine destek veren Şii güçlerden Lübnan Hizbullahı'nın medya birimi daha erken saatlerde geçtiği duyuruda, ordunun Antik Roma döneminden kalma ünlü kalıntılara yukarıdan bakan tependeki kaleye ulaştığını belirtti.

Resmi Sana haber ajansı ordunun 'Palmira üçgeni' olarak bilinen stratejik bölgeyi de ele geçirdiğini duyurdu.

IŞİD, hem kalıntıların bulunduğu alanı hem de Tadmur olarak bilinen yakınlardaki kenti ilk kez Mayıs 2015'te almış ve yaklaşık 10 ay boyunca elinde tutmuştu.

Haberin Devamı

Mart 2016'da Rusya'nın da hava desteğiyle Suriye ordusu Palmira'yı IŞİD'den geri almıştı. Ancak Suriye yönetiminin Halep'e odaklandığı bir dönemde 2016 sonlarında kent yeniden IŞİD'in eline geçmişti.

IŞİD, 'putperestlik' olduğu iddiasıyla bazı tapınak ve mezarlıklar ile Zafer Takı'nı patlayıcı kullanarak tahrip etmişti. Grup ayrıca, İ.Ö. 1. Yüzyıl'ın en önemli dini yapılarından biri olarak görülen Bel Tapınağı'nı da yıkmıştı.

BBC Türkçe