Gazete Vatan Logo

Reislerimiz tecrübeli okyanusa açılacaklar

Dünyada balık tüketimi ortalamasının kişi başı 20 kiloyken Türkiye’de 7 kilo olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Reisler tecrübeli, tekneler de güzel. Yakın zamanda okyanusa açılacaklar daha çok çalışacaklar, herkes daha çok balık tüketecek” diye konuştu

Reislerimiz tecrübeli okyanusa açılacaklar

Balıkçılık av sezonu Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Sarıyer Kireçburnu Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen balıkçılık av sezonu açılış töreninde denize balık bırakmasıyla başladı. Pakdemirli, Türkiye’de 1 yılda 1 kişinin ortalama 7 kilo balık yediğini, dünyada bu rakamın 20 kilo olduğunu söyledi. Balıkçıların daha çok çalışacağını ve herkesin daha çok balık tüketeceğini belirten Pakdemirli, “Reisler tecrübeli, tekneler de güzel olunca balıkçılarımız da inşallah yakın zamanda okyanuslara açılacak. Afrika’da bulunan Moritanya ve Somali gibi okyanus kıyısı ülkelerle balıkçılık anlaşmaları yaptık. Hazır ucuzken balıkları bol bol tüketeceğiz” dedi.

Proteine ihtiyaç artıyor

Pakdemirli, sektöre yatırımı geleceğe yapılmış yatırım olarak gördüklerini söyledi. Dünyada artan nüfusun beraberinde bazı problemleri getireceğini ifade eden Pakdemirli, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tahminlerine göre bugün 7 milyar olan insan sayısı 2050 yılında 9 milyar olacak ve hayvansal proteine ihtiyaç 2 kat artacak. Artan bu ihtiyacın karşılanması için hükümet ve bakanlık olarak gerekli çalışmaları yürütüyoruz” dedi. Her yaş grubundan bireyin balık tüketimine önem vermesi gerektiğini anlatan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü: “2 yılda bir yayınlanan dünya raporlarına göre, 2016’da 171 milyon ton üretim var. Bunun çoğu avcılıktan, bir kısmı yetiştiricilikten. Avcılıkta zaman zaman üretim dalgalı olabilir. Yani her yıl aynı miktarda balık olmayabilir. Burada türlerin biyolojisi, üreme dönemi, üreme dönemi sıcaklıkları, türün besin zincirindeki yeri… Bu faktörler üretimi artı ya da eksi şekilde etkileyebiliyor.”

Haberin Devamı

Denetime devam

Ülkemizde de su ürünleri üretiminin yıllara göre değiştiğini ifade eden Pakdemirli, şunları kaydetti: “Toplam 630 bin ton su ürünü üretiliyor, bunun 277 bin tonu yetiştiricilik, 353 bin tonu avcılık. Yani hâlâ avcılıktan çok daha fazla, yani avcılarımız, reislerimiz çok daha fazla balığımızı sofralarımıza getiriyor. Onlara burada teşekkür ediyorum. Bazı denetlemeler de getirdik. Denizler iz sular, karaya çıkış noktaları, toptan ve perakende satış yerleri, yol güzergahları, soğuk hava depo ve işleme tesislerinde bazı denetimlerimiz devam edecek.”

Haberin Devamı

Palamutun çifti 30-40 TL’den satıldı

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle Çanakkale ve Balıkesir’deki balıkçılar, “Vira bismillah” diyerek denize açıldı. Saroz Körfezi’nde yakalanıp Çanakkale Balık Hali’ne getirilen 80 kasa sardalya, perakendeciler tarafından kasası 200 liradan alındı. Az miktarda yakalanan palamutun çifti 40, barbunyanın kilogramı 40 ve kocagözün kilogramı 25 liradan satışa sunuldu. Sardalyanın kilogramı da tezgahta 25-30 liradan tüketiciye ulaştı. Balıkesir’in Bandırma ve Erdek ilçesindeki balıkçılar da 500 çift palamut, 45 çift torik, 300 kasa hamsi, 40 kasa sardalya, 35 kasa istavrit yakaladı. Palamutun çifti 30, torikin çifti 110, hamsinin kasası 60-80, sardalyanın kasası 130 ve istavrit kasası 100-220 liradan satıldı.

İhracatta 1 milyar $’lık 2023 hedefimizi geçtik

Haberin Devamı

Bekir Pakdemirli, uyguladıkları politikalar sonucunda su ürünleri yetiştiriciliğinde rakamların yüzde 300 artarak 60 bin tondan 280 bin tona geldiğini söyleyerek, “İhracatımızda da artış sağladık. 2002’de 27 bin ton olan ihracatımız 2017 yılında 157 bin ton oldu. 97 milyon dolar olan ihracatımız 855 milyon dolar oldu. 2018’de 2023 hedefimiz olan 1 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirdik. İlerleyen günlerde balıkçı kardeşlerimize daha fazla desteklerimizi açıklıyor olacağız. Bu sene 2023 hedefimiz olan 1 milyar dolarlık ihracatı geçtik, inşallah önümüzdeki günlerde 1.5 milyar dolarlar seviyesine nasıl çıkaracağımızı anlatacağız” dedi.