Gazete Vatan Logo

Referansınız ne?

İİBF bölümlerinde okuyan gençlerle sohbet ederken, bir takım sertifikalardan söz ederim. ‘CPA-CMA-CFA sertifikalarını duydunuz mu, bu konuda bilginiz var mı, bu belgeleri almayı düşünüyor musunuz’ diye sorarım. Gençler bu konudan bihaber, bu sertifikasyonları hiç duymamışlar, bu konuda hiçbir bilgileri yok! Üzücü... Biz, referans olarak hep şunları sunarız: ‘ODTÜ, Boğaziçi mezunuyum, yüksek lisansım var, İngilizce bilirim, çok tecrübeliyim, şu şirketlerde çalıştım vb.’

Peki, bu ifadelerin uluslararası bir geçerliği var mı? Yok! Referansınız sadece bunlar mı?

Dünyada ODTÜ ayarında, hatta daha üst düzeyde binlerce üniversite var; yüksek lisans yapmayan yok; İngilizce bilen milyonlar var, iş tecrübesi olan ve üstdüzey şirketlerde çalışan yüzbinler var; senin farkın ne, bunların arasından nasıl sıyrılacaksın? Ben diyorum ki, mahalli kalmayın; daha büyük düşünün, uluslararası boyutta düşünün... İşte, bu yazıda bunun yöntemini öğreneksiniz!

***

Muhasebecilik, ABD’de şirket skandallarından sonra gündeme gelen önemli ve prestijli mesleklerden biri...

Haberin Devamı

Enron, Arthur Andersen ve diğer şirketlerdeki olaylar muhasebecilikte bütün dünyada prestij kaybının oluşmasına yol açtı. Bu olaylar muhasebecilik mesleği, etik kuralları ve güvenilirliği konusunda kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu.

Türkiye’de sayıları bir milyonu aşkın muhasebecnin en önemli sorunu, yurtdışında ya da uluslararası işlerde imzalarının kabul edilmemesi. Bu nedenle Türkiye’deki uluslararası şirketlerin yönetim kademelerinde Türk muhasebeciler yer alamıyor.

Muhasebe yöneticilerinin yurtdışındaki anlaşmalarda imzalarının geçerli olabilmesi için uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip olmaları gerekiyor. Amerikan muhasebecilik sistemine uygun olan ve uluslarararası geçerliliği bulunan CMA (Certified Management Accountant - Yönetim Muhasebesi Sertifikası) , CPA (Certified Public Accountant - Sertifikalı Muhasebeci Sertifikası) ve CFA (Chartered Financial Analyst - Uzman Muhasebeci Sertifikası) dereceleri, muhasebecilikte en geçerli sertifikalar durumunda. Bu sertifikalara sahip olan muhasebecilerin uluslararası anlaşmalarda imzaları kabul görüyor .

Haberin Devamı

CMA, CPA ve CFA sertifikalarına sahip olanlar, internet üzerinden Amerika ve Avrupa’da istedikleri ülkelerde çalışabilir. Yabancı şirketler, bu sertifikalara sahip muhasebeciler arıyor. Bu sertifikaları alan kişiler, daha iyi işler bulma şansına sahip oluyor. Türkiye’de bu üç sertifikaya sahip olan kişi sayısı çok az. Bu sertifikalar, sahiplerine büyük avantajlar sağlıyor.

Uluslararası geçerliliğe sahip muhasebecilik sertifikaları olan CMA-CPA -CFA kursları artık Türkiye’de de veriliyor. ABD’de bu konuda birçok yayın var, bunları internetten araştırıp bulabilirsiniz. Ayrıca bu konuda yazılan pekçok kitap var, CD’ler var, internet üzerinden kurslar var, bunları araştırın. Bunun için İngilizce şart, yani olmazsa olmaz, çünkü bunun dili İngilizce... Sınavlar zor değil, ama bir takım kuralları iyi öğrenmek (ezberlemek) gerekiyor. Sınavın yükü fazla. İş tecrübesi aranıyor, yani sektör deneyimi şart. Bence, uluslararası şirketlerde ve yurtdışında çalışma olanağnıı yakalamak için, bu yükün altına girilir...

Haberin Devamı

Bu sertifikalara sahip muhasebeciler; iş dünyasına global pasaport, uluslararası firmaların yurtdışı pozisyonlarına doğrudan başvurma olanağı, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası firmalarca öncelikli tercih edilme şansı, hızlı yükselme ve yüksek gelir olanakları kazanıyor.

Muhasebe alanında çalışan ve kariyerine devam etmek isteyen profesyoneller, yükseköğrenimini tamamlamış olup firmalarda yönetim kademelerinde görev almak isteyenler, öğrenimlerine devam etmekte olan öğrenciler bu sertifikalara sahip olabilir. Bu sertifikasyonu almaya hak kazanan profesyoneller, tüm dünyada bu alanda kabul görme derecesine sahip olurlar.

***

Şikago’ya gittiğimde şuna şahit oldum, insanlar bu sertifikaları elde edebilmek için acayip çabalıyor. 20 yaşındaki üniversite öğrencisi de, 60 yaşındaki hukukçu da, çalışan finansçı da bu belgeye sahip olmak için kurslara gidiyor; haftasonlarını sırf bu işe ayırıyorlar ya da iş çıkışı akşam kurslarına katılıp, sınavın inceliklerini öğreniyorlar. ‘İİBF mezunu çok, iş sıkıntısı var’ deyip, yakınmakla bu işler olmuyor. Faklı olmak, fark yaratmak gerekiyor. Bunun da yolları var, arayıp bulmak gerekiyor...

Haberin Devamı