Gazete Vatan Logo

Referandum öncesi müzakere yok

Merkel, referandum öncesi yeni yardım programı görüşülmeyeceğini açıkladı. Başbakan Merkel, Yunanistan krizinin kötü sonuçlara sebep olmasından ise korkmadığını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Alman Meclisi'nde yaptığı açıklamada, pazar günü planlanan referandum öncesi müzakere yapılmayacağını belirtti. Merkel, “Müzakere kapısı her zaman açıktı ve yine açık. Ancak referandum öncesi yeni bir yardım programı konusunda görüşme yapamayız. Bunun için Federal Meclis'in yetkisi gerekli“ dedi. Merkel, "İyi bir Avrupalı, her ne pahasına olursa olsun çözüm arayan Avrupalı değildir" dedi.

Devlet iflasının felaket boyutunca sonuçlarından korkmadığını söyleyen Merkel, “Avrupa güçlü. Beş yıl öncesinden çok daha güçlü“ şeklinde konuştu.

Merkel, Yunanistan'ın ortaklarıyla görüşmeyi tek taraflı sonlandırdığını ve yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi.

Yunan halkına da seslenen Merkel, “Gururlu bir halksınız ve önünüzde başa çıkmanız gereken çok zorlu günler var“ dedi. Referandumun Yunanistan'ın yasal hakkı olduğunu belirten Merkel, diğer 18 Euro Bölgesi ülkesinin de tutumunu belirlemek için böyle bir hakka sahip olduğunu vurguladı.

“Güven yok edildi”

Haberin Devamı

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ise Atina'nın güveni yok ettiğini belirtti. Schäuble çözüm için kreditörlerle Atina yönetimi arasnda yeniden güvenin tesis edilmesi gerektiğini belirtti.

Şu anda bir yol bulmanın çok zor olduğunu kaydeden Schäuble, “Güven ve bağlılık bir önkoşuldur“ ifadelerini kullandı.

Kaynak: DW Türkçe