Gazete Vatan Logo

Referandum hangi tarihte yapılacak?

2017 Referandum için geri sayım sürüyor. Başkanlık sistemi ve anayasa değişikliği için yapılacak olan referandum ne zaman gerçekleşecek? İşte 2017 referanduma ilişkin merak edilen soruların yanıtları...

Referandum hangi tarihte yapılacak?

Referandum süreci vatandaşlar tarafından büyük bir merakla takip ediliyor. Siyasi partiler referandum sürecinde destek verdiği düşünce doğrultusunda vatandaşları miting yoluyla ikna etmeye çalışacak. Miting çalışmalarının bu ay içerisinde başlaması bekleniyor. Peki 2017 referandum hangi tarihte yapılacak? İşte 2017 referandum sürecine ilişkin tüm detaylar...

Başkanlık sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hukukla ilgili danışmanlarının yaklaşık 1 yıldır etkin bir çalışma yaptıklarını anlatan İlnur Çevik, "Bu Anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmalar belli bir yere gelmişti fakat gündemde değildi. Ta ki MHP, Sayın Bahçeli bunu gündeme getirinceye kadar. Gündeme geldikten sonra o çalışmalar raftan indirildi ve Ak Parti'yle beraber çalışılarak son haline getirildi. 21 maddeydi, Sayın Bahçeli bunu 18 maddeye düşürdü ve son anayasa değişiklikleri meclisten geçti. Cumhurbaşkanımızın eline gelmiş değil meclisten geçen haliyle. bugün yarın bekleniyor. 9 Nisan'a da büyük ihtimalle referandum kararı alınacak" dedi.

Haberin Devamı

Üniversite okuduğu ilde oy kullanmak isteyen gençlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var.

Referandum öncesi uyarılar başladı. Özellikle, oturduğu ilden başka bir ilde ikamet eden üniversite öğrencilerinin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Öğrencilerin üniversite okuduğu ilde oy kullanması için yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Uygulamayla öğrencilerin kütüklerinin olduğu ile gelmelerine gerek yok.

Örneğin İstanbul'da oturup, İzmir'de üniversite okuyan bir öğrenci, eğer yurtta kalıyorsa, yurtta kaldığına dair ıslak imzalı belge ve okuduğu üniversiteden öğrenci olduğuna dair ıslak imzalı öğrenci belgesi alması gerekiyor. Bu belgelerle, öğrencinin il nüfus müdürülüğüne başvurması şart.

Eğer öğrenci ev arkadaşlarıyla kiralık bir evde oturuyorsa, oturduğu eve ait kira sözleşmesi, muhtarlıktan alınacak ikametgah belgesi ya da kendi adına kayıtlı bir fatura ile il nüfus müdürlüğüne başvurması yeterli.

Üniversite öğrencisi bir akrabasının evinde kalıyorsa, evinde kaldığı yakınıyla birlikte il nüfus müdürülüğüne kayıt yaptırması gerekiyor. Öğrencilerin yanı sıra, nakil işlemi gerçekleştirmek isteyenlerin de ilçe nüfus müdürlüğünden alacakları belgelerle, ilçe seçim müdürlüğüne müracaatı gerekiyor.

Haberin Devamı

Ve son bir hatırlatma, öğrencilerin veya oy kullanma yerinde değişiklik yapmak isteyenlerin, 2 Şubat 2017 tarihine kadar ilçe nüfus müdürlüklerine başvurmaları şart. 2 Şubat mesai saati bitimine kadar başvuruda bulunmayanlar ise, daha önce oy kullandıkları adreste oy kullanmak zorunda kalacak.

YENİ ANAYASA NE GETİRİYOR?

TBMM Genel Kurulunda kanunlaşan anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanlığı sistemi çatısı altında getirilmesi öngörülen yeni düzenlemeler şöyle:

- Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak

- Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek

- TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 5 yılda bir aynı gün yapılacak

- Meclis, denetim ve bilgi edinme yetkisini, "Meclis araştırması", "Genel görüşme", "Meclis soruşturması" ve "Yazılı soru" yoluyla kullanacak

Haberin Devamı

- Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilmeyecek

- Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.

- Cumhurbaşkanlığına, seçimlerde geçerli oyların en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

- Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

- Cumhurbaşkanı "Devlet başkanı" olacak, yürütme yetkisini üstlenecek, Başkomutanlığı temsil edecek

- Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek.

- Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak.

- Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

- Kanunda açıkça düzenlenen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak.

- TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz olacak.

- TBMM cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında soruşturma açılmasını isteyebilecek.

Haberin Devamı

- Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.

- Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

- Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak.

- Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.

- TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

- Cumhurbaşkanı, kanunda düzenlenen ilgili şartların gerçekleşmesi halinde OHAL ilan edebilecek.

- Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak.

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek.

- Bütçeyi Cumhurbaşkanı Meclise sunacak.

- Bakanlar Kurulu olmayacak. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek.

- TBMM'nin bir sonraki seçimi ve Cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde birlikte yapılacak.

- Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kalkacak.