Gazete Vatan Logo

Referandum gayrimeşru asla kabul edilemez!

MGK, ABD ziyaretini tamamlayarak yurda dönen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Referandum gayrimeşru asla kabul edilemez!

3 saat 10 dakika süren MGK sonrası yapılan açıklamada “Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandum yapılırsa Türkiye uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar” denildi. Beştepe’deki MGK toplantısından yapılan açıklama şöyle:

Terörle mücadeleye devam

İç ve dış güvenlik meseleleri tüm boyutlarıyla ele alınmış, başta FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ olmak üzere, ülkemizin milli güvenliğini tehdit eden tüm terör örgütlerine yönelik olarak kurulumuzca daha önce tavsiye edilen tedbirler gözden geçirilmiş ve mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği ifade edilmiştir.

Türkiye’ye tehdit...

IKBY’nin 25 Eylül 2017 tarihinde düzenleyeceğini açıkladığı referandumun gayrimeşru niteliği ve kabul edilemezliği bir kez daha belirtilmiştir. Türkiye’nin milli güvenliğini doğrudan tehdit eden bu adımın, Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile birlikte, bölgenin barış, güvenlik ve istikrarı için de tehdit oluşturan vahim bir yanlış olduğu kuvvetle vurgulanmıştır. IKBY yönetimi, vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edilmiştir. Bu takdirde, Irak Merkezi Hükümeti ile IKBY arasındaki meselelerin görüşmeler yoluyla ve anayasal temelde çözüme kavuşturulması için Türkiye’nin elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğu kaydedilmiştir. Kuzeyiyle birlikte tüm Irak’ın; Araplar, Kürtler, Türkmenler, Ezidiler, Keldaniler, Süryaniler ve diğer toplumsal gruplardan oluşan çoğulcu yapısının, ancak ülkenin toprak bütünlüğü temelinde korunabileceği belirtilmiştir. Türkiye’nin yanı sıra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uluslararası toplum ve Irak Merkezi Hükümetinin de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak’la birlikte bölgemizin tamamına zarar verecek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir. Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar.”

Haberin Devamı

Kabine de toplandı

MGK’nin hemen ardından Bakanlar Kurulu toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapılan toplantı saat 21.30’da başladı, 23.30’da bitti. Gündemde Irak tezkeresi vardı.

Haberin Devamı

İşte tezkere: Önlem almak hayati önemde

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 30 Ekim 2017 tarihinden itirbaren bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Bugün Meclis’te görüşülerek kabul edilmesi beklenen tezkerede şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenliğimiz açısından taşıdığı risk ve tehditler artarak devam etmektedir. Irak’ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere Suriye’de mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize yönelik eylemlerini sürdürmektedir. Terör ile Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir.”

Haberin Devamı

CHP: Evet deriz

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, sınır ötesi harekata ilişkin tezkereye destek verip vermeyeceklerine ilişkin şunları söyledi: “Tezkere, Türkiye’ye yönelik terör örgütlerini kapsayan, terörle mücadeleyi esas alan, Türkiye’ye yönelik terör tehditlerini bertaraf etmeye yönelik içerikteyse hiç şüpheniz olmasın elbette destek vereceğiz. Biz 2014’te bir tezkereye ret oyu verdik. O tezkere Suriye merkezi yönetimini direkt hedef alan, Suriye, Şam yönetimine savaş ilanı kapsamında bir tezkereydi, ret verdik. Bunun dışında Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadelesine imkan verecek, TSK’nın elini güçlendirecek tezkerelere CHP hep kabul oyu vermiştir zaten.”