Gazete Vatan Logo

Reel sektöre kalkan

Reel sektörü ayakta tutmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı bir dizi önlem aldı. Kredi kanalları açık tutulacak, kredi kapama talebi yapılmayacak, kredi gecikmeleri, karşılıksız çek Risk Merkezi’ne mücbir sebep koduyla bildirilebilecek

Reel sektöre kalkan

30 milyar liralık ithalatın önlenmesi için sanayici desteklenecek. KOSGEB alacakları ertelenecek. Kamu ve özel bankalar KOBİ’lere düşük faizli kredi sağlayacak

Vadelerde esneklik sağlanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırıların etkisini kırmak amacıyla başlattığı aksiyon planı çerçevesinde, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) tavsiyesiyle reel sektörü banka kredileri kapsamında rahatlatıcı bir dizi tedbiri dün itibarıyla uygulamaya koydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kurum olarak ekonomiyi daha güçlü temellere kavuşturmak amacıyla başlatılan politikaların sürdürüldüğü ifade edildi.

Kurdaki yükseliş sonrası bankaları ve reel sektörü rahatlatmak için devreye alınan aksiyon planının uygulamasına devam edildiği belirtilen açıklamada, “Bu kapsamda TBB’nin tavsiyesiyle özellikle reel sektörü banka kredileri kapsamında rahatlatıcı bir dizi tedbiri devreye alıyoruz” ifadesine yer verildi.

Belirlenen tedbirlere göre, her bir firmanın durumunun ayrı ayrı özenle değerlendirileceği ve karşılıklı iyi niyet esasına dayalı hareket edileceği vurgulandı.

Haberin Devamı

İşte reel sektörü koruyacak önlemler:

- Kredi kanalları açık tutulmaya, firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecek.

- Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacak.

- Yine kur etkisiyle teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için şirketlerden ilave teminat talep edilmeyecek.

- 8 Ağustos’tan itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeniyle oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi’ne ‘mücbir sebep’ koduyla bildirilebilecek. Bu uygulama, firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecek.

KOBİ’ler için yeni kredi paketi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOBİ’lerin finansmanı amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve çatısı altındaki odaların iş birliği, özel ile kamu bankalarının gönüllü katılımıyla tabana yaygın yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, piyasalarda istikrarın sağlanması yanında ekonomik faaliyetin sağlıklı sürdürülmesinin desteklenmesini teminen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan önlemlere ilave reel sektör ve bankaların iş birliğinde de ek önlemler alındığı belirtildi. Bu kapsamda, KOBİ’lerin finansmanı amacıyla TOBB ve çatısı altındaki odaların iş birliği, özel ve kamu bankalarının gönüllü katılımıyla tabana yaygın yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığının bilindiğine işaret edilerek, “Yakın bir zaman içinde başlaması beklenen uygulama hakkında detaylı açıklama ilgili taraflarca kısa bir süre içinde kamuoyu ile paylaşılacak” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı