Gazete Vatan Logo

Reçeteler kontrol altına alınacak!

Çalışmalarda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve ilaç sektörü ile birlikte çalışacak.

Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile birlikte, Reçete Bilgi Sisteminin işlerliği artırılarak, akılcı ilaç kullanımı konusunda il bazında değerlendirmeler yapılacak, tüm hekimlerin reçeteleri kontrol edilecek.

Hekimlere yazdıkları çeteler hakkında bilgi verilecek, riskli olduğu tespit edilen ilişkiler ve işlemler için uyarı, cezai işlem şeklinde bir mekanizma oluşturularak, işletilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve program koordinatörlüğünü Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının yürüttüğü Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nda, sağlık harcamalarının etkinleştirilmesi başlıklı bölümde, akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılacağına dikkat çekildi.

Eylem Planı'na göre, Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda yapılacak çalışmalar kapsamında, akılcı ilaç kullanımına ilişkin bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.

Akılcı ilaç kullanımına ilişkin sempozyumlar, çalıştaylar ve kampanyalar düzenlenecek. "www.akilciilac.gov.tr" web sitesinden ve sosyal medya üzerinden bilgi paylaşımı sürdürülecek ve bilgilendirme amaçlı materyaller hazırlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla velilerin ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi sağlanacak. Ürün tanıtım elemanlarına yönelik akılcı ilaç kullanımı konusunu da içeren yeterlilik eğitimi verilecek, sağlık hizmet sunucularına yönelik akılcı ilaç kullanımı eğitimleri tertip edilecek.

Haberin Devamı

Reçete Bilgi Sisteminin işlerliği artırılacak

Öte yandan, bu kapsamda akılcı ilaç kullanımına yönelik izleme ve değerlendirme faaliyetleri yürütülecek.

Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda SGK ile birlikte yapılacak çalışmalar kapsamında, Reçete Bilgi Sisteminin işlerliği artırılacak, akılcı ilaç kullanımı konusunda il bazında değerlendirmeler yapılarak, tüm hekimlerin reçeteleri kontrol edilecek.

Hekimlere kendi reçeteleriyle ilgili bilgilendirme yapılacak ve yıllık değerlendirme sonuçları raporlanacak. Hekimlerin kendi reçetelerine ilişkin bilgilendirilmelerine ek olarak, riskli olduğu tespit edilen ilişkiler ve işlemler için uyarı, cezai işlem şeklinde bir mekanizma oluşturularak, işletilecek.

Haberin Devamı