Gazete Vatan Logo

Rebiülevvel ayı nedir? Mevlid Kandili 2017 yılında ne zaman?

Rebiülevvel ayının ne olduğu ve 2017 yılında Mevlid Kandili'nin hangi tarihte idrak edileceği merak konusu oldu. Peygamber Efendimiz (S.A.S.)'in doğduğu gece olan Mevlid Kandili, Müslüman alemi için oldukça önem taşır. İşte Rebiülevvel ayı ile ilgili tüm detaylar...

Rebiülevvel ayı nedir? Mevlid Kandili 2017 yılında ne zaman?

Rebiulevvel ayının Onikinci gecesi olan Mevlid Kandili, bu yıl hangi tarihe ve güne denk geliyor. Mevlid Kandili'nde hangi ibadetler yapılır? Rebiulevvel ayının önemi nedir? İşte merak edilen tüm bilgiler...

2017 MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S) doğum gecesi olarak kabul edilen Mevlid Kandili bu sene 29 Kasım Çarşamba gecesi idrak edilecek.

KANDİL GECESİ HANGİ İBADETLER YAPILIR?
*Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih "Estağfirullah" demeliyiz.
*Peygamberimiz (S.A.V.)'e hiç olmazsa bir tesbih salat ü selâm okumalıyız.
*Böyle mübarek bir gecede yapacağımız ibadetlerin en önemlisi Kur'an-ı Kerim'i okumak, dinlemek ve anlamı üzerinde düşünmektir.
*Mevlid Gecesini idrak edip ihya ederken bir de şu hususu iyice tefekkür etmemiz gerekir.
*ALLAHü Teâlâ'ya tam bir huşu içinde dua ve niyazda bulunmalıyız.
*Mevlid Gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya son derece gayret göstermelidir. Kaza namazı bulunan kimseler, bu namazlarını kaza etmeye çalışmalıdırlar.
*Mevlid Gecesi gündüzünde mezarlar, bizden dua bekleyen yakınlarımızın kabirleri ziyaret edilmeli.

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Kamerî ayların üçüncüsü; Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Resulullah (s.a.s), bu ayda dünyaya geldiği için, ayların şereflilerin dendir.

Rebiülevvel ayı müslümanlar için önemli bir gelişmenin yaşadığı aydır. Peygamber efendimizin doğumu bu ayda gerçekleşmiştir. Rebiülevvel ayının 12. gecesinde peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) dünyaya gelmiştir. Rebiülevvel ayı aynı zamanda hicri takvimin üçüncü ayıdır. Bizim takvime göre bu yıl Rebiülevvel ayının 12. gecesi Aralık 2015'in 11-12'sine denk gelmektedir.

Peygamber efendimiz Rebiülevvel ayı içerisinde Mekke'de dünyaya gelmiştir. Bu ayın 12. gecesinde efendimiz dünyayı şereflendirmiştir. Dünyanın en önemli hadisesinin yaşandığı bu ay efendimizin dünyaya gelmesi açısından önem arzetmektedir. Efendimiz dünyaya gelmeden önceki bütün kutsal kitaplarda Hz. Muhammed'in dünyaya geleceği bildirilmiş ve ahd alınmıştır.

Haberin Devamı

Efendimiz dünyaya gelmeden önce dünya kötü bir durumda idi. Heryerde ahlaksızlık çoğalmış ve kötülükler artmıştı. Peygamber efendimizin dünyaya gelişi bunların sonu olmuştur. Hz. Muhammed'in doğmasıyla batıl duygular zail oldu, hak ve hakikat kail olmuştur.

Peygamber efendimizin doğumunu konu eden ve Ünlü Türk alim Süleyman Çelebi tarafından kaleme alınan "Vesîletü'n Necât" (Kurtuluş Vesilesi) eserinde peygamber efendimiz ile ilgili "Semavat ve zemin O’nun doğuşu ile nura gark olmuştur."

Hakikatı arayan insanlar peygamber efendimizin sancağı altında yürümüş ve halen de yürümeye devam etmektedir. Kıyamete kadar da yürümeye devam edecektir. Rebiülevvel ayının fazileti bu ay içerisinde efendimizin dünyaya gelmiş olmasıdır.