Gazete Vatan Logo

Raporlu olarak geçirilen günler kıdem tazminatından düşülür mü?

Çalışanlar, işveren tarafından iş sözleşmeleri feshedilip kıdem tazminatına hak kazandıkları durumlarda, geçmişte raporlu olarak geçirdikleri sürelerin tazminatlarından düşülüp düşülmeyeceğini merak ediyor. İşte o sorunun cevabı...

Raporlu olarak geçirilen günler kıdem tazminatından düşülür mü?

Kıdem tazminatına hak kazanan çalışanlar, raporlu olarak geçirdikleri süreler fazlaysa, bu sürelerin kıdem tazminatlarından düşülüp alacakları ödeme miktarının azalıp azalmayacağını öğrenmek istiyor.

RAPORLU GEÇEN SÜRELER KIDEM TAZMİNATINDAN DÜŞER Mİ?

Çalışanların 2 günü aşan raporlarından ücretleri SGK tarafından ödenmektedir. Bu günlerin ücretini ödemeyen işverenler de kıdem tazminatı hesabı yaparken raporlu günleri hesaba dahil etmeme yoluna gidebilmektedir.

Yargıtay kararlarından anlaşıldığı üzere, raporlu olarak geçen süreler kıdem tazminatı hesabına dahil edilmelidir. Ancak işçinin ihbar süresi artı 6 haftayı geçen raporu kıdem hesabında dikkate alınır; fakat üzeri dikkate alınmaz.

YARGITAY KARARLARI SÜRE KURALI KOYUYOR!

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/12188 K. ile şöyle der: “İsçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresinde değerlendirilmesi yerinde olur. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini 6 hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.”

Haberin Devamı

Konu ile ilgili bir başka Yargıtay kararı ise şöyledir: "Davacının muhtelif yıllarda alınan istirahat raporları toplanarak bu süreden ihbar önelini 6 hafta aşan süre indirim yapılarak kıdem tazminatına esas süre belirlenmiş, mahkemece bu hesaplamaya göre hüküm kurulmuştur. Dairemizin uygulamasına göre akdin feshinden önceki dönem içerisinde alınan ve birbiri ardına gelen rapor süreleri ihbar öneline 6 hafta eklenmek suretiyle bulunan süreyi aşan kısım kadar süre kıdem tazminatına esas sürenin hesabında nazara alınmaması gerekir. Somut olayda davacının akdin feshinden önceki süre içerisinde aldığı rapor ve hastanede yattığı süre toplam 57 gündür. Bu süre ihbar öneline 6 hafta eklenmesiyle bulunan süreden azdır. Bu sebeple makul süre hesabında her raporlu sürenin ihbar öneline altı hafta eklenmesi suretiyle hesaplanıp bu sürelerin kıdem tazminatına esas sürenin hesabından düşülmesi gerekir.” (9 Hukuk, 2004/24770 K.)

Haberin Devamı