Gazete Vatan Logo

Rapor 12 Haziran sonrasına kaldı

Yerli oto Başbakan’ın seçim afişi oldu ama proje seçime yetişmedi

BAŞBAKAN Erdoğan’ın yerli sanayicilerden istediği ve seçim döneminde sokaklara afişlerini bile astırdığı ‘milli otomobil’ projesinin raporu, 12 Haziran sonrasına kaldı. Teknik çalışmayı tamamlayan OSD, hâlâ projenin en önemli ayağı olan pazarlama stratejisi üzerinde çalışıyor. OSD, yerli otonun pazarlama konusunda yurtdışındaki bir danışmanlık şirketinden destek alıyor. Şirket, stratejiyle ilgili son detayları belirliyor.

Türkiye’de üretim yapan 15 markayı çatısı altında bulunduran Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) harıl harıl üzerinde çalıştığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak yüzde 100 yerli otomobil projesi, rötar yaptı. Erdoğan’ın Türk otomotiv sektöründen talep ettiği ve seçim afişlerinde bile kullandığı ‘yerli oto’nun detayları 12 Haziran’daki genel seçimler sonrasına kaldı. B, C segmenti ile ağır ticari araç modelleri üzerinde duran OSD, teknik detayları bitirdi ancak pazarlama stratejisi hâlâ tamamlanamadı.

OSD Genel Sekreteri Prof. Ercan Tezer, derneğin yerli otomobille ilgili çalışmasında teknik detayların ortaya çıktığını belirterek, “Şimdi aracın yurtdışına nasıl satılacağı, ne tip pazarlama strateji uygulanacağı, ismi, yurtdışında hangi ülkelere odaklanacağı gibi konular üzerinde duruluyor. En önemlisi de bunlar. Ancak Sayın Başbakan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e sunacağımız rapor genel seçimlere yetişmiyor” açıklaması yaptı. Çalışmaların iyi gittiğini belirten Tezer, raporda yerli otomobil projesiyle ilgili olumlu bir sonucun çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Edindiğimiz bilgiye göre, ‘Türk malı otomobil’ projesinin pazarlama ayağı için yurtdışından bir danışmanlık şirketinden destek alınıyor. Danışmanlık şirketinin, projeyle ilgili olarak son detaylara geldiği ancak nihai raporun sonbahara kalabileceği belirtiliyor.

Yılbaşında gerçekleştirilen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında sanayicilere ‘Babalar, artık yerli oto üretin’ çağrısı yapan Başbakan Erdoğan, bu projeye büyük önem veriyor. Her fırsatta bu milli projeye destek vereceğini bildiren AK Parti Hükümeti, Genel Seçim öncesi propoganda afişlerinde ‘yerli oto’yu kullanıyor. AK Parti’nin 81 ilde yer alan seçim afişlerinden biri de ‘yerli otomobilimiz geliyor’.

Kanal İstanbul, İstanbul’a iki yeni şehir, Taksim’e yeni meydan, İzmir’e körfez köprüsü gibi birçok ‘çılgın proje’yi kamuoyuna açıklayan Başbakan, ‘yüzde 100 yerli otomobile’ de özel bir önem veriyor. Ancak pazarlama detaylarının sonuçlanmaması nedeniyle bitirilemeyen rapor, 12 Haziran’a yetişmedi.

Strateji Belgesi’nde yer aldı

Hazırlanacak kapsamlı raporla ilgili olarak OSD Başkanı Kudret Önen, şunları kaydetmişti: “Belki bir rüya, belki bir Türk markası da çıkabilir. Hepsini göreceğiz. Bir otomobilden bahsediyorsak global markanın tasarım ve üretiminden, en önemlisi ise dünya çapında pazarlanmasından bahsediyoruz. Bir ürünün küresel anlamda tanıtılıp, pazarlanması çok önemli. Tabii hedef gelişmiş pazarlar olmalı. Tüm bu ince detayları tek tek araştıralım kararı aldık. Üyelerimiz önerilerini sunacak, oturup kuracağımız komitede bunları konuşacağız. Zaten ‘yerli marka yaratma’yla ilgili bir madde Otomotiv Strateji Belgesi’nde de var.”

Önen, projeyle ilgili olarak Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) zirvesinde de “Raporu 1-1.5 ay içinde sunmayı planlıyoruz” sözleriyle seçim öncesine yetişebileceğine dair mesaj vermişti.

Milli otoda ittifak yaptılar

TÜRK Traktör ve Hattat dışındaki Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) 13 üyesini oluşturan Ford Otosan, Tofaş, Oyak Renault, Hyundai Assan, Mercedes-Benz Türkiye Temsa Global, Toyota Türkiye, Karsan, Anadolu Isuzu, B.M.C., M.A.N Türkiye, Otokar ve Honda Türkiye, Türk otomobil markası için kapsamlı bir rapor hazırlıyor. OSD, bu çalışmalar çerçevesinde bir komite kurdu. Tüm üyelerin görüş ve önerileri dikkate alınarak hazırlanacak kapsamlı raporun yazdan önce tamamlanması hedefleniyordu. Rapor önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e, daha sonra Başbakan Erdoğan’a sunulacak.

Satışlar Mayıs’ta 80 bine koştu yılın ilk aylarındaki coşku azaldı

Otomotiv satışları, Mayıs ayında da yine hareketli geçti. Otomotivciler, geçen ay binek oto ve hafif ticari araç satışlarının toplam 80-81 bin adet seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi. Pazar bu seviyede gerçekleşirse, tüm zamanların Mayıs ayı rekoru az bir farkla da olsa kırılmış olacak. Daha önceki Mayıs ayı rekoru 2004’te 80 bin 290 adetle kırılmıştı. Otomotiv pazarı Mayıs’ta hareketli geçti ancak vites küçültmeye devam etti. Ocak 2011’de oto ve hafif ticari araç pazarı geçen yıla oranla yüzde 122.9 büyürken, bu oran Şubat’ta yüzde 88’e, Mart’ta yüzde 51’e ve Nisan’da yüzde 41’e geriledi. Mayıs’ta ise bu oran yüzde 35’e indi. Geçen yılın Mayıs ayında binek oto ve hafif ticari araç pazarı toplam 59 bin 337 olarak gerçekleşmişti. Mayıs’ta bir önceki aya göre artış hızı da düştü. Satışlarda geçen ay Nisan’a göre sadece yüzde 3’lük artış yaşandı.

Hyundai Assan Yurtiçi Satış, Pazarlama ve Satış Sonrası Genel Müdürü Ümit Karaarslan, Mayıs’ta 79-80 bin adetlik satış beklediklerini ancak Haziran’dan itibaren pazardaki canlılığın yavaşlayacağını söyledi. Karaarslan, “Haziran’da daha önceki aylara benzer bir pazar çıkmaz. 12 Haziran’da seçim var bunun yanı sıra model yılı değişti. Artık 1 Haziran-1 Ağustos tarihleri arasında üretilen veya ithal edilen araçlar bir sonraki model yılına ait olmayacak. Örneğin 2012 modeller ya 1 Ağustos’tan itibaren üretilecek ya da ithal edilecek. 2011 model yılı stokları tüketilmek isteneceği için Temmuz ayı biraz daha hareketli geçecektir” dedi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre, ilk 4 ayda toplam pazar yüzde 64 büyüyerek 259 bin 182 adet oldu.

Haberin Devamı