Gazete Vatan Logo

Rant vergisi arazide ‘tekel’i önler, konut fiyatını artırmaz

İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, “Rant vergisinin genele yayılması, arazi spekülatörlerinin tekel oluşumuna set çekecek” dedi. GYODER Başkanı Aziz Torun ise vergi düzenlemesinin konut fiyatlarını artırmayacağını vurguladı

İnder Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, rant vergisinin genele yayılmasının, arazi spekülatörlerinin tekel oluşumuna set çekeceğini ifade etti. Böylece yatırım yapılması muhtemel yerlerden arsa toplayarak bireysel yatırımcıların, hiçbir şekilde etki edemediği imar değişikliğinde söz hakkına sahip olacağına işaret eden Durbakayım, arsa arzının genele yayılacağını ve söz konusu bölgelerdeki fiyatların astronomik bir şekilde artmayacağını söyledi.

Cezalandırma değil

Uzun vadede, enflasyon oranının altında kalan değer artışları nedeniyle kümülatif anlamda bir fiyat düşüşünden bahsetmenin zor olmayacağını belirten Durbakayım, “Rant vergisi, emsal artışından kaynaklanan bir imar değişikliğine bağlı olarak elde edilen değer artışından kamunun pay almasıdır. Eğer emsal artışı kamunun yaptığı bir düzenleme ile gerçekleşiyorsa, kamu bundan yüzde 40 ila yüzde 60 arasında pay alacak. Eğer emsal artışı bireylerin başvurusu sonucu gerçekleşiyorsa, kamu ortaya çıkan değer artışından yüzde 80 ile yüzde 100 arasında pay alacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bireysel başvuru sonucu ortaya çıkan emsal artışından alınacak vergi miktarının çok yüksek olmasının, bu tip taleplerin önünde ciddi bir engel olabileceğini aktaran Durbakayım, rant vergisini, bir cezalandırma değil, haksız kazanımın önüne geçilmesi ve elde edilen kazancın eşit paydalara bölünmesi olarak değerlendirdi.

Bütün arsalarda söz konusu değil

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, imar artışına bağlı vergi düzenlemesinin genel konut fiyatlarında bir artışa neden olacağını düşünmediklerini, gelecek dönem yaşanabilecek fiyat artışlarının nedenini bu uygulamaya bağlanmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Tüm arsaların böyle bir imar artışına gitmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Torun, “Dolayısıyla bir talep yoksa bir artış da olmayacak ve kamu otoritesine ödenecek ekstra bir vergi de söz konusu olmayacaktır” değerlendirmesini yaptı.