Gazete Vatan Logo

Ramazan öncesi zirveden döndü

Enflasyon Mayıs’ta giyim fiyatlarının etkisiyle yüzde 0.45 arttı. Nisan’da 9 yılın zirvesine çıkan TÜFE yüzde 11.72’ye geriledi. Enflasyonu tetikleyen gıda fiyatları yüzde 0.55’le sınırlı oranda düştü. Ekonomistler Haziran’da Ramazan zamlarının etkisinin görülebileceğine dikkat çekti

Ramazan öncesi zirveden döndü

Yükseliş trendindeki enflasyon, Mayıs’ta yönünü aşağıya çevirdi. Yıllık enflasyon, Kasım 2016’dan beri ilk kez düşüşe geçti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, TÜFE Mayıs’ta giyim grubundaki artışın etkisiyle yüzde 0.45 artarken, yıllık enflasyon yüzde 11.72’ye geriledi. Enflasyon böylece son 9 yılın zirvesinden döndü. Yıllık TÜFE, Nisan’da yüzde 11.87’ye kadar çıkmıştı.

Kademeli iniş sürer

Ekonomistler gıda grubundaki düşüşün sınırlı olduğunu ve enflasyon üzerindeki baskısının hâlâ sürdüğünu belirtirken, Haziran’da Ramazan zamlarının etkisinin görülebileceğinin altını çizdi. TÜFE’nin Nisan’da tepe noktasına ulaştığına ve gelecek aylarda kademeli düşüşün süreceğine dikkat çekildi.

TÜİK verilerine göre, Yİ-ÜFE Mayıs’ta yüzde 0.52 artış gösterdi. Yıllık ÜFE yüzde 16.37’den yüzde 15.26’ya geriledi. Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9.38 olarak gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibarıyla Mayıs’ta aylık en yüksek artış yüzde 5.97 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü ancak bu kalemdeki artış metodolojik değişim sonrası tarihsel ortalamanın altında gerçekleşti. Eğlence ve kültür yüzde 2.42, eğitim yüzde 0.90, lokanta ve oteller yüzde 0.89 ve ev eşyası yüzde 0.77 arttı.

Haberin Devamı

Gıda düştü ama...

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0.91 ile çeşitli mal ve hizmetler olurken, ana harcama grupları itibariyle Mayıs’ta ulaştırmada yüzde 0.73, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.55 düşüş gerçekleşti. Mayıs’taki kısmi düşüşe rağmen yıllık bazda gıda enflasyon yüzde 16.91 ile Ekim 2010’den sonraki en yüksek düzeyine çıktı. İşlenmemiş gıdada bu oran yüzde 27’yi buldu.

Yıllık en fazla artış yüzde 21.69 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış 16.9’a yükseldi. Ulaştırma yüzde 15.81, sağlık yüzde 13.29 ve çeşitli mal ve hizmetler yüzde 11.60 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Tek hane yıl sonunda

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, gıda grubu fiyatlarındaki düşüşün sınırlı kalmasının Mayıs’ta yıllık enflasyondaki gerilemeyi de sınırlandırdığını söyledi. Kömürcüoğlu, “Yine de bu durum Nisan’da enflasyonun tepe noktasına ulaştığına dair görüşümüzü destekliyor. Yılın kalanında enflasyonda kademeli gerilemenin süreceğini ancak tek haneye yılın son aylarında ulaşılacağını hesaplıyoruz” dedi. Mayıs’ta çekirdek enflasyon momentumundaki düşüşe rağmen önemli bir iyileşme olmadığını kaydeden Kömürcüoğlu, şunları kaydetti: “Manşetteki gerilemenin sınırlı olması ve çekirdek enflasyon görünümü 15 Haziran’daki PPK toplantısında küresel piyasalardaki gelişmeler parasal gevşemeyi desteklese de Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu koruması gerektiğine işaret ediyor.”
En fazla düşüş sivri biberde
Geçen ay en fazla fiyat düşüşü yüzde 59.79 ile sivri biberde gerçekleşti. Biberi yüzde 40.04 ile taze fasulye, yüzde 33.67 ile salatalık, yüzde 19.59 ile patlıcan, yüzde 16.82 ile kabak, yüzde 12.16 ile domates, yüzde 8.98 ile kasko ve zorunlu trafik sigortası izledi.
Umre zam şampiyonu
Tüketici fiyatları bazında Mayıs’ta en yüksek fiyat artışı yüzde 30.18 ile umreye gidiş ücretinde oldu. Umreyi yüzde 21.60 ile yurt içi
1 hafta turlar, yüzde 19.64 ile yurt dışı 1 hafta turlar, yüzde 16.28 ile kuru soğan, yüzde 14.98 ile limon, yüzde 12.66 ile kivi, yüzde 10.02 ile erkek gömleği, yüzde 9.84 ile kadın ceketi ve yüzde 9.36 ile elbise dikkati çekti.
Merkez ne yapacak?
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, enflasyon açısından en önemli unsurlardan birinin kur seviyelerine bağlı maliyet artışları olduğunu belirtti. Kurlarda yılbaşına göre azalan oynaklık ve son dönemde TL’nin değer kazanmış olması itibariyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ek sıkılaştırma yapmasını gerektirecek bir unsurun görünmediğini anlatan Erkan, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kısa vade için yüzde 11.75-12.00 seviyesinde hareket edebileceğini söyledi. TCMB’nin PPK toplantısı 15 Haziran’da olacak.

Haberin Devamı