Gazete Vatan Logo

Ramazan harekete geçirdi, 3 ayda 8 AVM birden açıldı

Yılın ilk yarısında 7 AVM açılırken bu sayı 3. çeyrekte Ramazan Bayramı’nın hareketini yakalamak isteyen perakendecilerin de isteğiyle 8’e ulaştı. Yeni açılışlarda liderliği Anadolu elinde bulunduruyor

Bu yılın ilk yarısında 7 alışveriş merkezi (AVM) açılırken perakendecilerin Ramazan Bayramı’ndaki hareketliliği yakalama isteğinin de etkisiyle yılın 3’üncü çeyreğinde 8 AVM birden hizmete girdi. 3’üncü çeyrekte İstanbul’da 212 Power Outlet, Carrefour Bahçelievler ve M1 Merter, Ankara’da Gordion AVM ve Via Life Fashion Outlet, Tekirdağ Dream Centre, Konya Parksite Adese AVM ve Antalya Özdilek Park Alışveriş Merkezi’nin açılışları gerçekleşti.

2009’un ilk yarısında toplam kiralanabilir alanda 160 bin metrekarelik büyüme kaydedilirken bu rakam 3’üncü çeyrekte 263 bin metrekareye ulaştı. Bu dönemde hizmete giren yeni toplam kiralanabilir alanların 144 bin metrekaresi Anadolu’da, 119 bin metrekaresi ise İstanbul’da bulunuyor. Jones Lang LaSalle tarafından hazırlanan ‘Türkiye Perakende Piyasası 2009 Yılı 3. Çeyrek’ raporuna göre, 2008 Ocak-Eylül döneminde 34 AVM açılmasına rağmen, 2009 yılının ilk yarısında 7 AVM’nin açıldığı, ancak piyasadaki hareketlenmeyle birlikte sadece 3. çeyrekte sekiz AVM açılışının yapıldığı ve bu gelişmede özellikle Ramazan ayı sebebiyle açılışların hızlanmasının etkili olduğu belirtildi.

Eylül ayı bereketi

Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş raporu değerlendirerek, “Bereketli Eylül ayı, kış dönemi için perakende ciro beklentilerini güçlendirdi. ÖTV indirimlerinin sona ermesi sektöre kısa süreli bir durgunluk yaşatabilir; yeni öğretim yılının başlamasının yarattığı olumlu hava bunu telafi edecektir” dedi.

Teknomarketler muhafazakar, ‘lüks’ atakta


Jones Lang LaSalle’ın raporunda, 2009’un üçüncü çeyreğinde MediaMarkt, Best Buy gibi elektronik perakende zincirlerinin halen güçlü taleplerine rağmen, kriz öncesine göre daha muhafazakar genişleme planları yaptığı belirtilirken lüks perakende sektöründe ise Prada ve Miu Miu’nun İstanbul’da mağaza açtığı Brioni, Hermes, Lanvin, Hublot gibi yeni markaların da Türk pazarına girdiğine dikkat çekildi.

Ülker küresel çikolata liginde 12’nciliğe yükseldi


Dünyanın önde gelen çikolata ve şekerleme sektörü yayını Candy Industry tarafından 8 yıldan bu yana hazırlanan Küresel Top 100 listesinde Ülker 12’nci sıraya yükseldi. Godiva alımı ile globalleşme yolunda önemli bir hamle yapan Ülker, bir önceki sene 15’inci sırada yer alıyordu.

Çikolata ve şekerleme sektöründe dünyada yakından takip edilen yayınlardan biri olan Candy Industry dergisi, 8 yıldan bu yana, her yıl Küresel Top 100 listesi yayınlıyor. Liste, tüm dünyada çikolata ve şekerleme sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin ciro, çalışan sayısı ve fabrika sayısı bazında değerlendirilmesiyle hazırlanıyor.

Ülker’den yapılan açıklamada, bu başarının altında, tüketici beklenti ve ihtiyaçlarını belirleyerek, yenilikçi, güvenilir ve lezzetli ürünleri doğru zamanda tüketicilerin beğenisine sunmanın yattığı vurgulandı. Açıklamada, “Ülker markalı ürünlerin tüm ülke çapında geniş bir satış ağıyla en küçük satış noktasında bile bulunabilir olması da bu başarının arkasındaki önemli bir sebep” denildi.


Haberin Devamı