Gazete Vatan Logo

Ramazan’da zam yok yapanı deşifre ederim

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkan Şemsi Kopuz, “Buradan sektördeki arkadaşları uyarıyorum. Sakın ola Ramazan’da, seçim sonrası oluşturulacak fırsatçılığa meyil yapmasınlar, yapanı deşifre ederim” dedi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Şemsi Kopuz, Ramazan’a denk gelecek bir zam beklemediklerini belirterek, “Ekonomik istikrarsızlık olur, hükümet kurulur-kurulmaz bunlar bizim işimiz değil. Bizim işimiz vatandaşımıza sağlıklı, gıda güvenliğini dikkate alan, ucuz ve ekonomik fiyatlarla Ramazan’ı geçirmesidir. Buradan arkadaşları uyarıyorum. Sakın ola Ramazan’da, seçim sonrası oluşturulacak fırsatçılığa meyil yapmasınlar. Şayet bunu yaparlarsa sektörel bazda bu arkadaşları deşifre ederim” dedi.

Globalleşen dünyada gıda fiyatlarının artık hiçbir ülke için yerel sorun olmadığına da değinen Kopuz, Türkiye’deki gıda fiyatlarının son zamanlarda ciddi bir artış eğilimi gösterdiğine dikkat çekti. Kopuz, “OECD verilerine göre dünya gıda fiyatları ortalamasında şu an için Türkiye olarak yüzde 20 daha yüksek seyrediyoruz” diye konuştu.

Buradaki artışın kaynağının üretici ya da gıda sanayicisi değil spekülatörler olduğunu, sorunun kamunun iradesini spekülatörler üzerinde disipline etmesinde yetersiz kalmasından kaynaklandığına işaret eden Kopuz, “Çünkü fiyatların anormal şekilde artmasını gerektiren herhangi bir zorunluluk bugün itibariyle yoktur. Sanayici talepleri karşılayacak şekilde hazırdır. Sanayici de kârından fedakarlık ederek ürünlerine zam yapmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Seçim yüzünden kumanya azalacak

ŞEMSİ Kopuz, her Ramazan’da yüz binlerce gıda kumanyası hazırlandığını belirterek, “Buradaki ek ticaretin hacminin de geçen yıl alışveriş çekleriyle birlikte 3 milyar lira civarında gerçekleştiğini söyleyebiliriz” dedi. 5 yıldır kumanya pazarının alışveriş çeklerine kaydığına işaret eden Kopuz, bu yıl ise seçim havasının da etkisiyle Ramazan hazırlıklarının yavaş seyirde ilerlediğini, bu yı kumanya pazarında yüzde 30 azalma olacağını vurguladı.