Gazete Vatan Logo

Ramazan'da sıcaklar çarptı

İstanbul’da 39 derece olarak hissedilen sıcaklar, oruç tutanları zor durumda bırakıyor

İstanbul’da 39 derece olarak hissedilen sıcaklar Ramazan’ın ilk günü Sultanahmet Camii’ni ziyarete gelen ve iftar saatini bekleyen vatandaşlara zor anlar yaşattı. 10 yaşındaki bir öğrenci oruçlu olduğu için fenalaşarak hastaneye kaldırıldı...

Ramazan’ın, rekor sıcaklıkların yaşandığı Ağustos ayına denk gelmesi, oruç tutan birçok vatandaşı zor durumda bıraktı. Dün İstanbul’da hissedilen sıcaklığın 40 dereceye yaklaşması nedeniyle, Sultanahmet ve Eyüp Sultan gibi camiileri ziyarete gelen vatandaşlar serinlemek için avlulardaki çeşmelerin başından ayrılmadı. İlk gün oruç süresinin yaklaşık 16 saat olması nedeniyle sıcağa dayanamayan birçok kişi, iftarı beklemek yerine evlerine gitti.

Sıcaklar, açlıktan daha dayanılmaz

Aziz Tosyalı (Muhasebeci-47)

“Sıcaklıklar orucumuzu etkileyecek gibi gözüküyor. Akşam 8 çeyreğe kadar dayanmak güç olucak. İşlerimizi aksatmamak ve bir yandan oruç tutmak için sıcaklıklarla boğuşuyoruz. İnanın açlık değil, sıcaklar mahvediyor bizi. Bu sene oruçlu kalacağımız süre uzun olacağı için sağlığımın bozulacağından endişeleniyorum.”

Biz duramıyoruz Araplar ne yapsın?

Ramazan Elsunar (Şoför-54)

“Sıcaktan kaçmak için gölgede oturuyoruz. Bugün izinli olduğum için orucumun iş hayatımı nasıl etkileyeceğini bilmiyorum. Bu sıcaklıklara rağmen orucumuzu tutmaya çalışacağız. Arap ülkelerindeki Müslümanlar nasıl dayanıyorsa biz de dayanmalıyız. Sıcaklıklara alışmalıyız.”

İftar vaktini iple çekiyorum

Aygül Pamuk (İşçi-37)

“İsviçre’de yaşıyorum. Yaşlılar yurdunda çalışıyorum. İşyerinden izin aldım ve Türkiye’ye geldim. Ramazan ayının ilk günü olduğu için Sultanahmet’e geldik. Normalde oruçlu olduğum zaman başım dönerdi. Bu sıcakta iftar vaktine kadar nasıl dayanacağım bilmiyorum. İnşallah bu tehlikeli sıcaklar sağlığımızı etkilemez.”

‘Alo İftar top patladı!’

Esenler Belediyesi bu yıl ki ramazan ayında çok farklı bir uygulamayı faaliyete geçiriyor. Her yıl kurulan iftar çadırlarını kaldıran ilk belediye olan Esenler Belediyesi, Ramazan ayının ilk gününe (dün) “Alo İftar” ve “Eve Teslim İftar” etkinliğiyle başladı. “Birlikte daha iyiyiz” sloganıyla hareket eden Esenler Belediyesi’nin iki farklı iftar uygulaması sonucu 150 bin kişiye ulaşmayı amaçlıyor. İftar sofrası hazırlayamayan, yoldan gelen aileler için oluşturulan “Alo iftar” hattını vatandaş 15.00 ile 17.00 saatleri arasında bu hattı arayacak ve evine iftar yemeği teslim edilecek. 0212-444 11 26 nolu telefonu arayan her vatandaşa iftar saatinden 45 dakika önce giden yemeklerin mönüsü her gün değişiyor ve 4 çeşit yemek sunuluyor. Bu hattı arayan ailenin durumunun gerçekten ihtiyaç sahibi olduğu tespit edildiğinde ise aile “Eve teslim iftar” kategorisine alınıyor.

Haberin Devamı