Gazete Vatan Logo

Ramazan Bayramı tatili ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan Bayramı’na çok az bir süre kaldı. Ramazan Bayramı’nın birinci günü 25 Haziran Pazar günü kutlanacak. 27 Haziran Salı günü de bayramın son günü olacak. Yapılan açıklamalara göre Ramazan Bayram'ında İstanbul ve İzmir’de toplu taşıma %50 indirimli olurken, köprü ve otoyollardan geçişler ise ücretsiz olacak.

Ramazan Bayramı tatili ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün olacak?

Müslümanlar tarafından büyük bir sevinçle gelmesi beklenen Ramazan Bayramı’na birkaç gün kaldı. 25 Haziran Pazar günü, Ramazan Bayramı’nın birinci günü kutlanacak. Diğer yıllarda olduğu gibi bu yıl uzun bir tatil dönemi olmayacak. 27 Haziran Salı günü bayramın üçüncü ve son günü. Bayramın bitmesiyle birlikte Çarşamba günü çalışanlar yeniden iş başı yapacaklar. Ramazan Bayramı ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı yapmış olduğu açıklamada bayram sonrasında öğretmenlerin 3 gün idari izinli sayılacakları bilgisini paylaştı. Ramazan Bayramı ile ilgili alınan bir başka karara göre de otoyol ve köprüler ücretsiz olarak hizmet verecek.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

2017 BAYRAM TARİHLERİ

2017 yılı için belirlenen Ramazan Bayram’ı tatil günleri ve Kurban Bayram’ı tatil günleri;

Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi

Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar

Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe

Haberin Devamı

Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma

Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar

Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi

MEB’DEN ÖĞRETMENLERE 3 GÜN BAYRAM İZNİ!

Ramazan Bayramı’na ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklama yaptı. Açıklamaya göre 28, 29 ve 30 Haziran tarihlerinde öğretmenler idari izinli sayılacaklar. Öğretmenlere verilen 3 günlük idari izinle birlikte bayram tatilleri toplam 9 güne çıkmış olacak. Milli Eğitim Bakanlığı bu konu ile ilgili olarak sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamalara yer verdi; ‘’ ’Sayın Bakanımızın onayıyla öğretmenler, mesleki çalışma programı kapsamında bayram sonrası 28, 29 ve 30 Haziran’da idari izinli sayılacaklar. ‘’

BAYRAM’DA KÖPRÜ VE OTOYOLLAR ÜCRETSİZ

Ramazan Bayramı ile ilgili bir başka açıklama da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan geldi. Bakan Ahmet Arslan, kamu olarak işletilen köprü ve otoyolların 23 Haziran gecesinden itibaren 28 Haziran sabah 07.00’ye kadar ücretsiz olacağı açıklamasını yaptı. Yapılan açıklamaya göre; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve otoyollar Ramazan Bayramı boyunca ücretsiz olarak hizmet verecek.

Haberin Devamı

BAYRAM SOFRALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Ramazan ayının sonuna yaklaştık. Bayramlarda sofralar hazırlanacak. Ev ziyaretlerine gidilecek. Tatlılar, ikramlar derken sağlık noktasında da dikkati elden bırakmamak gerekiyor. Ramazan ayı boyunca aç kalmaya alışmış olan mide yorulabilir. Bu nedenle de yenilenlere dikkat edilmelidir. Uzmanlar tarafından az az ve sık sık yemek yenilmesi tavsiye ediliyor. Ramazan ayında tutulan oruç sonrasında da bol bol su içilmeye çalışılmalıdır.

Uzmanlar tarafından bayramda dikkat edilmesi gereken kurallar;

Misafirliklerde ikram edilen tatlılara ve yemeklere bir sınır koyulmalı

Yemekler iyice çiğnenmeli ve midenin yükü hafifletilmeli

Ramazan ayında su tüketiminin azalmasına karşılık olarak en az 2,5 litre su tüketilmeli

Yemeklerde kızartma yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli

Haberin Devamı

Ağır hamur tatlılarından, aşırı yağlı yiyeceklerden ve şekerlerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine daha çok meyve ve kuru meyve tüketilmeye çalışılmalı

Bayramda tatlı ve çikolata fazla tüketilirse reflü ve mide yanması gibi sorunlar meydana gelebilir. Bunun için dikkatli olunmalı

Kahve ve çay gibi kafein barındıran içecekler fazla tüketilmemeye çalışılmaldır. Bunların yerine daha çok su ve maden suyu tercih edilmeli

2017 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Fitre miktarı her sene Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenir. 2017 yılı için belirlenen fitre miktarı 16 Türk Lirasıdır. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından fitre miktarı belirlenirken kişinin sosyo-ekonomik durumu ve günlük asgari gıda ihtiyacı gibi koşullar göz önünde bulundurulur.

Bu yıl belirlenen 16 Türk Lirası fitre miktarı gelecek Ramazan ayının başlangıcına kadar geçerli olacak.

FİTRE NE ZAMAN VERİLECEK?

Fitre verecek olanlar, Ramazan Bayramı öncesinde fitreyi ihtiyaç sahibine ulaştırmalıdır. Fitre, bayramdan günler önce de verilebilir. Bayramdan önce verilecek olan fitre ile ihtiyaç sahibinin de bayram içim gerekli olan ihtiyaçlarını alması sağlanmış olur. Eğer fitre verilmesi gereken zamanda verilmemişse o kişinin üzerinden fitre yükümlülüğü kalkmaz. Vakit kaybetmeden en kısa süre içerisinde fitre ihtiyaç sahibine ulaştırılmalıdır.

Haberin Devamı

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Fitre verilemeyecek olan kişiler; çocuklar, anne, baba, gayrimüslimler ve zengin durumda sayılan kişilerdir.

Fakir durumdaysa fitre verilebilecek olan kişiler; üvey baba, üvey anne, üvey çocuk, kayınvalide, kayınpeder, kayınbirader, damat ve gelin

RAMAZAN İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER

Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez.

Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağırılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse giremez.

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak Kuran’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)

Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.

Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.

Sahura kalkmak berekettir. Bir yudum su içseniz bile onu terk etmeyiniz. Çünkü Allah sahura kalkanlara rahmet eder.

Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz.

Ramazan’da Allah’ı zikreden mağfiret olunur. Ve o ayda Allah’tan dilekte bulunan kimse de mahrum edilmez.