Gazete Vatan Logo

Ramazan Bayramı tatili ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan ayının son günlerine geldik. Ramazan bayramına az bir süre kala bayram tatilinin de hangi güne denk geldiği ve bayramın kaç gün olacağı merak ediliyor. Bayram için gerekli hazırlıklar yapılmaya başlandı. Peki Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak?

Ramazan Bayramı tatili ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan ayının başlangıcı rahmet ortası mağfiret ve sonu da kurtuluştur. Maddi ve manevi olarak insanların temizlenmesini sağlayan bu mübarek Ramazan ayının son günlerine gelindi. Bu yıl Ramazan ayında son oruçlar 24 Haziran Cumartesi günü tutulacak. Ramazan Bayramı arefesi olan bu günde sahur ve iftar sofraları son kez kurulacak. Ramazan Bayramı 1. günü 25 Haziran Pazar günü kutlanacak. Bayramın 2. ve 3. günü hafta içine denk geliyor. Yani tatilin ardından Çarşamba günü yeniden iş başı yapılacak. Diğer yıllarda olduğu gibi bu yıl da uzun bir tatil dönemi yaşanmayacak.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

2017 BAYRAM TARİHLERİ

2017 yılında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda tatil olacak günler şu şekildedir;

Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi

Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar

Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe

Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma

Haberin Devamı

Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar

Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi

RAMAZAN BAYRAMI’NDA ULAŞIM YÜZDE 50 İNDİRİML

Ramazan Bayramı öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi aldıkları karar ile bayramda ulaşımın %50 indirimli olacağını açıkladı. Bayram ziyaretlerinin daha kolay gerçekleştirilmesi için bu kararın alındığı belirtildi. İstanbul’da %50 indirimli ulaşım, 25 Haziran 06.00’da başlayacak ve 27 Haziran 2017 tarihinde saat 24.00’da sona erecek. Yapılacak indirim dışında bayramda oluşacak yoğunluğa karşı bazı hatlar için de ek seferler konulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da Ramazan Bayramı için %50 indirim kararı alındı.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından oy birliğiyle kabul edilen karara göre, kabristan ziyaretleri için de toplu taşıma araçları ücretsiz olacak. Kabristan ziyaretleri için toplu taşıma araçları, Ramazan Bayramı arefe gününden başlayarak seferlerini gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

RAMAZAN BAYRAMI ÖNEMİ

Ramazan Bayramı Müslümanlar için bir sevinç oluşturur. İslam dünyası için önemli olan Ramazan ayının sona ermesiyle Ramazan Bayramı kutlanır. Ramazan Bayramı üç gün sürer. Halk arasında şeker bayramı olarak da bilinir. Bayram öncesinde gerekli hazırlıklar yapılır. Ev temizlikleri yapılır, gelecek misafirler için tatlı ve ikramlar hazırlanır.

Bayram sabahında erkekler tarafından camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazı sonrasında da kabristan ziyaretleri yapılır. Ailenin vefat eden bireylerinin mezarları başında bolca dua edilir. Bayram günlerinde ev ziyaretleri yapılır. Yaşı küçük olanlar yaşı büyük olanlara giderler. Büyüklerin elleri öpülür ve hayır duaları alınır. Küçük çocuklara bayram harçlığı ve şeker ikram edilir. Gelen misafirler için de hazırlanan ikramlar ve tatlılar verilir. Ülkemizde en çok tercih edilen ve en çok tüketilen tatlı türü baklavadır.

Ramazan ayı ile ilgili olarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) dört şeyin çok yapılmasını buyurmuştur. Bu dört şey şunlardır; kelime-i şehadet söylemek, istiğfar etmek, Allah’ü Teala’dan Cennet’i istemek ve Cehennem ateşinden Allah’a sığınmak.

Haberin Devamı

KADİR GECESİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?

İslam alemi için önemli gecelerden bir tanesi de Kadir Gecesi’dir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, mübarek Ramazan ayı içerisinde yer alır. Kadir Gecesi bu yıl 21 Haziran Çarşamba gününü 22 Haziran Perşembe gününe bağlayan gece idrak edilecektir.

Kadir Gecesi Kuran-ı Kerim’in Allah tarafından Cebrail aracılığı ile Hz. Muhammed’e (s.a.v) vahyedilmeye başlandığı gecedir. Bu özel geceden Kuran-ı Kerim’in doksan yedinci suresi olan Kadir Suresi’nde bahsedilir.

Kadir, şeref ve azamet demektir. Bu gecede bol bol Kuran-ı kerim okunmalı ve okuyanlar dinlenmelidir. Kaza ve nafile namazlar kılınmalıdır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’e salatü selam getirilmelidir. Bol bol zikir edilmelidir. Küs ve dargın olanlar barıştırılarak gönüller alınmaya çalışılmalıdır. İşlenmiş olan günahlar için tevbe ve istiğfar edilerek Kadir Gecesi en güzel şekilde değerlendirilmeye çalışılmalıdır.

Haberin Devamı

2017 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

2017 yılı için belirlenen fitre miktarı 16 Türk Lirasıdır. Fitre miktarı her yıl Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenir. Geçen sene 15 lira olan fitre miktarının bu yıl 16 lira olması kararı alındı. Fitre ile yoksul Müslümanların ihtiyaçlarını gidermeleri sağlanır. Fitre, Ramazan Bayramı ilk günü verilebileceği gibi bayramdan günler önce de verilebilir. Fitrenin önce verilmesi bir açıdan daha olumludur. Çünkü erken verilen fitre ile ihtiyaç sahibi kişi de Ramazan Bayramı için ihtiyaçlarını erkenden gidermiş olur.

RAMAZAN İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER

Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslim)

Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz. (Tirmizi)

Ramazan’da orucunu tutup da Şevval’den de altı gün tutan kimse bütün sene oruç tutmuş gibidir. (Müslimi Sıyam, 203)

Oruçlarda riya yoktur. Aziz ve Celil olan Allah buyurdu ki: ‘’O Benim içindir. Onun mükafatını bizzat Ben veririm. (Çünkü) Oruçlu yemesini, içmesini Benim için bırakır. (Buhari / Ebu Hureyre (r.a.))