Gazete Vatan Logo

Ramazan Bayramı ne zaman kutlanacak? İstanbul’da oruç kaçta açılacak?

Ramazan Bayramına az bir süre kaldı. Mübarek Ramazan ayının içinde bulunduğumuz şu günlerde vatandaşlar tarafından Ramazan Bayramı’nın hangi güne denk geldiği ve bayram tatilinin kaç gün olacağı merak ediliyor. Peki, Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak?

Ramazan Bayramı ne zaman kutlanacak? İstanbul’da oruç kaçta açılacak?

Bu yıl Ramazan ayı 27 Mayıs Cumartesi günü başladı ve İslam dünyası tarafından sevinçle karşılandı. Ramazan ayı üç ayların sonuncusudur. Recep ayı ve Şaban ayının ardından gelir. Oruç ayı olan bu ay on bir ayın sultanı olarak bilinir. Bu ayda insanlar tarafından kurulan iftar sofralarına akrabalar, komşular davet edilir. Böylece insanlar arası ilişkiler kuvvetlenerek daha güçlü bir bağ oluşur. Ramazan ayı maddi ve manevi aylardan temizlenmek için büyük bir fırsattır. Ramazan ayının dokuzuncu günü olan bugünde İstanbul için iftar saati 20.41’dir. Ramazan ayında oruçlu bir kişiye iftar verilmesi önemlidir. Peygamber efendimiz oruçlu olan kişiye bir hurmayla, yalnız suyla ya da biraz süt ile iftar verilse bile aynı sevabın verileceğini bildirmiştir. Bu da oruçluya verilecek olan iftarın önemini vurgular.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYININ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayı Müslümanlar tarafından günahlardan bir kurtuluş olarak görülmelidir. İslam’ın beş şartından bir tanesi olan oruç da bu ayda tutulur. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de bu ayın içerisinde yer alır ve Kuran-ı Kerim de bu ayda indirilmeye başlanmıştır.

Haberin Devamı

Ramazan ayı içerisinde pek çok hikmet bulunur. İnsanlar için hem sosyal hem de ferdi olarak bir çok yararı vardır. Ramazan ayında oruç tutularak sadece bedenin aç bırakıldığı düşünülmemelidir. Çünkü Ramazan ayında tutulan oruçlar ile yoksul olan insanların durumları daha iyi anlaşılır hale gelir. Onlara yardım konusunda hassasiyet artar ve yapılan yardımlarda buna bağlı olarak artar. Bunun dışında insanlar tarafından tutulan oruçlar ile Allah’ın vermiş olduğu çeşitli nimetlerin kıymeti daha iyi anlaşılır hale gelir. Bu da nimetler için şükredilmesini sağlar. Oruç ibadeti ile insanlar yalnızca yemeyi ve içmeyi bırakmaz. Oruç tutarken insanların ellerini, gözlerini, kulaklarını, dillerini ve tüm uzuvlarını günahlardan uzak tutması önemlidir.

Oruç tutmanın sevabı çok büyüktür. Ramazan’da mazeretsiz olarak oruç tutulmaması günah sayılır ancak orucunu tutamayacak durumda olan ve mazereti bulunan kişilerin oruç tutmamaları günah olarak sayılmaz. Bu nedenle de mazereti olmayanların Ramazan ayı içerisinde oruçlarını düzenli olarak tutması gereklidir. Ramazan ayı dışında tutulacak olan oruçlar bu ayda tutulacak oruçların yerini tutmaz.

Haberin Devamı

Ramazan kelime anlamı olarak farklı anlamlara gelir. Bunlardan birisi yaz sonunda ve sonbahar başında yağan, yerde bulunan kirleri temizleyen yağmur anlamına gelir. Bu yağan yağmurun yerdeki kirleri temizliyor olduğu gibi Ramazan ayı da insanların işlediği günahların temizlenmesini sağlar. Ramazan’ın bir diğer anlamıysa güneşin şiddetiyle taşların kızması demektir. İnsanlar tarafından bu kızgın taşlarda yürünmek istendiğinde ayakları yanar ve zorluk çekilir. Buna benzer olarak da Ramazan ayında insanlar tutmuş oldukları oruçlar ile beraber zorluk ve zahmet çekerler. Kızgın taşların üzerinde gezen insanların ayaklarının yanmasına benzer olarak Ramazan ayında tutulan oruçlar ile de insanların günahlarını yanar, yok olur.

Haberin Devamı

Ramazan ayı ile birlikte Müslümanlar tarafından yapılan ibadetlere daha çok özen gösterilir. Kötülüklerden ve günahlardan uzak durulmaya çalışılır. Evlerde ve camilerde Kuran-ı Kerim okunur. Müslümanlar arasında uzun süredir var olan gelenek ile Ramazan ayı sona erdiğinde Kuran-ı Kerim baştan sona okunmuş yani hatim edilmiş olur.

ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Ramazan ayının başlaması ve oruç tutulmaya başlanması ile birlikte pek çok soru da sorulmaya başlandı. En çok sorulan sorulardan bir tanesi de orucu bozmayan durumların ne olduğudur. Kişinin istemeden boğazına duman ya da toz girmesi, kişinin istemeden kusması, diş arasında kalmış olan ve boyutu nohuttan küçük olan kırıntının yutulması, balgam ve tükürüğün yutulması, kan aldırılması, göze ilaç damlatılması, gözlere sürme çekilmesi gibi durumlarda kişilerin orucu bozulmaz.

SAHURUN ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayında oruç tutmak gibi sahura kalkmak da önemlidir. Sahura kalkmadan oruç tutmak günah değildir ancak sahura kalkıp oruç tutulması sevaptır. Bundan dolayı bir bardak su içilecek olsa bile oruç tutacak olan kişilerin sahura kalkması gereklidir. Sahura kalkarak tutulacak oruç için bir dayanıklılık oluşturulur. Böylece oruç tutulurken açlık ve susuzluğa karşı bir direnç geliştirilir. Bunun dışında Müslümanlar tarafından ibadet etmek için de uygun zamanlardan birisidir. Sahura kalkan insanlar bu değerli vakitleri uyku ile değil ibadet ile geçirirler. Bu da onlara manevi olarak fayda sağlar.

Haberin Devamı

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Ramazan Bayramı tatilinin kaç gün olacağı merak edilen sorulardan bir tanesini oluşturuyor. Ramazan ayı 24 Haziran 2017 Cumartesi gününde son bulacak. Bu arefe gününde son kez oruçlar tutulacak ve son iftar sofraları kurulacak. Ardından 25 Haziran 2017 Pazar gününde de Ramazan Bayramı’nın birinci günü kutlanacak. Bu yıl Ramazan Bayramı’nın ilk günü hafta sonuna denk geliyor. Çalışanlar tarafından yalnızca hafta içi iki gün tatil yapılabilecek. Çarşamba gününde de sona eren tatil ile birlikte iş başı yapılacak.

RAMAZAN’DA BU YIL FİTRE MİKTARI NE KADAR?

2017 yılı için Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen fitre miktarının 16 TL olduğu açıklaması yapıldı. Fitre miktarı, insanların sosyo-ekonomik koşulları göz önünde bulundurulup ve bir insanın asgari olarak günlük gıda ihtiyacının dikkate alınması belirleniyor. Belirlenen 16 TL fitre miktarı 2017 Ramazan ayı başlangıcından itibaren 2018 Ramazan ayına kadar geçerli olacaktır.

RAMAZAN FİTRESİ KİMLERE VERİLİR?

Ramazan ayı ile birlikte sorgulanan ve araştırılan bir başka konu ise fitrenin kimlere verilebileceği konusudur. Fitrenin Ramazan Bayramı ilk günü itibariyle verilmesi uygun olmaktadır. Ancak fitrenin bayramdan birkaç gün önce hatta birkaç ay önce verilmesinde de bir sorun görülmez. Erken verilecek olan fitre ile birlikte yoksul insanların bayram için ihtiyaçlarını da erkenden karşılaması sağlanmış olur. Fitre eğer zamanında ödenmezse vakit kaybedilmeden en kısa sürede ihtiyaç sahibi kişiye ulaştırılması gereklidir.

Fitre verilmemesi gereken kişiler; anne, baba, çocuklar, gayrimüslimler ve zengin durumda sayılabilecek olan kişiler

Eğer yoksul durumdaysalar fitre verilebilecek olan kişiler; kayınvalide, kayınpeder, kayınbirader, üvey anne, üvey baba, üvey çocuk, gelin, damat, kardeş.

2017 DİNİ BAYRAM TARİHLERİ

2017 yılı Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı tarihleri şu şekildedir;

Ramazan Bayramı arefesi / 24 Haziran Cumartesi

Ramazan Bayramı 1. Günü / 25 Haziran Pazar

Ramazan Bayramı 2. Günü / 26 Haziran Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Günü / 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı arefesi / 31 Ağustos Perşembe

Kurban Bayramı 1. Günü / 1 Eylül Cuma

Kurban Bayramı 2. Günü / 2 Eylül Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Günü / 3 Eylül Pazar

Kurban Bayramı 4. Günü / 4 Eylül Pazartesi