Gazete Vatan Logo

Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan ayının sonuna yaklaştıkça herkes tarafından 2017 yılı Ramazan Bayramı tatilinin kaç gün olacağı merak ediliyor. 2017 yılı Ramazan Bayram tatili hangi güne denk geliyor? Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün olacak?

On bir ayın sultanı olan Ramazan ayının yarısı geride kaldı. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni de içerisinde barındıran Ramazan ayı üç ayların sonuncusudur. Recep ayı ve Şaban ayının ardından gelir. Bu ayda rahmet kapıları ardına kadar açılır. Ramazan ayının ilk günleri rahmet, ortası mağfiret sonu ise Cehennem ateşinden kurtuluştur. Oruç ayı olarak da bilinen Ramazan ayında insanlar manevi ve maddi olarak kirlerinden temizlenme imkanı yakalarlar.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYI VE BAYRAMININ ÖNEMİ

Mübarek Ramazan ayı, İslam dünyası içim ayrı bir yere sahiptir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu ay ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur; ; ‘’ Ramazan ayında 4 şeyi çok yapınız. Bunun ikisini Allah’ü Teala çok sever. Bunlar kelime-i şehadet söylemek ve istiğfar etmektir. İkisini de zaten her zaman yapmanız lazımdır. Bunlar da Allah’ü Teala’dan Cenneti istemek ve Cehennem ateşinden O’na sığınmaktır. Bu ayda, bir oruçluya su veren bir kimse, kıyamet günü susuz kalmayacaktır.’’

Haberin Devamı

Ramazan ayında tutulan oruç ile bir terbiye sağlanır. Orucun yalnızca bedeni aç bıraktığı düşünülmemelidir. Oruçlu olunan zamanlarda yoksul durumda olan insanlar daha iyi anlaşılır hale gelir ve onlara yapılan yardımlar da bu doğrultuda artar. Oruç tutan insanlar tarafından, Allah’ın kendilerine vermiş olduğu nimetlerin kıymeti de anlaşılır ve oruçlu olanlar bu nimetleri için Allah’a şükür ederler.

Ramazan ayının içinde yer alan Kadir Gecesi bu yıl 21 Haziran’ı 22 Haziran’a bağlayan geceye denk geliyor. İslam dininin kutsal kitabı Kuran-ı Kerim de bu ayda indirilmeye başlanmıştır. İslam’ın beş şartı; kelime-i şehadet söylemek, hacca gitmek, namaz kılmak, zekat vermek ve oruç tutmaktır. İslam’ın beş şartından birisi olan oruç Ramazan ayında tutulur. Orucun tutulmaması günah sayılır. Eğer oruç tutamayan kişinin bir mazereti varsa ve bu mazereti nedeniyle orucunu tutamıyorsa bunun için oruç tutmaması günah sayılmaz. Diğer aylarda tutulacak olan oruçlar bu ayda tutulacak olan oruçların yerini tutmaz. Bu nedenle de oruçların zamanında tutulması gereklidir.

Haberin Devamı

Bir ayın sona ermesiyle birlikte Müslümanlar tarafından Ramazan Bayramı kutlanır. Ramazan Bayramı sabahlarında erken kalkılır. İlk olarak camiye gidilir ve bayram namazı kılınır. Bayram namazı sonrasında genel olarak kabir ziyaretleri gerçekleştirilerek, vefat etmiş olan aile bireylerine bol bol dua edilir. Bayramlarda küçükler büyükleri ziyarete gider. Büyüklerin elleri öpülür ve hayır duaları alınır. Çocuklara bayram harçlıkları verilir. Gelen misafirlere şeker ve tatlı ikramında bulunulur.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Ramazan Bayramı bu yıl hafta sonuna denk geliyor. Ramazan Bayramı’nın birinci günü 25 Haziran Pazar günü kutlanacak. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi uzun bir bayram tatili dönemi olmayacak. Pazar günü başlayan bayram 27 Haziran Salı günü sona erecek. Yani hafta içi 2 gün tatil yapılmış olacak. Ramazan Bayramı tatili sonrasında da Çarşamba günü çalışanlar tarafından iş başı yapılacak.

Haberin Devamı

2017 BAYRAM TARİHLERİ

2017 yılı Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı tarihleri;

Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi

Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar

Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe

Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma

Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar

Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi

ORUCUN SAĞLIĞA ETKİLERİ

Oruç tutan kişiler, orucun sağlığa etkisini ve orucun yararlı olup olmadığını merak eder. Zekat verenler tarafından nasıl ki malları kirlerden korunuyorsa oruç tutan kişiler de oruç ile vücutlarının zekatını öderler. Oruçlu olunan zamanda vücut bir makine misali bakıma girer. Vücudun zindeliği ve direnme potansiyelinde artış meydana gelir. İç organları saran yağlar eritilir. Mide, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarına karşı oruç sayesinde bir direnç geliştirilir. Sindirim ile görevli olan karaciğeri oruçlu olunan zamanlarda dinlenme fırsatı bulur, gıda depolama işine ara verir.

Haberin Devamı

Oruç tutan kişilerde kan hacminde azalma olur ve tansiyon düşer. Bunun sonucunda kalp rahatlar. Damar sertliği için de oruç tutmak iyi gelir. Buna benzer rahatsızlığı olan kişiler için Ramazan ayının dışında da oruç tutmaları tavsiye edilir.

ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Ramazan ayında en çok sorulan sorulardan bir tanesi de orucun hangi durumlarda bozulmadığıdır. Kişinin istemsizce kusması durumunda, kal aldırılması, göze ilaç damlatılması, göze makyaj yapılması, kişinin istemeden boğazına toz ya da duman kaçması, tükürüğün yutulması, balgamın yutulması, dişlerin arasında kalmış olan ve boyutu nohuttan daha küçük kırıntının yutulması gibi durumlarda kişilerin orucu bozulmaz.

2017 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

2017 yılı için Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen fitre miktarı 16 Türk Lirasıdır. Geçen yıl 15 Türk Lirası olan fitre miktarı bu yıl alınan karar ile 16 lira olarak belirlendi. Fitre miktarı belirlenirken kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı gibi faktörler göz önüne alınır ve belirlenir.

FİTRE NE ZAMAN VERİLECEK?

Fitrenin verilme amacı, yoksul olan ve durumu bulunmayan Müslümanların ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Fitre verilerek Ramazan Bayramı’nın getirmiş olduğu mutluluk Müslümanların arasında paylaşılmış olunur.

Fitre, Ramazan Bayramı’ndan bir gün önce ya da Ramazan Bayramı’nın birinci gününde verilebilir. Fitre miktarı bu zamanlardan önce de ihtiyaç sahibine ulaştırılabilir. Fitrenin daha erken ihtiyaç sahibine verilmesi, o kişinin de bayram için gerekli ihtiyaçlarını erkenden karşılamasını sağlayacaktır ve o kişi de bayram sevincine ortak olabilecektir.

Fitre vermesi gereken ancak fitre vermek için yeterli maddi gücü bulunmayan kişiler, Allah’tan af dilerler. Günlerin uzun olmasından dolayı oruç tutamayan hastalar ile yaşlı kişiler kısa günlerde oruç tutarak Ramazan ayı oruçlarını kaza etmesi gereklidir.

RAMAZAN İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER

İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe’ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak (Tirmizi)

Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslim)

Sahura kalkmak berekettir. Bir yudum su içseniz bile onu terk etmeyiniz. Çünkü Allah sahura kalkanlara rahmet eder. (Müsned, 3:44)

Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, ‘’Ben oruçluyum’’ deyin. (Buhari)

Kim oruçlu olduğu halde unutur ve yerse veya içerse orucunu tamamlasın. Çünkü ona Allah yedirip içirmiştir. (Müslim)

Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz. (Tirmizi)

Ramazan’da orucunu tutup da Şevval’den de altı gün tutan kimse bütün sene oruç tutmuş gibidir. (Müslimi Sıyam, 203)

Oruçlarda riya yoktur. Aziz ve Celil olan Allah buyurdu ki: ‘’O Benim içindir. Onun mükafatını bizzat Ben veririm. (Çünkü) Oruçlu yemesini, içmesini Benim için bırakır. (Buhari / Ebu Hureyre (r.a.))