Gazete Vatan Logo

Ramazan Bayramı ne zaman? 2017 Ramazan Bayramı tatili...

Ramazan Bayramı ne zaman sorusu gündemde sıkça araştırılıyor. 2017 yılının Ramazan ayına kavuştuktan sonra Müslüman alemi Ramazan Bayramı'nın hangi güne denk geldiğini merak eder oldu. İşte bayram tatilinin kaç gün süreceği...

Ramazan Bayramı ne zaman? 2017 Ramazan Bayramı tatili...

Müslüman alemi 11 ayın sultanı olan Ramazan'a 2017 yılında da kavuşmayı başardı. Ramazan Bayramı'nın bu yıl hangi güne geldiği ve ne kadar tatil yapılacağı da merak edilen konular arasında yer aldı. Ramazan Bayramı bu sene 25 Haziran Pazar günü başlayacak ve 27 Haziran Salı günü son bulacaktır. Normalde 3 günlük bir tatil hafta sonuyla birleştirilirse daha uzun tatil yapılmasını sağlayacaktır.

RAMAZAN AYI NEDİR?

Ay takvimine göre Ramazan ayı, 9. ayın adıdır. İslamiyet içerisinde büyük bir önemi olan Ramazan ayı, diğer aylardan ayrılarak “on bir ayın sultanı” olarak anılmaktadır. Ramazan ayında, İslam dininin kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’in bu ay içerisinde inmeye başlamasının etkisi bu ayın diğer aylardan ayrılmasında önemli bir etkene sahiptir. Ayrıca Kuran-ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen “Kadir Gecesi” de bu ay içerisinde yer alır. Bu durum Ramazan ayının önemini İslamiyet inancını benimseyen kişiler için iyice arttırmaktadır. Oruç ibadetlerinin de Ramazan ayı içerisinde gerçekleştiriliyor olması bu ayın kutsal olma sebepleri arasındadır.

Haberin Devamı

Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirilecek olan bir farz, diğer aylarda gerçekleştirilecek olan farzların 70 katına bedeldir. Bu ay içerisinde oruçluya ya da oruçlulara iftar vermek cehennemden azat olmayı sağlarken iftara gelen kişi/ kişilerin sevabı kadar sevap iftar veren kişiye de verilir. Ramazan ayı adeta bir fırsat olarak görülmelidir çünkü bu ayı ibadet ve iyiliklerle geçirmek bütün bir yılın bu şekilde geçmesine sebep olacağı gibi kötülük ve taşkınlıkla geçirmekte bütün yılın kötülüklerle ilerlemesine vesile olacaktır. Oruç ibadeti insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı güçlendirerek birbirleri arasında saygı ve sevgi bağının artmasını sağlamaktadır.

Ramazan ayının kutsal olması sebebi ile Müslümanlar bu ay içerisinde daha fazla ibadet etmeye özen gösterdikleri gibi kötülüklerden ve yanlışlardan da daha dikkatli bir şekilde uzak durmaya çalışırlar. Bu ay içerisinde Müslümanlar Kuran-ı Kerim okumaya daha fazla özen gösterirler bu özenin sonucunda özellikle Ramazan ayında Müslümanlar evlerde ve camilerde bir araya gelerek Kuranı-ı Kerim okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğinde ise Kuran-ı Kerim baştan sona okunmuş olarak birlikte hatim duası edilir. Müslümanlar arasında yüz yıllardır bu gelenek devam etmektedir.

Haberin Devamı

Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirilen birçok farklı ibadet bulunmaktadır. Bu ibadetler dışında Ramazan ayında özel olarak verilen fitre ve zekat gibi sadakalar da bulunmaktadır.

EN DÜŞÜK FİTRE BELİRLENDİ!

Fıtır sadakası da denilen fitre, bireylerin temel ihtiyaçları dışında belli bir malının bulunması durumunda verilen sadakadır. 2017 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen en düşük fıtır sadakası tutarı bir kişi için 16 TL olarak belirlendi. Diyanet bu sadakanın gıda ya da nakit olarak verilebileceğini de belirtti.

Bu ay içerisinde verilmesi farz olan zekat; zengin Müslümanların mallarının 40/1’ini fakirlere vermesidir.

RAMAZANIN 5. GÜNÜNDE İSTANBUL’DA İFTAR NE ZAMAN?
İslam dünyası için büyük önem taşıyan, halk arasında on bir ayın sultanı olarak anılan Ramazan ayı 27 Mayıs Cumartesi günü başladı. 24 Haziran Cumartesi günü ise arefe günü ile beraber son oruç da saat 3:03’te başlayıp 20:51’de iftar ile son bulacaktır. 21 Haziran Çarşamba günü ise Kadir Gecesi olacaktır. Ramazan ayında 25 Haziran Pazar günü ise bayram yaşanacak. Ramazan ayının 5. gününde istanbul için iftar vakti 20:37’dir.
RAMAZAN BAYRAMINDA KAÇ GÜN TATİL OLACAK?
Yıl içerisinde sürekli olarak çalışan ve oldukça az izin gününe sahip olan çalışanların Ramazan Bayramı tatilini değerlendirmeyi düşünmeleri ile en çok merak edilen sorulardan birisi bayram tatilinin kaç gün olacağı oldu. Bayram tatili kaç gün olacak cevabı haberimizde!
24 Haziran’da başlayacak 27 Haziran Salı günü son günü olacak olan Ramazan bayramı tatilinin arefe günü ile birlikte 4 gün olması beklenmekte!

Haberin Devamı