Gazete Vatan Logo

Ramazan Bayramı’na kaç gün kaldı? Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan Bayramı birinci günü bu yıl 25 Haziran Pazar gününe denk geliyor. Ramazan Bayramı tatilinin ilk gününün hafta sonuna denk gelmesinden dolayı geçmiş yıllarda olduğu gibi uzun bir bayram tatili olmayacak. Ramazan Bayramı 27 Haziran Salı günü sona erecek.

Ramazan Bayramı’na kaç gün kaldı? Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan Bayramı’na birkaç gün kaldı. Bayram için evde yapılan hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Tatil için memleketine gidecek olanlar tarafından biletler haftalar öncesinden alındı. Ramazan Bayramı birinci günü 25 Haziran Pazar günü kutlanacak. Bayram öncesi Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler için açıklama yaptı. Öğretmenlerin bayram sonrasında 3 gün idari izinli sayılacakları belirtildi. Yani öğretmenler bayram tatilini hafta sonu tatilleri ile birlikte toplam 9 gün yapacaklar.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

2017 BAYRAM TARİHLERİ

2017 yılı için belirlenen Ramazan Bayram’ı tatil günleri ve Kurban Bayram’ı tatil günleri;

Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi

Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar

Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe

Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma

Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar

Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi

Haberin Devamı

BAYRAM’DA ÖĞRETMENLERE 3 GÜN İZİN!

Ramazan Bayramı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yaptı. Yapılan açıklamada bayramın ardından yani 28, 29 ve 30 Haziran tarihlerinde idari olarak izinli sayılacakları ifadelerine yer verildi. Öğretmenler idari izin ile birlikte 9 gün bayram tatili yapacak. İdari izin ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı sosyal medya hesaplarından şu gönderiyi paylaştı;

‘’Sayın Bakanımızın onayıyla öğretmenler, mesleki çalışma programı kapsamında bayram sonrası 28, 29 ve 30 Haziran’da idari izinli sayılacaklar. ‘’

BAYRAM SOFRALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Mübarek Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte, bayramın güzel atmosferi ile bir araya gelinir. Sofralar kurulur, misafirliklere gidilir ve ikramlarda bulunulur. Bu noktada sağlık konusuna da dikkat edilmeli. Ramazan ayı boyunca uzun saatler aç kalmaya alışmış olan midenin yorulmaması için az az ve sık sık yemek yenilmeye çalışılmalıdır. Bol bol da su içilmelidir. Bayram dikkat edilmesi tavsiye edilen 8 kural;

Haberin Devamı

Ramazan ayında azalan su tüketimine karşılık olarak en az 2,5 litre su tüketilmeli

Misafirliklerde ikram edilecek olan yemeklere ve tatlılara bir sınır koyulmalı

Aşırı yemek yemekten kaçınılarak az ve sık yemek yenmeye çalışılmalı

Yemekler iyi çiğnenerek midenin yükü hafifletilmeli

Yemeklerde kızartma yerine daha çok fırında, haşlama ve ızgara tercih edilmeli

Ağır hamur tatlılarından, şekerlerden, aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine meyve, kuru meyve tüketimine ağırlık verilmeli

Bayramda çikolata ve tatlının fazla tüketilmesi mide yanması, reflü gibi sorunlara yol açacağı için dikkat edilmeli

Çay ve kahve gibi kafeinli olan içecekler çok fazla tüketilmemelidir. Bunlar yerine maden suyu ve su tercih edilmeli

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Kadir gecesi 21 Haziran’ı 22 Haziran’a bağlayan gece yani bu gece idrak edilecek. Bu gece idrak edilecek olan Kadir Gecesi İslam alemi için önemli bir yere sahiptir. Bu özel gecede İslam’ın kutsal kitabı olan Kuran’ı Kerim indirilmeye başlanmıştır. Gelecek bir sene cereyan edecek olan her tür hadise Allah Teala’nın ezeli kaza ve takdiri ile ilgili meleklere Kadir Gecesi’nde bildirilir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Kuran’ı Kerim’de de Kadir Gecesi ile ilgili olarak Kadir Suresi bulunur. Kadir Gecesi en iyi şekilde değerlendirilmeye çalışılmalıdır. Bu gecede Kuran’ı Kerim okunmalı, Kuran’ı Kerim okuyanlar dinlenmelidir. Namaz kılınmalıdır. Peygamber efendimiz H. Muhammed (s.a.v) için bol bol salatü selam getirilmelidir. Kaza namazları kılınmalıdır. Kaza namazı olmayanlar da nafile namaz kılmalıdır. Bol bol zikir ve dua edilmelidir. Küslükler varsa bunlara son verilmeli, kırgınlıklar alınmalı ve üzgün olan yüzler güldürülmelidir. İşlenen günahlar için tevbe ve istiğfar edilmelidir.

Haberin Devamı

2017 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Din İşleri Yüksek Kurulu her yıl fitre miktarını belirli koşullara göre yeniden belirler. Bu yıl için belirlenen fitre miktarı 16 Türk Lirasıdır. Geçen yıl fitre miktarı 15 Türk Lirasıydı. Din İşleri Yüksek Kurulu fitre miktarını belirlerken kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı ile sosyo-ekonomik durumunu göz önünde bulundurur.

Haberin Devamı

Bu yıl için belirlenmiş olan 16 Türk Lirası fitre miktarı, gelecek yılın Ramazan ayı başlangıcına kadar geçerli olacaktır.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR? FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Fitre, Ramazan bayramı namazı öncesinde ihtiyaç sahibi kişiye ulaştırılmalıdır. Fitre, bayramdan birkaç gün önce de verilebilir. Fitrenin bayramdan önce verilmesi, fitre verilecek kişinin de ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Fitre vermesi gerekenler zamanında fitresini ödememişse onların üzerinden yükümlülük kalkmaz. En kısa süre içerisinde vakit kaybetmeden fitrenin ihtiyaç sahibi kişiye ulaştırılması gereklidir.

Fitrenin verilemeyeceği kişiler; anne, baba, çocuklar, zengin durumda sayılanlar ve gayrimüslimlerdir. Eğer fakir durumdaysa üvey anneye, üvey babaya, üvey çocuğa, kayınpedere, kayınvalideye, kayınbiradere, geline ve damada fitre verilebilir.

RAMAZAN İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak Kuran’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)

Allah’tan korkunuz. Beş vakit namazını kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekatını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz. Rabbinizin cennetine girersiniz.

Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağırılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse giremez.

Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.

İslam beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekatı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kabe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.