Gazete Vatan Logo

Ramazan ayının en anlamlı Cuma mesajları! - 2 Haziran Cuma namazı saatleri...

Ramazan ayının ilk Cuma gününe erişildi. Müslüman alemi 2 Haziran Cuma namazının saat kaçta kılınacağını merak ediyor. Bu özel günde hangi ibadetlerin yapılması gerekir? Bu mübarek günde sevdiklerinizi derlediğimiz en güzel Cuma mesajları ile sevindirebilirsiniz.

Ramazan ayının en anlamlı Cuma mesajları! - 2 Haziran Cuma namazı saatleri...

Cuma namazları, her cuma günü öğle namazı vaktinde cemaatle birlikte kılınan Müslüman erkeklere farz bir namazdır ve toplamda 10 rekâttan oluşur. Bu on rekâtın ilk 4 rekâtı sünnet olarak kılınır, ardından kılınan 2 rekât ise farz ve kalan 4 rekâtta yine sünnet olarak kılınır. Cuma namazı 10 rekât olsa da namaz sonrasında kılınan 4 rekât ‘zuhri ahir namazı’ ve yine bu dört rekâttan sonra kılınan öğlen vakti namazının 2 rekât olan son sünneti ile toplam 16 rekâttan oluşur.

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazının kaç rekât olduğunu ve hangisinin farz hangisinin sünnet olduğunu belittik. Şimdi de Cuma namazı nasıl kılındığını sizlerle paylaşacağız;

Öğle vakti ezanının okunmasını takiben ilk olarak 4 rekât olan ilk sünneti niyet edilerek kılınır (Cuma namazının bu ilk dört rekât olan bu sünneti tıpkı öğle namazı sünneti gibi kılınır).

Dört rekât olan ilk sünnet kılındıktan sonra imam minbere doğru yürür ve minbere çıkıp oturur, bu sırada da müezzin camide ikinci defa ezanı okur. Okunan bu ikinci ezandan sonra ise imam ve cemaat içlerinden ezan duasını okur ve minbere çıkıp oturmuş olan imam da hutbesini okumaya başlar (Camii içerisindeki cemaatin bu sırada namaz kılması ve konuşması uygun değildir).

Haberin Devamı

Cuma hutbesinin imam tarafından okunmasından sonra cemaate çağrı yapılarak cuma namazının farz olan 2 rekâtı niyet dilerek birlikte kılınır (Cuma namazının bu 2 rekât olan farzı da diğer iki rekât olan farz namazları gibi kılınır).

Cemaatle beraber kılınan Cuma namazının 2 rekâtlık farzı kılındıktan sonra ise 4 rekât olan son sünnet kılınır ve kılınacak olan bu dört rekât namaz öğle namazının ilk sünnetindeki gibi kılınır.

Farzdan sonra ise şu niyetle; "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" zuhr-i ahir namazı kılınır (öğle namazının farzı gibi).

Zuhr-i ahir namazından sonra ise son olarak, öğle vaktinin sünneti niyet edilerek, 2 rekât olan son sünnet namazı kılınır.

Önemli husus: Cuma namazıyla ilgili önemli olan bir bilgi varsa o da şudur, aslında Cuma namazının farzı dört rekâttır. Ama farz olan bu dört rekâtın sadece 2’si namaz olarak kılınır. Diğer 2 rekâtı ise imamın minberde okuduğu hutbe kısmıdır. Bu sebeple Cuma namazının iki rekât farzı olan hutbe kısmında konuşmamak, sadece imama ve söylediklerine odaklanmak gereklidir.

Haberin Devamı

CUMA DUASI

Cuma duaları, namaz sonrası yapılan bir dua olup birçok dini kaynakta da farklı farklı olabilmektedir. Şimdi sizler için bir tanesini paylaşacağız;

Ebû Hüreyre –radıyallahu anh-’dan rivayet olunduğuna göre Rasûl-i Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem– Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki:

“Cum’a gününde bir saat vardır. Allah’ın kullarından bir müslim namazda iken Allah Teâlâ’dan niyaz ile bir şey isteyip duâsı o saate tesadüf ederse Allah teâlâ Hazretleri o kimsenin dileğini verir.” Böyle buyurduktan sonra mübarek küçük parmağının ucuna işaret buyurdu. (bk. Nevevî, el-Ezkâr, 80; Buhârî, Deavât, 61)

Cum’a gününün içindeki saat, küçük parmağına nisbetle parmağın ulak ucu ne kadar ise, güne nisbetle o kadar az bir müddettir ki o saat içinde her halde duâ müstecâb olur demektir.

Haberin Devamı

CUMA VE BAYRAM MESAJI ÖRNEKLERİ

Ey Allah'ım! Güçsüzlüğümüzü ve Senin isteklerini yerine getirmedeki yeteneksizliğimizi Sana şikayet ediyoruz. Üzüntümüzü ve tasamızı da yalnız Sana arz ediyoruz. Özünün hakikati ve yüzünün nuru üzerine yemin ederiz ki, Sana duyduğumuz ihtiyaç, Senin zenginliğine denk! Sana olan ihtiyacımız Senin büyüklüğün kadar… Bildirdiğin ve gizlediğin tüm isimlerini ve Kur'an-ı Kerim'i, kalbimizin baharı, gönlümüzün nuru, sıkıntımızın ilacı yap. Selam ve Dua ile Hayırlı Cumalar.

Allah'ım ! Rahmet, şefkat ve merhametine sığınarak huzurunda el açıyor, korku ve endişe içinde olan fakirlerin, yoksulların, ihtiyaçları ıztırar derecesine ulaşmış muhtaçların lisanıyla yalvarıyoruz: Bize dünyada tastamam bir afiyet ve ötelerde de Cennetini ve Rıdvanını ihsan eyle..ne nefsimizin ne de kullarından herhangi birisinin acımasızlığıyla bizi göz açıp kapayıncaya kadar olsun baş başa bırakma. Amin! Hayırlı Cumalar.

Haberin Devamı

Allah'ım! Bu mübarek Cuma günü hürmetine, bizi sevdiğin kullar arasına kat, bizi çok sabreden, çok şükreden kullarından eyle. Seni çok analım ömrümüz seviğin ve razı olacağın işlerle (amellerle) geçsin. Sıhhat ve afiyet daim eyle. Sevdiklerimizi bize bağışla. Amin! Hayırlı Cumalar.

Sağanak sağanak rahmet yağsın yuvanıza, her gün Resülullah girsin rüyanıza, melekler amin desin dualarınıza! Dualarda buluşmak dileğiyle, hayırlı Cumalar.

Önce yollar uzanır hakka yürümek için, tomurcuklar güller açar onu görmek için, dua eden biri var senin için. sende dua et Allah için. Cumanız mübarek olsun.