Gazete Vatan Logo

Ramazan ayında yağ yakmak için nasıl beslenme uygulanmalı? İftar ve sahurda yenilecek yemekler ve tavsiyeler

Ramazan ayının gelmesiyle beslenme alışkanlıkları da değişime uğruyor. Özellikle oruç tutarken iftarda ve sahurda bazı besinlerin daha çok tercih edilmesi öneriliyor. Hem oruç tutarken çok zorlanmamak hem de dengeli beslenmek için ramazanda beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli. Peki, Ramazan ayında yağ yakmak için nasıl beslenme uygulanmalı? İftar ve sahurda yenilecek yemekler ve tavsiyeler

Ramazan ayında yağ yakmak için nasıl beslenme uygulanmalı? İftar ve sahurda yenilecek yemekler ve tavsiyeler

Beslenmek, spor yapan veya yapmayan herkes için olmazsa olmazdı. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte özellikle zayıf kalmak isteyenler ve sporcular için bu ayda nasıl beslenmeliyiz sorusu çok sık soruluyor.

Ramazan ayında oruç tutan bazı sporcuların beslenmeleri konusunda zorlandıkları her yıl Ramazan ayında öne çıkıyor. Ancak bu durumu kolaylaştırmak ise oldukça kolay. Ramazan ayında oruç tutarken formda kalmak ve yağlı beslenmemek oldukça basittir.

Ramazanda günlük yemek saatlerinin değişmesi ile birlikte beslenme alışkanlıklarında da ani değişimler yaşanmakta, bu durum ramazan ayında kilo almak gibi problemlere yol açabilmektedir. Ramazan ayında kilo almamak ve dengeli beslenebilmek için öneriler şunlardır:

- İlk olarak ramazan ayında oruç tutan kişiler sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye daha fazla özen göstermelilerdir. Genelde 3 veya 4 öğün tüketilen besinlerin 2 öğüne düşmesi beslenme düzenini de tamamen değiştirmektedir. Bu 2 öğün içerisinde tatlı ve hamur işinin fazla yenmesi kilo problemlerine sebep olabilir. Su, kuru baklagil, sebze ve meyve tüketimine daha fazla ağırlık verilmesi gerekmektedir. Bu sebeple hamur işi, fazla tuzlu ve fazla tatlı besinlerden kaçınılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

- Ramazan ayında yağ yakımının sağlanması ve kilo alınmaması için çok yağlı tuzlu ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebzelere, meyveler ve tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.

- Ramazan ayında iftarda çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorba ile başlamak oldukça önemlidir. Özellikle bağırsak problemi yaşayan kişiler için çorbalarına yulaf eklemeleri veya keten tohumu koymaları gerekir. Etli veya etsiz yemeklerin fazla yağlı olmamaları ve yoğurt tüketimi de oldukça önemlidir. Tatlı yemeyi çok sevenler ise hafif sütlü tatlıları tercih etmelilerdir.

- Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en büyük nokta beslenmenin mutlaka protein ağırlıklı yapılmasıdır. Protein içeriği fazla olan gıdalar midenin boşalma süresini uzatacağından sizi daha uzun tok tutacaktır. Bu sebeple en büyük protein kaynağı yumurtanın tüketilmesi gerekir. Bunlar dışında yoğurt, peynir gibi gıdalar gaz problemi olmayan kişiler için önerilmektedir.

Haberin Devamı

- Ramazanda kilo kontrolünün sağlanması için mutlaka sahura kalkılması gerekir. Sahur yapıldıktan en az 40 dakika sonra uyunması gerekir. Bunun dışında yemekten önce su içmek ve hafif gıdaları tercih etmek de oldukça önemlidir.

İftarda ve Sahurda Yiyebilecek Yemekler ve Tarifler

Ramazan ayının gelmesi ile beslenme alışkanlıklarında büyük değişimler yaşanmaktadır. Gün içerisinde yaklaşık 13-14 saat aç kalınmasından dolayı iftarda ve sahurda beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekir.

Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenebilmek için sahurda mutlaka tercih edilmesi gereken besin yumurta olmalıdır. Bunun yanında zeytin, peynir ve mevsim salatası hem midenin korunmasında hem de sağlıklı beslenmek için bu besinler tüketilmelidir. Bunun dışında sahurda dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise şekerli, karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğidir. Özellikle gluten ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durulması gerekir.

Haberin Devamı

İftarda ise tercih edilmesi gereken besin türleri çorba, salata ve et veya sebze yemekleri olmalıdır. Abartılı olan iftar sofralarından kaçınılmalıdır. Ağır yemeklerin tüketilmesi kan şekerinde dengesizlik yaratabilir. Bu da sağlık problemlerini beraberinde getirir.