Gazete Vatan Logo

Ramazan ayında sigara ve alkolü bırakmak daha kolay!

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, gün içinde nikotin almayan bedenin iftardan sonra da nikotin alma isteğinin azaldığını ifade etti. Böylece sigara ve alkolü bırakmanın çok daha kolay olacağını belirtti

İbrahim Balcıoğlu yazılı açıklamasında, kişilerin kendilerine yönelmelerine sebep olan ramazan ayının, nikotin ve alkol tüketimlerini azaltabilecekleri ve hem kendi hem de yakınlarının beden bütünlüklerini tehlikeye atmalarının önüne geçmeleri için bir fırsat olduğunu belirtti.

Balcıoğlu açıklamasında, "Ramazan ayında gün boyu nikotin almayan vücudun iftardan sonra da nikotin alma isteği azalıyor. Bu nedenle ramazan ayı sigara ve alkolü bırakmak için iyi bir fırsattır" dedi.

Sigara ve alkol kullanımının kişinin bağışıklılık sistemini zayıflamasına sebep olarak çeşitli hastalık ve belki ölümlere yol açtığını söyleyen Balcıoğlu şunları kaydetti:

Ramazan sigara ve alkolü bırakmak için fırsat!
Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, ramazanda gün boyu nikotin almayan vücudun iftardan sonra da nikotin alma isteğinin azaldığını belirtti.

"Sigara, içerdiği 4 binden fazla zehirli kimyasal maddenin insan sağlığı üzerinde yaptığı öldürücü etkiler nedeniyle en önemli halk sağlığı sorunlarının başında yer almaktadır. Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine yol açmaktadır. Sigara, peptik ülser, kronik bronşit, felç, astım, reflü, erken menopoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve katarak hastalıklarına zemin hazırlarken, hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getirmektedir."

Haberin Devamı

Balcıoğlu alkolün zararlarını ise şöyle ifade etti; "Alkol kullanımının yüksek tansiyon, siroz, ülser, gastrit ve kalp hastalıklarının oluşumunda temel risk faktörü olduğu bilinmektedir. Beslenme bozuklukları kronik ishaller, karaciğer iltihabı ve mide kanamalarına yol açan alkol kullanımı, hamile bayanlar için çok büyük riskleri beraberinde getiriyor. Hamileliği süresince alkol tüketen bayanlar, sakat ve erken doğum ile bebeklerinde zeka geriliği riskleriyle karşı karşıyadır. Tütün sigara ve alkolün güçlü bağımlılık yapma özelliğine sahip ve sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçünün sigara tiryakisi olma riskinin varlığını koruduğu unutulmamalıdır."

Prof Dr. İbrahim Balcıoğul dini inançların nefsi hakimiyeti arttırdığını ve iradeyi kuvvetlendirdiğini söyledi. Ayrıca ramazan ayında alkol kullanımın yarı oranda ve sigara kullanımın da %10 azaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Balcıoğlu, İstanbul 'da Yeşilay'ın genel merkezinde alkol ve sigara bağımlılıklarından kurtulmak isteyenlere yardım etmeye hazır olduğunu bildirdi.