Gazete Vatan Logo

Ramazan ayı sigarayı bırakmak için fırsat

Sigara, her yıl 7 milyon can alıyor. Ölen 10 kişiden 9’u sigara tiryakisi, 1’i pasif içici. Prof. Dilek Toprak, “Ramazanda manevi güçle gün boyu sigara içmeyenler; hekim, aile ve ücretsiz polikliniklerin desteğiyle sigarayı bırakabilir” diyor

Ramazan ayı sigarayı bırakmak  için fırsat

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dünyanın en büyük sağlık sorunu olduğu ilan edilen ve ‘dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını’ olarak tanımlanan sigara, yılda 7 milyon, günde 11 bin kişinin ölümüne yol açıyor.

Önlenebilir sorun

Ramazan ayında oruç tutan sigara bağımlılarının uzun süre sigaradan uzak kalarak, sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat yakaladığını belirten Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Toprak, sigaranın önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu belirtti ve halkı, ücretsiz hizmet veren sigarayı bırakma polikliniklerinden faydalanmaya çağırdı.

İçmeyen de ölüyor

Dünyada en çok ölüme yol açan iki nedenden birinin açlık, diğerinin ise tütün kullanımı olduğunu belirten Prof. Toprak şunları söyledi: Aktif içicilik de, pasif olarak dumana maruziyet de pek çok ölümcül sağlık sorununa neden oluyor. Sigara içtiği için ölen her 9 kişi, içmediği halde dumanını soluyan bir kişinin de ölümüne neden oluyor. Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör ve iş kazalarından meydana gelen ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır.

Haberin Devamı

Alo 171’le başlayın!

Ramazan ayında manevi duyguların da verdiği güçle kişiler, gün boyu sigara içmedikleri için bunu devam ettirmek için cesaret kazanabilir. Genellikle ramazandan önce destek için gelenlerin sayısı artıyor ve sigara içmemeyi devam ettirmek istiyorlar. Bu nedenle ramazan ayı sigara bırakmak için bir fırsat. Bir hekim desteği ile sigara daha kolay bırakılabilir. Ayrıca iftarda üst üste sigara içmemeye dikkat edilmelidir. Gün boyu kanda nikotin seviyesinin düşmesi, bilinç altında yasakların kalktığı mesajının verilmesi ile içme isteğinin yükselmesi bu davranışa neden olabilir. Tıpkı iftarda az, yavaş ve bölünmüş şekilde yemek yemeyi önerdiğimiz gibi, arka arkaya ve çok miktarda sigara içilmemesi için de uyarıyoruz. Çünkü bu durum çarpıntı, tansiyon yükselmesi, bulantı, baş dönmesi, midede yanma ve asit artışı gibi şikayetlerin yanı sıra kalp krizi ve beyin kanaması riskinde ciddi artışa neden oluyor. Ramazan vesilesiyle sigarayı bırakmak isteyenler, ALO 171’i arayarak destek alabilir ya da ücretsiz hizmet veren sigara bırakma merkezinden randevu alabilir.

Haberin Devamı

Nasıl bırakırsınız?

Tütün kullanımı, tedavi edilebilir kronik bir hastalık kabul edilir. Bu hastalığın tedavi başarısı, profesyonel destek ve farmakolojik yöntemlerle artar. Bırakmak için, önce ‘neden sigara içildiğinin’ ve bırakmanın önündeki engeller belirlenmeli. Bundan yola çıkarak, kişiye özel bir tedavi ve programı yapılmalı, gerekirse kişinin ailesi ve arkadaşlarından destek istenmelidir. Ayrıca el-ağız alışkanlığı, tütün bağımlılığında önemli bir yere sahiptir ve bırakma sürecinde kimi içicilerin sigara içme dürtüsünü sürekli taze kılmaktadır. Bunu aşmak için sünger top sıkılması, el yayı kullanılması veya ince doğranmış havuç ve salatalığın yenmesi gibi oyalayıcı aktiviteler önerilebilir. Ağız çalkalamak, diş fırçalamak, meyve atıştırmak ve ortam değiştirmek de önerilebilir. Uygun ilaç tedavileri de başarımızı artırır.

Haberin Devamı