Gazete Vatan Logo

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün?

Müslümanlar için çok önemli bir yere sahip olan Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kaldı. İlk orucun ne zaman tutulacağı herkes tarafından merak ediliyor. Peki Ramazan ayı hangi gün başlıyor? Ramazan Bayramı tatili kaç gün sürecek?

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün?

On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı 3 ayların sonuncusudur. Recep ve Şaban aylarının ardından gelir. Tüm rahmeti, hayrı ve bereketi içinde bulunduran Ramazan ayında insanlar maddi ve manevi olarak kirlerden arınma fırsatı yakalarlar. Ramazan ayı bu yıl 27 Mayıs tarihinde başlayacak. Son oruç ise 24 Haziran Cumartesi günü tutulacak.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYI ANLAM VE ÖNEMİ

İslamiyet’te Ramazan ayı kutsal kabul edilir. İslam’ın beş şartından bir tanesi olan oruç bu ayda tutulur. Mübarek Ramazan ayında rahmet kapıları ardına dek açılır. Yardımlaşma ve dayanışma artar. Sevgi, saygı, sabır ve kardeşlik daha çok güçlenir. Birlik ve beraberlik pekişir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni de içinde barındıran Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim indirilmeye başlanmıştır.

Ramazan’ın kelime anlamı yaz mevsimi sonlarında ve sonbahar ayları başında yağan, yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamına gelir. Yağmur nasıl ki yeryüzünü temizliyorsa, aynı şekilde Ramazan ayı da insanların işlediği günahların silinip süpürülmesini sağlar. Ramazan’ın ikinci bir anlamı ise; güneşin şiddetli hararetiyle taşların yanıp kızmasıdır. Bu kızgın yerlerde yürümek isteyenlerin ayakları yanar. Meşakkat ve zahmet çekilir. Bu duruma benzer olarak oruç tutan insanlar da susuzluk ve açlığın oluşturduğu hararete katlanır. İnsanlar, zahmet ve meşakkat çekerler. Kızgın yerlerde gezenlerin ayaklarının yanması gibi Ramazan da mümin kişilerin günahlarını yakıp yok eder.

Haberin Devamı

Merhamet duygularının geliştiği bu mübarek Ramazan ayının başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur. Oruç ayı olan Ramazan ayı içinde pek çok hikmeti de bulundurur. Sosyal ve ferdi yararları vardır. Oruç tutularak yalnızca bedenin aç bırakıldığı düşünülmemelidir. Oruç sabırlı olmayı öğretir ve kanaat, metanet gibi ahlaki güzelliklerin kazanılmasına vesile olur. Oruç tutan insanların yaşadığı açlık, kendilerine Allah tarafından sunulan nimetlerinin kıymetlerinin daha fazla anlaşılmasını sağlamaktadır. Buna bağlı olarak da yoksul insanlar daha fazla düşünülerek onlara karşı olan şefkat ve merhamet artar. Bu ayda kurulan iftar ve sahur sofraları ile insan ilişkileri gelişir.

Haberin Devamı

Ramazan ayında Allah, Müslümanlara gündüzleri oruç tutmayı farz kılmıştır. Geceleri ise ibadet yapılmasını nafile kıldı. Bu mübarek ay ile ilgili olarak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(s.a.v.) ’Bir kimse inanarak ve sevabını yalnızca Allah’tan bekleyerek, Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.’’ ifadesiyle bu ayda tutulacak olan orucun önemini belirtmiştir.

2017 BAYRAM TARİHLERİ

Ramazan Bayramı 1. Gün – 25 Haziran Pazar

Ramazan Bayramı 2. Gün – 26 Haziran Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Gün – 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı 1. Gün – 1 Eylül Cuma

Kurban Bayramı 2. Gün – 2 Eylül Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Gün – 3 Eylül Pazar

Kurban Bayramı 4. Gün – 4 Eylül Pazartesi