Gazete Vatan Logo

Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

İslam aleminde 11 ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayı ne zaman başlayacak? İlk sahur ilk iftar ne zaman yapılacak. Ramazan ayı hakkında merak edilenleri sizin için derledik. İşte Ramazan ayına ilişkin merak edilen tüm detaylar...

Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

Müslümanlar için en önemli ay olan Ramazan ayına sayılı günler kala merak edilen tek bir soru var. Ramazan ayı ne zaman başlayacak? 2016 yılı Ramazan ayına ilişkin merak edilenleri sizin için derledik. İslam dünyasında ramazan ayı'nın ilk 10 günü Rahmet sonraki 10 günü Mağfiret son 10 günü'de Cehennemden kurtuluş olarak adlandırılır. İşte Ramazan ayına ilişkin merak edilen tüm detaylar haberimizde....

2016 RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2016 Ramazan ayı için az bir zaman kaldı. 6 Haziran Pazartesi Ramazan'ın ilk günü. 6 Haziran gecesi tüm müslümanlar ilk sahurunu gerçekleştirecek.

2016 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Haberin Devamı

2016 yılı Ramazan Bayramı 5-6-7 Temmuz'da kutlanacak.

''11 AYIN SULTANI'NA DAİR BİLGİLER

Ramazan veya Ramazan ayı, Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.

Etimoloji ve tarihçe

Ramazan, "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.

Sevan Nişanyan'ın verdiği bilgilere göre Ramazan, İslam öncesi Arap ay takviminde Temmuz-Ağustos aylarına verilen isimdir.Bu takvimde aylar 12+1 sistemi (3 yılda bir ilave edilen 1 ay) sayesinde en fazla 30 günlük kaymalarla yılın aynı zamanlarında yaşanmaktaydı.

Günümüzde Ramazan ayının zamanı Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvim'e göre belirlenir.

Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.

Haberin Devamı

Hicrî takvime geçiş

Ömer'in hilafeti zamanında Arap Yarımadası'nda; Persler, Romalılar ve başka medeniyetlerin kullandığı güneş ve ay takvimleri kullanılmaktaydı. Hicaz-Asir bölgesinde ise hem güneş hem de ay takvimi kullanılıyordu. Takvim oluşturma fikri ortaya çıkınca yapılan istişareler sırasında sahabeden Ali bin Ebu Talib, oluşacak takvimin peygamberin Medine'ye hicretini başlangıç tarihi olarak önermiştir. Bu görüş kabul edilmiştir fakat peygamberin hicretinin ay takviminin ilk ayı olan Muharrem'e değil de Rebiulevvel'e denk gelmesi sonucunda tarih geriye alınmıştır. Buna göre Hicrî takvimin başlangıcı miladî 23 Temmuz 622'ye denk gelir, yılın dokuzuncu ayı da böylece Ramazan olur. Ramazan ayından önceki hicrî ay Şaban, Ramazan'dan sonraki ay ise Şevval ayıdır.

Hicrî takvimin salt ay takvimi olması sebebiyle, bu takvimdeki ayların mevsimlerle ilişkisi yoktur; yani her ay güneş takvimine göre her yıl pozisyonu değişir, ve böylece aylar mevsimler arasında gezinir - belirli bir mevsimin ayı olmazlar. Bu sebeple Ramazan ayı ve oruç dönemi her yıl değişir.

Haberin Devamı

İslam'da Ramazan

Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”

Ramazan ayında tok tutan besinler!
Sahur, iftar ve ara öğünlerde tüketilebilecek, tokluk sürenizi uzatan, sağlıklı besinler şu şekilde;
Yumurta: Yumurta protein açısından çok zengin besinlerden biri. Protein içerikli besinler kişiyi uzun süre tok tuttuğundan özellikle sahurda yumurta tüketebilirsiniz. Aynı şekilde peynir çeşitleri ve dil peyniri de protein oranı oldukça yüksek besinlerdendir.
Çavdar ekmeği: Çavdar lif, protein, potasyum, kalsiym, demir, fosfor, magnezyum, mangan, B1 vitamini, folik asit, tiamin, niasin ve antioksidanlar açısından zengindir. Lif oranı yüksek olduğu için uzun süre tok tutar. Ramazan ayında iftar ve sahurlarda beyaz ekmek yerine çavdar ekmeği yemek iyi bir tercih olacaktır.
Çilek: Antioksidan özellikli çilek vücudun direncini arttıran meyveler arasındadır. Ayrıca İSpanya'da gerçekleştirilmiş bir araştırmaya göre çilek LDL (kötü) kolesterol seviyesinin düşmesine sebep olurken, HDL (iyi) kolesterol seviyesini sabit tutar. Ayrıca çilek uzun süre tok tutar.
Böğürtlen: Böğürtlen de çilek gibi antioksidan oranı yüksek bir meyvedir ve tok tutar.
Donmuş yoğurt: Meyveli donmuş yoğurtlar hem karnızı tok tutacaktır hem de çok kalorili değildir. Böylece ramazan ayı sürecinde kilo almanızı engelleyecek bir ara öğün olabilir veya yemeklerin yanında tüketilebilir. Tercihen sadece yoğurdun içine katılacak reçel çeşitleriyle de lezzetli hale getirilebilir.
Balık: Mineral ve vitamin açısından oldukça zengin olan balık bol miktarda protein de içerir. Kalp ritmini düzenleyip vücudun şeker oranını dengeler ve uzun süre tokluk hissi verir.
Badem: Maganez, bakır mineralleri ve B2 vitamini içeren badem, bu içeriği ile enerji üretimi için metabolizmayı destekler. Böylece günde bir avuç kadar yenmesi kişinin acıkmasını engeller.
Avokado: Avokado vegan ve vejeteryan diyetlerin vazgeçilmezi çünkü protein ve yağ oranı çok yüksek bir meyve. Ayrıca mineral ve vitamin açısından da oldukça zengin. Açlığı önlemek için ideal bir besin.
Brokoli: İçerdiği mineral, vitamin liflerle oldukça sağlıklı bir sebzedir. İçerdiği yüksek orandaki besin lifi ile sindirime yardmcı olur. İçerisindeki krom ile insulini dengede tutar ve kan şekerinin düşmesini önler. Böylece açlık hissedilmez.
Esmer pirinç: Lif açısından zengindir, uzun süre açlığı kontrol eder. Ayrıca esmer pirinçte mnganez bulunur ve manganez protein ve karbonhidratların enerji üretimine yardımcı olur. Yemeklerini esmer pirinçle yaparsanız tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

Haberin Devamı