Gazete Vatan Logo

Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

Üç aylara girilmesiyle tüm herkes Ramazan ayının ne zaman başlayacağını merakla bekler oldu. Her sene belirli zamanda Ramazan ayında oruç tutulmakta ve ibadetler yapılmaktadır. Bu sene de Ramazan ayı Mayıs’ın sonunda başlayacak. Ramazanın başlaması ile Müslüman âlemi sahura kalkarak oruç tutmaktadır. Oruç tutulan süre boyunca da yapılan çeşitli ibadetlerle ramazan ayı süslenir.

Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

Müslüman âleminde en hayırlı ay olarak bilinen ve bu süre içerisinde oruç tutulan Ramazan ayına çok az kaldı. Ülkemizde ve dünya üzerinde milyonlarca kişi 11 ayın sultanı olan Ramazan’ın başlamasını dört gözle bekliyor. Ramazan ayı geldiğinde bir ay boyunca sahura kalkılarak oruç tutulacak ve bu süre içerisinde de camilerde çeşitli programlar yapılacaktır.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?

11 aydan daha hayırlı olan ramazan ayı 27 Mayıs Cumartesi günü başlayacak ve 24 Haziran gününe kadar devam edecek. Ramazan ayının hemen peşinden başlayacak olan bayram ise 25 Haziran’da başlayıp 27 Haziran’da bitecek.

Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sayesinde hem günahlarımız bir bir dökülecek hem de diğer insanları anlamış olacağız. Peki kimlere oruç tutmak farzdır? Bir kişiye orucun farz olabilmesi için

kişinin üç temel şartı sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:

Akıllı olmak

Müslüman olmak

Ergenlik çağına girmiş olmak

Bu şartları sağlayan kişilere oruç tutmak farzdır. Fakat şartları sağladığı halde oruç tutamayacak şekilde hasta ya da yolcu olan kişilerin oruç tutması zorunlu değildir. Hastalar iyileştiği zaman, yolcular da yolcu hallerinden çıkıp evlerine vardıklarında tutmadıkları oruçları kaza edebilirler. Ergenlik çağına ulaşmayan çocuklara ise oruç farz değildir.

Haberin Devamı

Ramazan ayında oruç tutma sebebiyle sahura kalkıldığında bu niyet anlamına gelir. Sahura kalkamayan ya da öncesinde niyet etmeyen kişiler kuşluk vakti girene kadar orucu için niyet edebilir. Geç niyet edilen oruçlarda bir eksiklik olmaz. Fakat kuşluk vaktinden sonra oruca niyet etme gibi bir durum söz konusu değildir.

Ramazan Ayında Hangi İbadetler Yapılır?

Ramazan ayı boyunca birçok ibadet yapılırsa karşılığı da bol bol sevap olacaktır. Bu yüzden ramazan ayı boyunca hangi ibadetlerin yapılabileceği öğrenilmeli ve vakit olduğunda uygulanmalıdır. Ramazan ayının gündüzünde oruçlu olunur ve gecesinde de teravih namazı ile ibadet yapılabilir. Ayrıca Ramazan Kur’an ayı olarak da bilinmektedir. Bu süre içerisinde hatimler indirilebilir ya da Kur’an okuyan kişiler dinlenebilir.

Haberin Devamı

Teravih namazı, yatçı ve vitir arasında kılınan bir namaz çeşididir. Teravih namazı dört rekâtta bir selam verilerek kılınabilir fakat 2 rekâtta bir selam vererek kılmanın daha caiz olduğu bilinmektedir. Teravih namazının her dört rekâtında bir oturup dinlenmek uygundur. Bu dinlenme sırasında da salavat getirilir ya da kelime-i tevhid çekilebilir. Teravih namazı camiye giderek toplu kılınabildiği gibi evde de eda edilebilir. Evde kılacağınız zaman 8, 10, 12, 14, 16 ya da 18 rekât olarak kılınabilmektedir.