Gazete Vatan Logo

Ramazan ayı ne zaman başlayacak? (İlk oruç ne zaman tutulacak?)

Ramazan ayına bu akşam kılınacak olan teravih namazı ile girmiş olacağız. Ramazan ayının yaklaşması ile de kesin tarihi ve ne kadar süreceği merak ediliyor. Mayıs ayı içerisinde başlayacak olan Ramazan ayında oruçlar tutulacak, çeşitli ibadetler yapılacak. Peki, Ramazanın ilk günü ne zamana denk geliyor? İlk oruç ne zaman tutulacak?

Ramazan ayı ne zaman başlayacak? (İlk oruç ne zaman tutulacak?)

Ramazan ayı 11 ayın sultanı olarak bilinir ve her sene belirli zamanlarda oruç tutulur. Hem ülkemizde hem de dünya üzerinde birçok Müslüman bu ayı heyecanla beklemektedir. Ramazan ayı içerisinde birçok etkinlik yapılır ve camilerde namazlar kılınır. Ramazan ayının başlangıcı bu yıl 27 Mayıs 2017 Cumartesi gününe denk geliyor. Bu gece ilk sahura kalkılacak ve ilk oruç tutulacaktır. Ramazan 24 Haziran 2017’ye kadar devam edecektir. Ramazanın hemen ardından da Ramazan bayramı kutlanacak.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Ramazan ayı içerisinde oruç tutması gereken kişiler vardır yani bazı insanlara oruç farz kılınmıştır. Buna göre Müslüman olanlar akıllı olanlar ve ergenlik çağına girmiş olan herkes oruç tutmalıdır. Fakat bazı durumlarda kişiler oruçtan muaf olabilirler. Oruç tutamayacak kadar hasta olanlar ve yolcuların oruç tutma zorunluluğu yoktur. Ergenlik çağına ermemiş olan çocuklara da oruç farz sayılmaz.
Sahura kalkmak, ramazan ayında oruca niyet etme anlamına gelir. Yani kişi sahura kalktığında oruca niyet etmiş olur. Eğer sahura kalkamadıysanız ya da niyet etmediyseniz kuşluk vaktine kadar oruç için niyet edebilirsiniz. Eğer bu vakti geçirirseniz niyetiniz kabul olmaz ve oruç tutmuş olmazsınız.

RAMAZAN AYI İBADETLERİ

Ramazan ayı geldiğinde Müslüman âleminin bayramı başlamış olur. Ay içerisinde çeşitli ibadetlerle birlikte oruç ibadeti süslenir. Ramazan ayı içerisinde yapılan ibadetlerden birisi teravih namazı kılmaktır. Teravih namazı vitir ve yatsı arasında kılınan namazdır. Dört rekâtta ya da iki rekâtta selam verilerek kılınabilmektedir. Teravih namazını kılarken selam verildiği zamanlarda salavat getirilmesi uygundur.

Ramazan ayında yapılan ibadetlerden birisi de Kur’an okumaktır. Bu süre içerisinde Kur’an okunabildiği gibi dinlenebilir de. Mukabelelerle birlikte hatimler yapılabilir. Kadir gecesini aramak da ramazan ayı içerisinde yapılabilecek ibadetlerdendir. Ayrıca fakirlere bu ay içerisinde yardım edilmeli ve onlarla paylaşılmalıdır. Bol bol tövbe edilerek Allah’tan affedilme istenmelidir. Kelime-i Tevhid dilden düşürülmemeli, bu ay içerisinde sürekli söylenmelidir. Ayrıca ramazan ayı içerisinde umre de yapılması ibadetten sayılır.

Ramazan ayı için özel olan bazı dualar da vardır. Bazı kaynaklara göre Peygamber Efendimiz (sav) sahurda şu duayı okurdu: “Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak olan sahurun Rabbi olan Allah’ımız… Bizi iftarlara ulaştırırken, günahlarımızdan da arınmış olarak orucu açmamızı nasip eyle...” Ramazan ayı içerisinde oruç açmadan önce sürekli bu dua okunmalı, dilden düşürülmemelidir.

Haberin Devamı