Gazete Vatan Logo

Ramazan ayı başladı! Bayram tatili kaç gün olacak?

Müslümanlar için çok önemli bir yere sahip olan Ramazan ayı başladı. On bir ayın sultanı olan Ramazan’da oruç ibadeti yerine getirilecek. Kadir Gecesi’ni de içerisinde barındıran Ramazan ayı üç ayların sonuncusudur. Recep ve Şaban aylarının ardından gelir.

Ramazan ayı başladı! Bayram tatili kaç gün olacak?

Manevi ve maddi olarak insanlara kirlerden temizlenme imkanı sunan mübarek Ramazan ayı, içinde her tür rahmeti, bereketi ve hayrı barındırır. Ramazanın ilk gününde İstanbul, sahura saat 03.36’da kalktı. İlk iftar ise 20.33’te yapılacak. Tutulacak olan bir aylık orucun ardından da Müslümanlar tarafından Ramazan bayramı kutlanacak.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYININ VE ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ

İslam’ın beş şartı kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve oruç tutmaktır. İslam’ın beş şartından bir tanesi olan oruç bu mübarek Ramazan ayında tutulur. Bu ayda tutulan oruçların sevabı çok büyüktür. Ramazan’da bir gün oruç tutmayıp bunun yerine bütün yıl oruç tutulmuş olsa bile o bir günlük orucun sevabına nail olunamaz. Özürsüz olarak oruç tutmamak büyük bir günahtır. Eğer orucunu tutamayan kişinin mazereti varsa oruç tutmaması günah olarak sayılmaz.

Ramazan ayında rahmet kapıları ardına dek açılır. İnsanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma artar. Birlik ve beraberlik pekişerek, sevgi, saygı, kardeşlik ve sabır güç kazanır. Bu ay içinde bulunan Kadir Gecesi de bin aydan daha hayırlıdır. Ramazan kelime anlamı olarak iki şeyi ifade eder. Bunlardan birincisi, yaz ayları sonu ile sonbahar mevsimi başlangıcında yağan ve yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamına gelir. Yağmur tarafından nasıl ki yeryüzü temizlenirse insanın işlemiş olduğu günahlar da Ramazan ayı sayesinde silinip süpürülmektedir. Ramazan’ın ikinci anlamı da güneşin şiddetli harareti ile taşların yanıp kızmasıdır. Oluşan bu kızgın yerlerde yürümek isteyen insanların ayakları yanar ve meşakkat, zahmet çekilir. Bu duruma benzer olarak da oruç tutan insan tarafından da susuzluk ve açlık tarafından oluşan hararete katlanılır. Kızgın yerlerde gezen insanların ayaklarının yandığı gibi Ramazan ayı ile de müminlerin günahları yanar ve yok olur.

Haberin Devamı

Bu mübarek ayın başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur. Oruç ayı olan bu ayda pek çok hikmet yer alır. Sosyal ve ferdi faydalar bulunur. Oruç tutarak sadece bedenin aç bırakıldığı düşünülmemelidir. İnsanlar oruç tutarak yaşamış oldukları açlık sayesinde yoksul insanların hallerini daha iyi anlar ve onlara daha fazla yardımda bulunur. Yine oruç ile aç kalınan süre zarfında Allah tarafından sunulan nimetlerin varlığının değeri anlaşılarak şükredilir. Ramazan ayında kurulan iftar ve sahur sofralarına akrabalar, komşular ve dostlar davet edilir. Böylece insanlar arasındaki bağ daha çok kuvvetlenir.

Haberin Devamı

ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Ramazan ayında oruç tutacaklar tarafından en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de orucu bozmayan durumların neler olduğudur. Orucu bozmayan durumlar; kişinin kendi isteği olmadan boğazına toz ve duman girmesi, kendi isteği olmaksızın kusması, uyurken ihtilam olmak, suya dalıp kulağa su kaçırmak, dokunma ve öpme olmadan sadece bakıp düşünerek boşalmak, kişinin karısını sadece öpmesi, içeriden kendiliğinden gelen kusuntu halinin yine kendiliğinden içeri gitmesi, dişlerin arasında kalan nohut miktarından az kırıntının yutulması, ağızdaki tükürüğün yutulması, ağıza gelen balgamın yutulması, kafadan burna gelen akıntının içe çekilerek yutulması, erkeğin tenasül organına ilaç veya su akıtmak, ağıza alınmış olan ilacın tadının boğaza varması, kan aldırmak, gözlere sürme çekilmesi ve göze ilaç damlatmak gibi durumlarda oruç bozulmaz.

Haberin Devamı

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU? SAHURUN ÖNEMİ NEDİR?

Mübarek Ramazan ayında sahur kalkma konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; sahura kalkmamak günah değildir ancak sahur kalmak ve sahur yapılması çok büyük sevaptır denildi. Sahur vakitlerinde sadece bir yudum su içmek için de olsa kalkılmasının daha iyi olacağı belirtildi.

Sahura kalkmak iki çeşit berekete vesile olur. Birincisi sahur yemeği yiyen insanlar gündüz vakitlerinde oruç tutarken çok daha az sıkıntı çeker ve oruca dayanıklı olur. Böylece Allah o kişinin rızkına ve yediklerine bolluk, bereket ihsan eder.

İkincisi ise; seher vaktinde insanların uyanık kalmaları onların duaya, ibadete ve zikir etmelerine fırsat bulmasını sağlar. Çünkü sahura kalkılmadığı takdirde o bereket dolu saatler uyku ile geçirilecektir. Dolayısıyla da manevi olarak hissesi daha az olacaktır.

Haberin Devamı

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) iftar yemeğini yerken acele ederken, sahur yemeğini ise geciktirirdi. İmsak vaktine yakın bir zamanı bekler ve o zaman gelince yiyip içerdi. Çünkü yemek ne kadar geç yeniliyorsa o kadar geç acıkılır. Oruç için de daha fazla hazırlıklı olunur. Peygamber efendimiz yine sahurun önemi ile ilgili olarak ‘’Sahur yemeği yiyin, zira sahur yemeğinde bereket vardır.’’ buyurmuştur.

2017 RAMAZAN BAYRAMI TARİHLERİ

Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi

Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar

Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı

RAMAZAN AYI VE ORUÇ İLE İLGİLİ HADİSLER

- İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe’ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak

- Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar

- Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez

- Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir

- Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır.

- Ramazan'da orucunu tutup da Şevval'den de altı gün tutan kimse bütün sene oruç tutmuş gibidir.

- Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır.

- Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. Oruçlu için iki sevinç vardır; Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.