Gazete Vatan Logo

Rakka’da YPG polemiği!

ABD’li komutan Rakka operasyonuna katılacak güçlerin çoğunu YPG’nin oluşturacağını söyledi. Ancak Erdoğan, Obama’yla yaptığı görüşmede “YPG gibi terör örgütlerine ihtiyacımız yok. Gelin beraber Rakka’dan DEAŞ’ı atalım” dedi...

Rakka’da YPG polemiği!

Musul’un ardından önümüzdeki haftalarda başlayacak olan Rakka operasyonunda YPG bilmecesi devam ediyor. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend, Rakka operasyonuna katılacak güçlerin çoğunluğunu, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDF) bağlı YPG’nin oluşturacağını söyledi. Pentagon’da düzenlenen basın toplantısına video konferans yoluyla canlı bağlanan Townsend, ‘Yakın muktedir olacak tek güç, YPG’nin belirgin bir bölümünü oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ diye konuştu.

‘Bab’tan sonra Rakka’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Gazi ve Şehit Yakınları Atama Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Cerablus’a girdik. Arkasından Rai, oraya girdik. Orayı da DEAŞ terk etti. Aşağıda Dabık vardır. DEAŞ’ın kutsalıydı. Dabık’tan da terk edip gittiler. Şimdi El Bab’a yürüyoruz. Çünkü El Bab onların önemli bir merkezi. El Bab’ı da terk edecekler ondan sonra Münbiç’e Rakka’ya yöneleceğiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesini de hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “PYD/YPG gibi terör örgütlerine bizim ihtiyacımız yok. Biz dedik ki gelin sizle beraber Rakka’dan DEAŞ’ı atalım. Bunu biz sizlerle beraber hallederiz. Bu gücümüz var. Bunlar nedir, basit bir terör örgütü.”

Haberin Devamı

Telefonla 1.5 saat!

ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama, Irak’taki operasyona Türkiye’nin uygun şekil ve derecede katılımı konusunda daha fazla diyalog içinde olunması gerektiğini belirtti.

Obama aradı

İki liderin ayrıca Irak’ın toprak bütünlüğü ile PKK’nın Kuzey Irak’ta barınmasının engellenmesi konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada da Obama’nın Erdoğan’ı aradığı ve görüşmenin 1 saat 25 dakika sürdüğü belirtildi.