Gazete Vatan Logo

Rakka'da yaşam!

Rakka'da yaşam!

Suriye'nin en büyük üçüncü vilayeti Rakka'da IŞİD yönetimi ele geçirdikten sonra her şey değişti. Rakka'da özel bir üniversite ve iyi devlet okulları vardı. Rakka, kafelerle doluydu. Kent halkı yaz aylarında gece geç saatlere kadar sokaklarda kalır, parkları ziyaret eder, akşam yemeklerini kadınlarla erkeklerin beraber gittiği ve sosyalleştiği restoranlarda yerlerdi.

BBC Türkçe, Rakka'da değişen hayatı böyle anlattı. İşte o haber:

IŞİD, şehrin kontrolünü tamamen ele geçirip diğer muhalif grupları uzaklaştırdıktan sonra ağırlıklı olarak yerel halk ve hükümetin eski çalışanlarıyla bir idari sistem oluşturdu. Şeriat yasaları getirip Şeriat mahkemeleri kurdu.

Rakka'nın idaresinden sorumlu olan "Vali", her biri yönetimin bir hizmetinden sorumlu emirler tarafından destekleniyor.

Ağır ceza ve yaptırım sistemi, IŞİD'in uygulamalarına direnmeyi veya bu uygulamaları protesto etmeyi neredeyse imkânsız kılıyor. Kendi yasaları uyarınca suç sayılan eylemlerinden ötürü cezalandırılanların listesi uzun. Halkın gözü önünde idamlar da yaygın.

Haberin Devamı

IŞİD'in gücü kaba kuvvet ve şiddetin yanı sıra yabancı savaşçılarına da bağlı. Şehirde kalanlar önce, güvenlik, bir çeşit hukuk, hizmet ve gıdaya erişim olduğu için IŞİD'in yönetim biçimine uyum sağladı.

Fakat son dönemde Rusya ve Fransa'nın hava bombardımanı yoğunlaşınca enerji ve su tedarikleri de yok edildi, hayat siviller için giderek zorlaştı. Petrol tesisleri ile rafinerilerinin çoğu bombalandığı için yakıt sıkıntısı yaşanıyor.

Genç kızlar ve kadınların, yanlarında yetişkin bir erkek akrabaları (genellikle babaları, ağabeyleri veya eşleri) olmadıkça evlerinden çıkmalarına izin verilmiyor. Kadınlar, başlarından ayak bileklerine kadar tüm vücutlarını örten peçe ve siyah çarşaf kullanmak zorunda.

Kadınları denetleyen El Hansa Tugayı

Sokaklarda, erkeklerin de kılık kıyafetlerini denetleyen ve Şeriat kanunlarının uygulanmasını sağlayan özel bir devriye asayiş ekibi dolaşıyor. Sigara içmek yasak. Sigara içenler, güvenlik birimi 'El Hisba' tarafından yakalanırsa kırbaçlanma riskiyle karşı karşıya kalıyor.Tüm erkekler gün içinde namaz saatlerinde camiye gitmek zorunda.

Haberin Devamı

IŞİD'in yasaları uyarınca, cep telefonunda kadın fotoğrafı bulunanlara 30 kırbaç cezası veriliyor.

Futbol maçı izlemek de yasak. Maçları gösteren bir kafe veya restoranın kapatılma riski var.

Sokaklarda, kadınların kılık kıyafetini denetleyen ve yalnızca kadınlardan oluşan El Hansa Tugayı adında bir asayiş birimi var. Bu tugayda görevli kadınların çoğu IŞİD militanlarının eşi. Kılık kıyafetleri yasalara uymayanları cezalandırmak ve kadın tutuklulara işkence yapmakla görevliler.

Güzellik salonları da yasak. Kadınların çoğu, IŞİD'in kadınların denetiminden sorumlu asayiş biriminden kaçmak veya bir cihatçıyla evlendirilmeye zorlanmamak için sokakta olmak yerine evlerinde kalıyor.

IŞİD militanı eşleri ölen kadınlar başka bir IŞİD militanıyla evlendiriliyor. Evlilikler uzun sürmediği için çocuk yapılmasını teşvik etmiyorlar. Genç eşlerin çoğu genellikle cephede savaşıyor.

Örgütün yabancı militanları ölümü göze alarak savaşa katılıyor. Aralarında Avrupalıların da olduğu genç kadın savaşçıları ise belirsiz bir gelecek bekliyor.

Haberin Devamı

Rakka'da yaşayan Suriyelilerin çoğu IŞİD yönetiminin er ya da geç sonlanacağına inanıyor fakat o zamana kadar, baskı ve şiddetin devam edeceği görüşündeler.