Gazete Vatan Logo

Rakka’da El Bab stili mücadele

ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşmesini anlatan Başbakan Yıldırım, “Rakka’da, El Bab’daki mücadele stilimiz neyse aynısı olacak. Bölgede zaten ÖSO’ya destek veren askeri unsurlarımız var. Muhtemelen onlar destek verecekler” dedi.

Rakka’da El Bab stili mücadele

Başbakan Binali Yıldırım, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde Almanya’nın Münih kentinde gazetecilerle bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yıldırım, özetle şunları söyledi:

‘Ortaklığa yakışmalı’

“(ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşme) Bunların, ‘PKK’nın kuzeni’ dedikleri, bizim ‘şubesi, aynısı’ dediğimiz PYD/YPG unsurlarıyla DEAŞ mücadelesi doğru bir yöntem değil. Bir terör örgütüyle bir başka terör örgütünün yok edilmeye çalışılması doğru değil. Dolayısıyla bu işin stratejik ortaklığa, NATO ortaklığına yakışır şekilde yürütülmesi gerekir. Onların da bu hassasiyetimizi dikkate alacaklarını düşünüyorum.”

‘Bir karar verecekler’

“DEAŞ ile mücadelede, ‘El Bab’dan sonrası için de varız’ dedik ama tabii terör örgütlerinin işin içinde olmaması şartıyla. Zannederim, değerlendirecekler ve bir karar verecekler. (“ABD, Rakka’ya operasyonda YPG’yi dayatırsa ne olur” sorusuna) Ben öyle bir izlenim edinmedim. Bir değerlendirme sürecindeler, sonucu görmemiz lazım. Münbiç ile ilgili niyetimiz çok net. Münbiç, PYD unsurlarından temizlenmeli. Bunu DEAŞ’tan ayrı değerlendiriyoruz. ABD’nin bize bu konuda taahhüdü var ama yerine getirmedi.”

Haberin Devamı

ABD ile ‘New Day’

“Rakka’da, El Bab’daki mücadele stilimiz neyse aynısı olacak. Bölgede zaten ÖSO’ya destek veren askeri unsurlarımız var. Muhtemelen onlar destek verecekler. ABD yönetimiyle yeni bir sayfa açıyoruz, ‘New day’ (Yeni bir gün) diyorlar.”

‘El Bab temizlenecek’

“(El Bab’da temizlik) Ne kadar olurlarsa olsunlar, temizlenecekler. (Fırat’ın batısında PYD’nin fiili düzeni) Türkiye’ye tehdit nereden gelirse gelsin, bizim bunu karşılama ve bertaraf etme hakkımız var. Tehdit neredeyse cevabını verme hakkımız var. Biz müttefiklerimize ‘Gelin PYD ile değil, Türkiye ile bu işi yapın’ diyoruz.”

Ortak miting değil etkinlik

“AK Parti ve MHP’de Yenikapı ruhu hiç yok olmadı, eksilmedi. Aslında CHP’de de vardı ama yavaş yavaş ruh bedenden ayrılmış gibi görünüyor ama ‘çıkmayan candan ümit kesilmez’ denir. Onlar (MHP) kendi, biz kendi kampanyamızı yapacağız. Uygun şartlar oluşursa, birlikte program yaparız. Onlar da, biz de kapalı değiliz. Ne zaman olur, hangi formatta olur bu, önümüzdeki süreçte netlik kazanır. Ortak mitingden ziyade bir etkinlik gibi olabilir. (Referandumun ardından MHP’li bakanların kabinede yer alıp almayacağı) Olasılıklara göre amel olmaz. Halkoylaması birlikteliğinin arkasında bir hesap-kitap yok.”

Haberin Devamı

Gülen için anlaşmaya uyma sözü

“(FetHullah Gülen’in iadesi) ‘Mesele hukuki ama anlaşmalarımıza uygun olarak çok ciddi bir şekilde ele alacağız’ denildi. Bu, bizim için yeni bir durum. Önceki yönetim ‘Bu, yargının işi’ diyerek kestirip atıyordu. Dolayısıyla burada yeni bir anlayış var. Ben de, ‘Bu sorun çözülmediği sürece Türklerin ABD algısı düzelmez, bu algıyı olumluya çevirmek için mutlaka ciddi bir adım atılması lazım’ dedim.”