Gazete Vatan Logo

Rakamlar ‘2017 iyi yıl’ diyor

Kötü geçen 2016 yılından sonra ekonomide 2017 yılına dair sinyaller vermesi açısından çok önemli olan ilk çeyrek bilançoları gelmeye başladı. Sonuçlar bu yılın şirketler için oldukça verimli geçtiğini ortaya koyuyor

Rakamlar ‘2017 iyi yıl’ diyor

Migros kipa ile zarardan kâra geçti

Migros , Mart ayında devraldığı Kipa mağazalarının da desteğiyle ilk çeyrekte 907 milyon lira net kâr elde etti. Migros’un bilançosu 2016’nın dördüncü çeyreğinde 262 milyon TL ve 2016’nın ilk çeyreğinde 25.8 milyon TL, tamamında 227.1 milyon TL zarardaydı. Beklenti şirketin 2017 ilk çeyrekte 150 milyon TL zarar edeceği yönündeydi. Analistlere göre bu büyük sapmada Kipa’dan sağlanan gelirler etkili. İş Yatırım’ın değerlendirme notunda, “Net kârı, Kipa’nın satın alınması sonucu oluşan 1.07 milyar TL’lik iştirak kârı destekledi. Bu kalemi düzelterek baktığımızda 100 milyon TL zarar gerçekleşti. Operasyonel marjlar beklentilerin altında kalmış olsa da, hem büyümenin güçlü olması hem de net kârın Kipa’nın satın alınması sonucu oluşan iştirak kârı nedeniyle çok yüksek gelmesine piyasanın olumlu tepki verebileceğini düşünüyoruz” denildi.

Oyak Yatırım’ın notunda da, ilk çeyrek bilançosunda bir ay tam konsolide olan Kipa’nın satış gelirlerindeki artışı da desteklediği belirtildi. Migros’un KAP’a bildirdiği finansal sonuçlarına göre, ilk çeyrekte satış gelirleri yüzde 29 artışla 3.1 milyar lira olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı yüzde 5, net kâr marjı yüzde 29.1 oldu.

Haberin Devamı

Koç’un konsolide kârı 1.1 milyar TL

Koç Holding, 2017 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 22.3 milyar TL gelir elde ederken, 1.1 milyar TL konsolide ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi. Aynı dönemde 1.1 milyar TL’lik kombine yatırım yaptı. İlk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Ülkemize olan inancımızla uzun yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz yatırımlarımız, finansal sonuçlarımıza olumlu katkı sağlamaya devam ediyor. Yatırım ve ihracat odaklı stratejimiz ile büyümede sürdürülebilirliğe odaklanıyoruz. Ülkemiz ekonomisinde büyümenin yapı taşlarından biri olmaya gururla devam ederken, yılın ilk çeyreğinde 1.1 milyar TL kombine yatırım yaptık. Son 5 yılda yatırımlarımız kombine bazda 30 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşti. Ülkemizde ve küresel pazarlarda tüm yatırım fırsatlarını aktif olarak değerlendiriyoruz” dedi.
“Yılın ilk çeyreğinde kombine ihracatımızı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 29 artırdık” diyerek sözlerini sürdüren Çakıroğlu şöyle devam etti: “Otomotiv sektöründe ihracat performansımız öne çıkarken, Ford Otosan ve Tofaş, toplam ihracat adetlerini senelik bazda sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 35 seviyesinde artırdı. Ülkemizde beyaz eşya pazarı ilk çeyrekte 6 ana ürün bazında senelik yüzde 36 büyürken, Arçelik’in yine aynı ürün gruplarındaki satış adedinde yüzde 43 artış oldu. Arçelik’in Türkiye cirosundaki artış yüzde 35 olarak gerçekleşti, Beko Avrupa’nın en çok satan ikinci markası konumunu sürdürdü.”
Sabancı’nın geliri 9.1 milyar TL oldu
Sabancı Holding’in konsolide satışları, 2017 yılının ilk 3 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 artarak 9 milyar 100 milyon TL oldu. Sabancı Holding’in yılın ilk 3 ayındaki konsolide net kârı 669 milyon TL olarak gerçekleşti. Sabancı Holding’in toplam varlıkları ise 31 Mart 2017 itibari ile 317 milyar 385 milyon TL’ye, toplam konsolide ana ortaklığa ait özkaynakları 23 milyar 634 milyon TL’ye ulaştı.
Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, “2017 yılının ilk 3 ayında özellikle perakende, sigorta ve enerji iş kollarımızda oldukça başarılı işlere imza attık. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Sabancı Holding olarak hedefimiz; içinde bulunduğumuz her sektörde paydaşlarımıza daha fazla değer yaratmaktır. Holding olarak yatırımlarımıza planladığımız gibi devam ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemiz için çalışmaya ve daha fazla değer yaratmaya devam edeceğiz“ dedi. Holding’in bankacılık faaliyetleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Göçmen, Akbank’ın kredileriyle ekonomiye sağladığı desteğin yaklaşık
186 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplamda yüzde 5 büyüterek 230 milyar TL’nin üzerine çıktığını kaydetti. Göçmen, “Akbank, üst üste 6’ncı kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olduğu gibi, dünyaca ünlü finans dergisi Euromoney’den ‘Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası’ unvanını da aldı” diye konuştu.
90 bin KOBİ'ye 7.5 milyar TL
Ziraat Bankası’nın 2017 yılı ilk çeyreğine ilişkin finansal verilerini değerlendiren Genel Müdür Hüseyin Aydın; aktif, toplam kredi, mevduat ve özkaynak büyüklüğü ile şube ve ATM ağı gibi birçok alanda Türkiye’nin lider bankası olmayı sürdürdüklerini belirtti. Aydın, şunları kaydetti: “Son dönemde kredilerdeki artışımızı, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizin finansmanı ve konut kredileri kaynaklı olarak gerçekleştirdik. Konut kredilerindeki pazar payımız yüzde 20’lere ulaşmış durumda. İlk çeyrekte nakdi kredilerimiz, yüzde 8’in üzerinde büyüme kaydederek 252 milyar TL’ye ulaştı. Toplam kredi büyüklüğümüz olan 335 milyar TL ile ülkemiz ekonomisine en yüksek finansman imkanı sağlayan banka konumumuzu sürdürüyoruz. Portföyümüzün yaklaşık yüzde 75’i reel sektörün finansmanı için verilmiş kredilerden oluşmaktadır.”
TOBB ile işbirliğiyle 15 bin firmaya 1.4 milyar TL, KOSGEB desteğiyle 50 bin firmaya 1.2 milyar TL finansman sağladıklarını kaydeden Aydın, şöyle konuştu: “Mart’ta başladığımız ‘Girişimciye Değer Kredisi’ kapsamında 25 bin firmaya 5 milyar TL kredi kullandırdık. 2017’de KOBİ’lere sağladığımız finansman desteği; toplamda yaklaşık 90 bin firmaya ve 7.5 milyar TL’ye ulaşmış durumdadır. İlk çeyrekte sektörün konut kredilerindeki büyümesinin yüzde 60’ını gerçekleştirmiş bulunuyoruz.”
Vakıfbank'ın aktif büyüklüğü 221 milyar TL
VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, 2017 yılının ilk çeyreğinde ulaştığı 1 milyar 518 milyon TL brüt kârından 293 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 1 milyar 225 milyon TL net kâr elde etti. Yüzde 24.6 seviyesinde gerçekleşen ortalama özkaynak karlılığı ve yüzde 2.26 seviyesinde gerçekleşen ortalama aktif karlılığı ile bankanın son 10 yıldaki en başarılı finansal performansını açıklamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, şunları söyledi: “Küresel piyasalardaki zorlu koşullara rağmen, sürdürülebilir bir şekilde büyümeye ve ülke ekonomisine destek olmaya devam ettik. VakıfBank’ın yılın ilk çeyreği itibarıyla Türkiye ekonomisine sağladığı nakdi ve gayri nakdi kredi toplamı 200 milyar TL sınırına dayandı. Proaktif ve etkin sermaye yönetim anlayışımız ile kredi büyümesinden taviz vermeden, bugün sektörün en güçlü sermaye yapısına sahip bankalarından biriyiz.”
540 milyon TL’lik ‘dönüşüm’ yatırımı
Turkcell Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, Türkiye genelinde 1.780 Turkcell mağazasında toplam maliyeti 540 milyon lira olan yatırım yapılacağını söyledi. Erkan, “Müşterimize daha iyi ve kaliteli hizmet sunmak için her gün kendimizi yeniliyoruz. Şu an 73 mağazamızda başlattığımız yeni perakende dönüşümü projemizin de tek amacı Türk halkına layık olduğu en iyi hizmeti mağazalarımızda eksiksiz olarak sunmak” dedi.
Erkan, artık batıda, doğuda, kuzeyde ve güneyde her nerede olursa olsun tüm Turkcell mağazalarında hizmet standardının aynı
olacağını belirtti. Mağazaların dekorasyonlarını ve iç yaşam alanlarını baştan aşağı değiştirdiklerini sözlerine ekleyen Erkan, sade bir tasarımla müşterilerin ürünleri ve dijital servisleri deneyimlemesini sağladıklarını söyledi. Turkcell mağazalarından kağıdı tümüyle kaldıracaklarının altını çizen Erkan, “Deneyimle hizmeti birleştireceğimiz yeni mağazalarımızdan kağıdı tümüyle kaldırıyoruz. Tüm müşterilerimiz işlemlerini tabletlerden yapacak, imzayı dahi dijital olarak atacak” diye konuştu.
Dönüşüm projesinin 2017 yılı sonunda tüm Türkiye’de tamamlanacağını kaydeden Erkan, “Mağazalarda şu anda 7-8 bin arasında çalışan istihdam ediliyor. Bizim hesabımızda dönüşüm projesiyle yüzde 25-30 oranında istihdam artacaktır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı