Gazete Vatan Logo

Rahmi Koç tebrik mesajı attı gözümüzü ABD’ye diktik

FORD OTOSAN’IN ABD’ye TransitConnect ihracat hamlesinin ardından Tofaş da “Doblo” için Fiat’ın Amerika gündemine girdi

Fiat-Chrysler ortaklığının gündem oluşturmasıyla ABD’ye ihracatı genişleteceklerini belirten Ford Otosan CEO’su Ali Pandır, TransitConnect’in açtığı yoldan ilerlemeye devam edeceklerini belirtti. “Doblo’yu orta ve uzun vadede Amerika’ya gönderme şansımız olabilir” diye konuşan Pandır, “Bu konuda Fiat Grubu’nun listesine ve gündemine girdik” dedi

FORD OTOSAN’IN ABD’ye TransitConnect ihracat hamlesinin ardından Tofaş da “Doblo” için Fiat’ın Amerika gündemine girdi. Avrupa pazarının yüzde 80’e yakın daralması ve ABD’de yakıt cimrisi ticarilerin revaçta olmasıyla Doblo’nun da ABD’de pazarında önü açıldı. Fiat-Chrysler ortaklığı sinerjisiyle orta vadede Amerika’ya Doblo ihracatı için Fiat’ın gündemine girdiklerini söyleyen Tofaş CEO’su Ali Pandır, Bursa’daki Ar-Ge çalışmalarıyla Fiat’ın elektrikli araçlarını üretmek için grupla görüşmeler yapacaklarını vurguladı.

Kriz bizi teğet geçti

Fiat-Chrysler ortaklığının henüz tam olarak başlamadığını ancak bu dönemde Ford Otosan’ın ABD’ye TransitConnect ihracatını başlatacak olmasının kendilerini cesaretlendirdiğini belirten Pandır, şöyle devam etti: “Bu ortaklıkla birlikte gelecekte ABD’deki birçok Chrysler fabrikasının Fiat’a dönüşmesi söz konusu. Ford’un TransitConnect projesi gibi biz de Fiat’a bu pazarda olabileceğimizi söyledik. Orta ve uzun vadede Amerika’ya araç gönderme şansımız olabilir. Bu konuda Fiat Grubu’nun listesi ve gündemine girdik. Rahmi Bey (Koç) Chrysler ile Fiat stratejik ortaklığı haberleri çıkınca tebrik mesajı attı: ’Gün ola harman ola. Kim derdi Fiat Chrysler’i alacak’ diye. Her durumdan fırsat oluşturmaya bakıyoruz.”

İhracatını 2008’de bir önceki yıla göre yüzde 49 artıran ve bilançosunda zarar yazmayan Tofaş, bu yıl sektörde yüzde 25’lere ulaşan küçülme beklentisine rağmen PSA ve Fiat Grubu ile yaptığı garantili alım anlaşmaları sayesinde krizi minimumda hissedecek. Bu yıl ihracatını geçtiğimiz yılki 217 bin adetler seviyesinde öngören Tofaş, iç pazarda da 30 bini yerli olmak üzere 50 bin adetlik araç satışı öngörüyor. Geçtiğimiz yılı ve 2009 hedeflerini değerlerdiren Tofaş CEO’su Ali Pandır, “Birçok şirkete göre şanslıyız, ‘kriz bizi teğet geçti’ diyebiliriz. Öncelikle elimizde Minicargo gibi orjinal bir ürün var. Öte yandan yeni Doblo için gerekli ana yatırımlara kriz öncesi başlamış olmanın avantajını yaşıyoruz” dedi.

Giderleri % 10 azaltacak

Krizin en büyük etkisini “Bütün sektör birkaç yıl geriden tekrar başlayacak” şeklinde özetleyen Pandır, şunları söyledi: “Geçen yıl sloganımız büyümeyi yönetmekti. Bu yıl ise ‘En iyi doğru’ oldu. Bu yıl genel giderlerimizi yüzde 10 azaltmayı hedefliyoruz.”

290 milyon euro yatırım yapacak

Önceden planlanan yatırımlarda bir erteleme düşünmediklerini, 180 milyon eurosu yeni Doblo’ya ayrılmak üzere bu yıl 290 milyon euro yatırım planları olduğunu belirten Pandır, Avrupa’da 7 ülkede otomotive teşvik uygulanmasıyla birlikte ihracat pazarlarındaki daralmanın azalacağını dile getirdi. Tofaş’ın bu krizden en az zararla çıkmasında Minicargo projesinde varolan ve 8 yıl boyunca geçerli olacak al ya da öde sisteminin önemli bir katkısı olduğunu belirten Pandır, “Bu sayede geçen yıl üretim yaptığımız PSA Grubu’ndan üretmediğimiz sipariş iptalleri dolayısıyla 34 milyon euro aldık. Çünkü anlaşma gereğince en başta belirlenen talebe göre Tofaş’a ne kadar maliyet geliyorsa onu karşılamak zorundalar. Aynı sistemi yeni Doblo için İtalyan ortağımız Fiat’la da uygulayacağız. Böylece küçülmemiz ve bunun finansal sonuçları pek çok şirkete göre daha az olacak” dedi.

Yeni Doblo son çeyrekte geliyor

Yılın son çeyreğinde iyileşme başlayacağı yönünde planlar yaptıklarını söyleyen Pandır, binek ve hafif ticari pazarın 375 bin civarında gerçekleşeceğini öngördüklerini vurguladı. Yeni Doblo’nun yılın son çeyreğinde yola çıkacağını ifade eden Pandır, sektörde teşviğe sanayiden daha çok bayi ve yan sanayinin ihtiyacı olduğunu söyledi

Haberin Devamı