Benim tek politikam sevgi ve saygı

Türkiye’de de epey hayran kitlesi olan ve 28 Şubat’ta CRR’de bir konser verecek Yunan sanatçı George Perris ile müziği ve dünyayı algılayışı üzerine konuştuk.

Edebiyat kökeni de olan bir müzisyensin. Müziğine etki eden, müziğinde yansıma bulan yazarlar var mı?

Elbette... Hayatımı ve dolayısıyla müziğimi etkileyen pek çok yazar var; Nikos Kazantzakis, Albert Camus ve Konstantinos Kavafis’i bunlar arasında sayabilirim.

Şarkı sözlerinde edebiyat ve şiirden yararlanıyor musun?

Şarkılarımı yazarken genellikle şunu kullanıyorum ya da bundan faydalanıyorum diyemem. Şarkı yazarken; okuduğum metinler ve şiirler, dinlediğim müzikler, izlediğim filmler ve yaşadığım hayat tecrübeleri ile ruhum bilinçli bir müdahele olmadan şekilleniyor; hepsi birleşiyor, nihayetinde ifade ve ilham biçiminde bir şekil buluyor.

Yeni albümünde nasıl bir ruhu yansıtmaya çalıştın?

Bu yılın sonlarında İngilizce çıkacak olan son albümüm için, şimdiye kadar yaptıklarım içinde en özel çalışma diyebilirim. Her kelimede ve her notada yoğun emeğim var ki bu benim için bir ilk. Çok çaba, enerji, zaman ve yoğunlaşma isteyen bir çalışma oldu; bir nevî meydan okumaydı benim için. Dinleyenlerle hikâyelerimi paylaşabileceğim doğru ifadeyi ya da duyguyu bulmak için kendimle büyük bir mücadeleye giriştim. Albümün doğmasında son üç yılda yaşadığım deneyimler etkili oldu. Yaşadığımız çağın hikâyesini ve çevremizde olup bitenlerden, genç bir adamın nasıl etkilendiğini anlatmak istedim.

Haberin Devamı

Hangi dilde şarkı söylemek sana en çok haz veren? Neye dayanıyor?

Birden fazla kültür ve tat içinde yetiştim. Annem Fransız, babam Yunan, en sevdiğim teyzem Kanadalı. Bu nedenle farklı lisanlarda konuşmak, düşünmek, rüya görmek ve şarkı söylemek, benim için hep doğal şeyler oldu. Bana en yakın gelen lisan şudur diyemem. Şarkı söylediğim her lisanın kendi anlatım yolları ve sırları var. Hepsini çözmeyi gerçekten çok seviyorum.

Halk için şarkı söylerim
Uzun bir aradan sonra İstanbul’dasın. Buraya gelmekte tereddüt ettin mi?
Çevremdeki pek çok kişinin baskısına rağmen gelmemeyi bir an bile düşünmedim. Lütfen bir konuda çok açık olmama izin verin: Halk için şarkı söylerim. Nokta! Politika ya da çevremizi saran çirkinlikler umurumda değil. Müziğimi dinlemek isteyen herkes için şarkı söylerim. Dünya zor günlerden geçiyor ve ben siyasetin işimi engellemesine izin veremem. Benim tek politikam sevgi ve saygıdır. İstanbul’da tekrar sahne alıp şarkılarımı paylaşmaktan mutluyum!
Çocuklara burs sağlıyor
The Horatio Alger Association’ın elçilerindensin. Bu görev sana neler hissettiriyor?
Bu hizmet benim için bir nimet. Zor bir çocukluk geçirdim. O yüzden en çok ihtiyacınız olduğu zaman yardım almanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. The Horatio Alger Association, zorlu bir çocukluk döneminden gelen öğrencilere ABD ve Kanada’da burs imkânı sunuyor. “Yardım edebilmek” benim için önemli. Çocukları destekleyen hayır işlerine cevabım hep ‘evet’ olur.
Hayatımı ve enerjimi müziğe adadım
Benim tek politikam sevgi ve saygı
Hedef kitlenin çok geniş bir yaş aralığında olduğuna inanıyorum...
Tüm çılgınlıklarımda ve çalışmalarımda beni destekleyen hayran kitlesine sahip olduğum için çok şanslıyım! Hepimiz yaş, cinsiyet, siyaset ve köken olmaksızın büyük bir aileyiz. Müziğe ortak bir sevgi duyuyoruz ve önemli olan da bu. Hayatımı ve enerjimi müziğe, müziği sevenlere adadım ve bunu dünyalara değişmem.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR