Gazete Vatan Logo

Raftinge değil ölüme yollamışlar!

İşte ihmaller zinciri...

Raftinge değil ölüme yollamışlar!

Dalaman’da iki yıl önce rafting kazasında yaşamını yitiren Cerys Alexandra Potter’in göz göre göre ölüme gönderildiği ortaya çıktı. Bilirkişi raporunda bot rehberinin 12 yaş alt sınırı kuralını ihlal ettiği, 8 kişilik bota 12 kişi aldığı belirtildi.

Muğla Dalaman Çayı’nda, 28 Temmuz 2010 tarihinde İngiliz Potter ailesi, rafting yaparken rehberler eşliğinde bindikleri bot kayaya çarparak devrilmişti. Kazada Potter ailesinin 9 yaşındaki Cerys Alexandra Potter yaşamını yitirirken, ağabeyi 12 yaşındaki Marcus Potter de yaralanmıştı. Cerys Alexandra Potter’ın ailesinin, kazanın sorumlusu olarak suçladığı Eylül Sanayi ve Ticaret Turizm şirketi yöneticileri ve çalışanları hakkında açılan davanın ilk duruşması geçtiğimiz hafta yapıldı.



15 yılla yargılanıyorlar

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, rafting şirketinin yöneticileri Ali Koru, Osman Tuğcu, çalışanlardan Mehmet Ali Doğanay ve rafting grup lideri İmdat Akboyun ‘taksirle öldürme ve yaralamaya neden olmak’ suçundan 15 yıla kadar yargılanmaya başlandı. Potter ailesinin avukatı Berna Babaoğlu Ulutaş’ın mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunda, yetki belgesi olmadan şirketi başka bir şirkete devreden bir yönetici, rafting şirketinin bir yöneticisi ve iki çalışanı ile denetim görevini ihmal eden Muğla İl Turizm Müdürlüğü 8‘de 1 oranında kusurlu bulundu. Önce rafting sporu için kullanılan tüm malzeme ve gereci Eylül Sanayi ve Ticaret Turizm Taşımacılık Şirketine devreden Marmaris Times Turizm’in yetkilisi Osman Tuğcu, aynı özelliklere sahip olmayan şirkete yetki belgesini devredemeyeceği halde, devirde bulunduğu için 8’de 1 oranında kusurlu bulundu. Eylül Sanayi ve Ticaret Turizm Taşımacılık Şirketi’nin yetkilisi Ali Koru da, gerekli yetki belgesine sahip olmamak, iş güvenliği için alınması gereken tedbirleri almamak, rehberler için gerekli ehliyet belgesine sahip olmayan Mehmet Ali Doğanay’ı çalıştırmak ve gerekli kaza önlemlerini almamaktan dolayı 8’de 2 oranında kusurlu bulundu.

8 kişilik bota 12 kişi!

Raporda, grup lideri olarak çalışan İmdat Akboyun için de, ebatları gereği en fazla 8 kişi ile sağlıklı yolculuk edebileceği bilinen rafting botuna binecek 13 kişiden imza almak, bota 12 kişinin binmesine izin vermek, rafting sporlarında alt yaş sınırı olan 12 yaş sınırını ihlal etmek, sigorta için bile minumum gösterilen 10 yaş sınırına rağmen kendi inisiyatifiyle 9 yaşındaki küçük kız için ‘katılımı mümkündür’ yazarak bota almaktan sorumlu tutuldu. Akboyun da, yüksek riskli parkur için açıklamada bulunmamaktan dolayı 8’de 2 oranında kusurlu bulundu. Bot rehberi Mehmet Ali Doğanay da, eğitimi bulunmadığı halde gereğinden fazla kişiyi bota almak, bota binen kişilerin sayımını tamamlamamak ve bir kişinin olmadığını zamanında farkedemediği için ölüme sebebiyet vermekten 8’de 2 oranında kusurlu bulundu.

Haberin Devamı