Gazete Vatan Logo
Magazin Racon'da gözü kara bir genci oynayacak

Racon'da gözü kara bir genci oynayacak

Racon'da gözü kara bir genci oynayacak

Röportaj: Olcay Ünal SERT

Fotoğraflar: Emrah TARIM

Yer Gök Aşk, Kavak Yelleri, Deli Dumrul, Osmanlı Tokadı gibi dizilerle tanınan yakışıklı oyuncu Emir Benderlioğlu şu sıralar setlerden fırsat buldukça yeni çizgi romanı için çalışmalar yapıyor. Benderlioğlu ile konusu Osmanlı’dan günümüze uzanan çizgi roman kahramanından, yeni projelerine dek her şeyi konuştuk...

Yeni bir proje ile sevenlerinizle buluşmaya hazırlanıyorsunuz. Nasıl bir rolü canlandıracaksınız Racon’da ?

‘Racon’da gözü kara bir genci oynayacağım. Yapımcılığını TMC Film’den Erol Avcı’nın yaptığı başrolleri, Mehmet Aslantuğ, Hande Doğandemir, Sarp Akkaya, Sezin Akbaşoğulları ve Ekin Türkmen’in paylaştığı dizi konusuyla bir hayli ilgi çekecek.

Sinema aşkınız nasıl başladı. Hedefleriniz neler?

Kamera önüne geçmeden önce kamera arkasında da çalıştım. Sinema aşkı bende kısa filmlerle başladı. Animasyon ve çizgi filmlerin ardından Kavak Yelleri ve Yer Gök Aşk gibi dizilerle tanınsam da asıl gönlümde yatan bir festival filminde oynamak. Özellikle Reha Erdem’in çekeceği bir filmde yer almayı çok isterim.

Haberin Devamı

Kara kalem çizimler yapıyorsunuz... Teksas, Tommiks gibi kahramanlar mı çiziyorsunuz?

Ben Güzel Sanatlar Fakültesi mezunuyum. İlk önce Heykel Bölümü’ne gittim. Heykel bölümünde özellikle metal bölümünü çok sevdim ama tam anlamıyla bana göre olmadığını anlayınca Grafik Tasarımları Bölümü’ne girerek oradan mezun oldum. Öncesinde de Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi’nde Resim bölümünü bitirdim. 14 yaşımdan itibaren ben resim çiziyorum. Böyle olunca tabi resmin bir dalı olan illüstrasyona da kaydık biraz. Türkçeye kitap resimleme olarak geçmiştir ama resmederek bir hikayenin ya da kavramın anlatımı demektir. İllüstrasyondan başlayıp küçüklükten okuma tutkunu da olduğum için işi çizgi romana kaydırdık.

Hedefleriniz neler, çizgi roman kitabı mı ya da çizgi film mi düşünüyorsunuz?

Birçok hedefim var ama ilk başta 50 sayfalık küçük butik bir roman kitabı yayınlamayı düşünüyorum.

İsmi belli mi?

Şu anda bazı kod adları var. Hikayesi belli ama ismini henüz netleştirmedim.

Haberin Devamı

Sizin kahramanlarınız nasıl?

Kahramanlardan çok, kahramanların figüran olduğu hikayeleri anlatmayı seviyorum! Benim üzerinde çalıştığım kahramanlar kırılgandır. Yaralanabilirler, ölebilirler. Ağlayabilirler, zayıflıklarını gösterebilirler. Bizim hikayemize hizmet etmek için oradadırlar. Benim sevdiğim drama anlayışı da bu zaten. Ve çizgi roman da sizin kafanızda ki dramayı, eğer yapabiliyorsanız çok hızlı bir şekilde anlatma aracı. Bir kameraya ya da oyunculara, sete ihtiyacınız yok. Kağıt, kalem haricinde paraya ya da medyaya ihtiyacınız yok. Animasyonla ilgili çalışmalarım oldu. Animasyon mecrasında ödül aldım. İAF 2004 Uluslar arası Animasyon Film Festivali’nde, Jüri Büyük Ödülü’nü aldım. Ekmeğimi animasyon filmlerinden kazandım.

Bakıldığı zaman animasyon çizgi romandan daha zor gibi gözükse bile, bir türlü çizgi roman alanında istediğimi çıkaramadım. Bu yıl ki hedefim bunu gerçekleştirmek.

Festival filmi isterim

Sinema aşkı bende kısa filmlerle başladı. Gönlümde yatan ise festival filmlerinde oynamak.

Haberin Devamı

Kökleri Osmanlı’ya dayanan fantastik bir hikaye yazıyorum

Kahramanlarınıza isim veriyor musunuz? Kaç sayfalık bir data oldu, günün birinde ‘Karaoğlan’ , ‘Tarkan’ gibi sinema filmleri yapmayı düşünüyor musunuz?

Şu an fantastik bir hikaye yazıyorum. Kökenleri Osmanlı’ya dayanan ve belki de alternatif bir geçmişle yoğrulup alternatif bir geleceğe gelen bir hikaye yazmaya çalışıyorum. Karaoğlan ve Tarkan dan başka bir şey yapılmadı, oysa bizde o kadar malzeme var ki inanılır gibi değil... İnanılır gibi olmayan ne biliyor musun; bizim tarihimiz, bizim kültürümüz, Türk kültüründen bahsediyorum o kadar zengin ki... Herkes bir araştırma yapsın, Türk kılıçları ile ilgili dünya üzerinde kitaplaştırılmış bir kaynak var mı? Yok... Bakın dünyanın ilk demir ustası Hun Türkleri’dir... Ama markalara bakın Toledo kılıçları, İspanyol, Japon ve İngiliz kılıçları ön plandadır ve çok sayıda marka vardır. Onlar markalaşmışlar. Bizim oysa çok önemli kahramanlarımız var. Benim bu konu ile ilgili hassasiyetlerim çok büyük. Bu topraklar ve coğrafya ile kaynağımız çok büyük, bunu hatırlatmak istedim.

Haberin Devamı

Tarihi dizileri nasıl buluyorsunuz?

Şu an TRT de yapılan işleri çok beğeniyorum. ‘Filinta’; ‘Diriliş’ başarılı.