Gazete Vatan Logo

PYD sınır kapısını ele geçirdi!

Suriye'nin Kürt bölgesinde radikal dini gruplar ile Kürt silahlı grubu YPG arasında yaşanan çatışma geniş alanlara yayılırken, sınır ilçesi Ceylanpınar'ın karşısındaki sınır kesiminin büyük bölümü ve sınır kapısı, PKK'nın Suriye uzantısı kabul edilen PYD'nin askeri kolu YPG'nin denetimine geçti

ANF'nin haberine göre, dün Suriye Kürdistanı'ndaki Serekaniye kasabasında Nusra Cephesi ile YPG arasında çıkan çatışmaların ardından Nusra'cılar bölgeden çıkartılırken, YPG güçleri Türkiye-Suriye sınır kapısını ele geçirdi.

Bölgeye üst üste eylemler düzenleyen YPG, sınır kapısındaki kontrolü tamamen ele geçirdiği bildirildi.

El Kaide'nin bazı grupların bir kısmının Serekaniye’nin kuzey bölgesi, bir kısmının ise Tel Xelefe kaçtıkları kaydedildi.

YPG'nin bu hamlesinden sonra TSK'nın Serekaniye'ye top atışı yaptığı iddia edildi.

Çatışma kadınlara ateşle başladı

El Nusra Cephesi üyeleri ile PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin silahlı grupları arasındaki ateşkes dün El Nusra Cephesi'ne bağlı silahlı grubun, YPG'nin içinde kadın savaşçıların bulunduğu devriye arabasına ateş açması üzerine bozulmuştu.

Fırat Haber Ajansı, saldırının ardından YPG güçlerinin harekete geçerek misilleme yaptığı ve sonrasında ilçede şiddetli çatışmalar yaşandığını duyurdu.


Habere göre, dün akşam saatlerinde El Nusra Cephesi’nin bağlı Irak İslam Devleti (Irak El Kaide’si) ile Biladi Şam grubunun (Suriye El Kaide’si) merkez olarak üstlendiği Mehete mahallesi YPG'liler tarafından kuşatmaya alındı ve kısa sürü sonra da mahalle elegeçirildi. Çatışmalarda 15 El Nusra üyesi ile 1 YPG'li savaşçının öldüğü ileri sürüldü.

Ceylanpınar'a açılan kapı YPG'nin eline geçti

Çatışmalar bugün de gün boyu sürdü. El Nusra Cephesi'nin uzun süredir kontrolünde bulunan Tarım Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ait tahıl depolarının bulunduğu alandaki ofis binasına eylem düzenleyen YPG'li silahlı gruplar binayı, ardından Ceylanpınar'a açılan sınır kapısı ve sınırdaki bazı karakolları elegeçirdi.

Asker karşı ateş açtı

YPG'li silahlı grupların sınırın değişik kesimlerinde mevzilenen El Nusra gruplarına doğru bir kaç koldan operasyonu devam ederken, islami grupların Tel Xelefe bölgesine çekildikleri bildirildi. Önlem amacıyla sınırın Türkiye tarafındaki bazı mevziler boşaltılırken, askerlerin stratejik noktalara konuşlandığı ve ateş açılan noktalara karşı ateşle yanıt verdikleri öğrenildi.

RASULAYN DA PYD'NİN KONTROLÜNDE

PKK'nın Suriye uzantısı PYD, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Rasulayn kasabasını ele geçirdiğini duyurdu. Bu iddia muhalif kaynaklar tarafından da doğrulandı. PYD ile muhalif Nusra Cephesi ile Gureba El Şam birlikleri arasında iki gündür şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalarda Rasulayn'ın PYD'nin kontrolüne geçtiği belirtiliyor. PYD'ye yakın internet sitelerde Rasulayn'ın ele geçirildiğine dair haber ve fotoğraflar yayınlandı.

İktidar mücadelesi

Bir süre önce Esad yönetiminin denetimindeyken radikal dini grupların ortak harekatı ile elegeçirilen Kürtçe adı Serkaniye olan Resulayn kentinde PYD ile dini gruplar arasında iktidar mücadelesi yaşanıyordu. Kentin nüfusunun bir bölümünün Kürt olması nedeniyle bölgede denetimini sürdürmek isteyen PYD ile bölgeyi yönetmek isteyen El nusra bağlantılı dini gruplar arasında daha önce de iki kez büyük çatışma yaşanmış, ancak ateşkes kararı üzerine örgütler kendi bölgesine çekilmişti. Önceki gün dini grupların PYD'nin kadın devriye timine ateş açması üzerine çatışmalar yeniden şiddetlenmişti.

Seçim hazırlığı

Bu arada Suriye'de Kürtlerin kontrolü altında tuttuğu bölgede özerk bir yönetim oluşturulmasına yönelik çalışmalara hız verildi. Kuzey Irak Kürt yönetimine benzer bir yapılanma oluşturulması için
özerklik oylamasının yanısıra bölgesel bir hükümet kurulması için seçim yapılacak. Bütün grupların içinde yer aldığı TEVDEM adlı Kürt cephesi yetkilisi Aldar Halil'in Arapça gazete Şark El Evsert'e yaptığı açıklamada, bölgede seçim hazırlığı yapıldığını doğrulayarak, "Biz seçim yapacağız. Seçimlerde kim kazanırsa başkanlığı o isim yürütecek" dedi. KCK kongresi sonrası yapılan açıklamada ise Suriye'deki Kürt bölgesinde bir yönetim kurulması gerektiğine dikkat çekilmiş, bunun için seçim yapılması istenmişti.

Haberin Devamı