Gazete Vatan Logo

PYD, Rus-ABD desteğiyle ilerliyor

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD, Halep’in kuzeyindeki Azez-Cerablus hattına iki yönden ilerlemeye çalışıyor. PYD, Afrin’den Rus hava desteğiyle Azez’e, Fırat’ın batısından da ABD öncülüğündeki koalisyon yardımıyla Cerablus’a doğru yöneldi. Örgütün, Fırat’ın batısına büyük bir saldırı düzenlemesi bekleniyor. PYD kuşağı projesi Halep’in Türkiye ile bağlantısını da kesmeyi amaçlıyor.

PYD, Rus-ABD desteğiyle ilerliyor

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD, Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında iki yönlü ilerlemeye çalışıyor. PYD, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırında halihazırda kontrol ettiği Afrin ve Kobani'yi (Ayn el-Arab) birleştirmek için baskısını artırıyor. ABD öncülüğündeki koalisyonun ve Rusya'nın hava saldırılarından da istifade eden örgüt, ittifak halinde olduğu bazı grupları ileri harekat için kullanıyor. PYD, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının yardımıyla Halep'in doğusundaki Sırrin beldesinin güneyindeki IŞİD'i gerilettikten sonra Fırat nehrine ulaşmıştı. Örgüt, 27 Aralık'ta koalisyonun hava saldırısının ardından Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı'nı IŞİD'ten almıştı. Ardından, PYD güçleri, Fırat nehrinin batısında Tişrin Baraji'nin 9 km kuzeybatısındaki Ebu Kalkal bölgesine dayanmıştı.

TERÖR ÖRGÜTÜ CERABLUS'A ODAKLANDI

PYD, Fırat'ın batısında IŞİD'in kontrolünde bulunan Cerablus'a ilerlemeye odaklanmış durumda. Bölgede terör örgütü IŞİD ile PYD güçleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. IŞİD'in savunmadan saldırı pozisyonuna geçtiği, PYD'nin ilerlemesinin ise şimdilik durduğu ifade ediliyor. Ayrıca PYD'nin Kobani'den getirdiği zırhlı araçlar da barajda tedbiren bekletiliyor. Yerel kaynaklar, PYD'yle çalışan unsurların bölgede yığınak yaptığını, gelecek hafta büyük bir saldırı başlatmalarının beklendiğini bildirdi. Kasım ayının sonunda bu yana PYD, bir yandan Rus savaş uçaklarının önünü açmasıyla Afrin'den muhaliflerin Azez'deki cephe hatlarına saldırıyor. Afrin'in doğusunda, Halep'in kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Deyr Cemal, Meryemeyn, Malikiye ve Ziyara beldeleri havadan Rus savaş uçaklarının, karadan ise PYD'nin saldırısına maruz kalmıştı. Saldırılar zaman zaman devam ediyor.

Haberin Devamı

ABD'YE GÖRE PKK/PYD 'DOST GÜÇ'

ABD'nin desteğini alan PYD'ye, İdlib Şehitleri Tugayı, Ayn Calur Tugayı, 99. Piyade Tümeni, Hamza Tugayı, Kaka'a Tugayı, 455. Özel Kuvvetler Tugayı, Selçuklu Tugayı, 102. Alay, Ahrar Şimal, Halep kırsalı Aşiretleri, Kürt cephesi, Şeyh Maksud Savunma Birlikleri, Şeyh Maksud Kadın Savunma Birlikleri adlı gruplar katılmıştı. ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, geçen hafta IŞİD ile mücadelede “Mümbiç cebi” olarak adlandırılan bölgenin büyük sorun oluşturmaya devam ettiğini, bu bölgenin örgütten temizlenmesi için bölgenin doğusunda Demokratik Suriye Güçleri olarak adlandırılan gruplarla, batısında ise ABD'nin eğit-donat programında eğitilen gruplar tarafından desteklenen dost güçlerle çalıştıklarını söylemişti.

Haberin Devamı

Amaç koridoru kapatmak

PYD, koalisyonun desteğiyle Kobani'yi (Ayn el-Arab) ele geçirmiş, Mayıs'ta da Tel Abyad'ı IŞİD'ten almıştı. Böylece ülkenin kuzeyinde birbirinden kopuk olan Haseke ve Kobani bölgelerini birleştiren PYD, bir sonraki hedefine yoğunlaşmıştı. Örgüt, Suriye'nin kuzeydoğu sınırından başlayarak Türkiye sınırı boyunca ilerleyen hakimiyet kuşağı, Halep-Türkiye bağlantısını da keserek, Reyhanlı ilçesinin karşısına dayanmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

PYD'ye güç kazandırma çabası

Suriye ile ilgili BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde başlatılması öngörülen rejim-muhalefet müzakerelerinde tıkanıklık var. Muhalefet adına hangi grupların davet edileceği konusunda anlaşmazlık sürüyor. Rusya ve Esed rejimi, PYD gibi muhalif saflarında olmayan grupları muhalif adı altında kabul ettirmekte ısrarcı. Rejime muhalif gruplar ise Rusya ve Esed'in söz konusu işbirlikçi grupları “truva atı” olarak kullanmaya çalıştığına dikkati çekiyor.

Rus uçakları muhaliflere saldırdı

Rus savaş uçakları, Halep'in kuzeyinde muhaliflerin PYD ile olan cephe hatlarına hava saldırısı düzenledi. Halep'teki yerel aktivistlerden Ebu Ammar, Rusların, Halep'in kuzeyinde muhaliflerin ilerleyişini durdurmak için onların terör örgütü PYD ve IŞİD'le olan cephe hatlarına saldırdığını, Rusların amacının PYD'nin bölgede ilerlemesini sağlamak olduğunu söyledi. (Yeni Şafak)