Gazete Vatan Logo

Putin Suriye’de ayrı bir devlete karşı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Putin YPG’ye sıcak bakmadığını söyledi” şeklinde konuştu ve ekledi: Hatta Suriye’de ayrı bir devlet kurulmasını tasvip etmediğini, toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirterek, ‘Sizinle aynı düşüncedeyiz’ dedi

Putin Suriye’de ayrı bir devlete karşı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova dönüşü uçakta gazetecilere konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmenin ayrıntılarını aktardı, gündemle ilgili soruları yanıtladı. Rusya’nın ‘Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu’, Putin’in kendisine, bölgede bir Kürt devletine karşı olduğunu söylediğini belirtti. Münbiç ve Rakka’da Türkiye, ABD ve Rusya’nın ortak hareket edebileceğini kaydetti. 16 Nisan referandumu için ‘evet’lerin tırmanışta olduğunu, muhalefetin ‘seçime yakın referandum iptal edilecek’ iddiasının ‘akıllarına bile gelmediğini’ söyledi. Cumhurbaşkanı’na yöneltilen sorular ve cevaplar özetle şöyle:

- ABD’nin YPG konusundaki tutumu ortada. ABD askerlerinden sonra Rus askerlerinin de YPG armalarını taşıdıklarını gördük. Putin ile konuşmada YPG konusunda bir ilerleme sağlandı mı?

Bize söyledikleri şey şu: ‘Biz silahlı terör örgütlerinin yanında size karşı yer almayız...’ Ayrıca Müslüman Çeçen askerlerinden oluşan iki taburu Suriyeliler’in yanında yer almak üzere Suriye’ye gönderdiklerini anlattılar. ‘Suriye halkının Müslüman olmayanlara tavrı farklı olabilir. Onun için Çeçen Müslümanlardan oluşan iki taburu oraya gönderdik’ dediler. Bu taburların biri Halep’te. Nitekim Halep’teki tahliye işleminde onlardan istifade ettiklerini aktardılar. Diğer tabur ise Şam civarında. ‘Bu taburlar daha ziyade oradaki Sünnilerin korunması ve güvenliğin sağlanması amacıyla gönderildi’ dediler.

Haberin Devamı

Putin, YPG’ye sıcak bakmadığını da söyledi. Hatta Suriye’de öyle ayrı bir devlet kurulmasını kesinlikle tasvip etmediğini de söyledi. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini ifade etti. ‘Sizinle aynı düşüncedeyiz’ dedi.

Koalisyon Münbiç’i YPG ve DEAŞ’tan temizler

- Münbiç’teki manzara sizin koyduğunuz prensiplerle de çok örtüşmüyor gibi? ABD ve Rusya YPG’yi destekliyor görüntüsü var? Fiili durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şu anda zaten Münbiç’te bizim aldığımız bazı köyler var... Rejim ve Rusya’nın müşterek aldığı bazı köyler var. Oranın halkı merkeze yavaş yavaş yerleşmeye başladı. Zaten YPG ve PYD’nin büyük kitle olarak girmesi mümkün değil. Öyle bir sayısı yok. Münbiç büyük yer. Oranın güvenliği sağlandığı anda Münbiç halkı oraya gelip yerleşecektir. Bizim baştan itibaren istediğimiz YPG’nin Fırat’ın doğusuna gitmesiydi. Obama YPG ile ilgili sözünü tutmadı. Hatta son dönemlerinde ‘terk ettiler’ gibi şeyler söylediler. Ama bütünüyle boşaltmadıkları görüldü. Bu iş koalisyon güçleriyle yürütülürse Münbiç, DEAŞ’tan ve YPG’den temizlenir düşüncesindeyim.

Haberin Devamı

- Rusya ile (Moskova’da açılan) YPG temsilciliği konusunda ilerleme kaydedildi mi?

Hayır, bir ilerleme oldu diyemem. Yine üzerinde durduk. O da konuyu takip edeceğini söyledi.

REFERANDUM SÜRECİ

‘Hayır kampanyasını kim, nasıl engellemiş?’

- Muhalefet kanadından, referandum kampanyasında Türkiye’deki toplantıların engellendiği ve ertelendiğine dair eleştiriler yükseliyor?

Kimin nesi engellenmiş?

- Mesela Meral Akşener’in toplantısı...

Onu ‘engelleme’ diye nitelemek doğru olmaz. O kendi içlerindeki sıkıntının neticesidir. O tür bir sıkıntıyı kalkıp da yönetime mal etmenin anlamı yoktur. Kendi içlerindeki bir problem. Bunun MHP’nin üst yönetimiyle de alakası yok.

Haberin Devamı

- ‘Hayır’ diyenlere baskı yapıldığı, müdahale edildiği iddiaları var..

Nerede olmuş bunu bilelim, biz de onlara müdahale edelim.

‘Evet’ler tırmanışta’

- ‘Hayır’ cephesi her geçen gün daha yüksek oranlar veriyor. Sizin elinizdeki son rakamlar ne gösteriyor? MHP ile organizasyon konusunda alınmış karar var mı?

Anketlerle alakalı olarak, şu anda sonuçlar henüz çok sağlıklı olmamakla birlikte, ‘evet’ oylarının tırmanışta olduğunu söyleyebilirim. Meydanlar artış olduğunu gösteriyor. Konu anlaşıldıkça, daha da artış olacak. Ben meydanların dilini çok önemserim. Meydanları görünce, tırmanışın devam ettiğini görüyorum. Meydanlarda daha çok kalacağız. Başbakan ve bakan arkadaşların çalışmaları var. Devlet Bahçeli ilk etapta 9 ilde yapacak. Daha sonra başka iller takip edecek. Onların da çalışmaları var. BBP de ‘Evet’ oyu vereceklerine dair açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

‘Türkiye kaybeder’

- Muhalefet ‘Hayır kazanırsa, Türkiye’de bir şey değişmeyecek. Evet çıkarsa kaos çıkar’ diyor. ‘Hayır’ çıkarsa ne olur? Türkiye ne kaybeder?

Ben, ‘Evet’ çıkacağına; Türkiye’nin kazanacağına inanıyorum. Aksi takdirde Türkiye kaybeder. Olay bu kadar basit. Kasaların fırlatıldığı, memurların işçilerin maaşlarını alamadığı o dönemler tekrar yaşanmamalı. Artık zaman kaybı son bulmalı. Gensoru ile uğraş, güvenoyu ile uğraş. Saydım geçen gün, Türkiye’de 50’den bu yana 40-50 tane hükümet kurulmuş. Böyle bir ülke olur mu? İngiltere’de, Fransa’da böyle bir şey yok.

Almanya yumuşadı Hollanda daha katı

- Avrupa’nın Türkiye’ye karşı son döndemde iyice tırmandırdığı kampanyasının perde arkasında ne var?

Ben o kampanyanın başta Almanya ve Hollanda’daki seçimlerle ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu tabii ki yanlış. Ama buradan onlara ekmek çıkmaz. Yanlış oynuyorlar. Başka bir zihniyet aslında hortluyor. Ayrıca, Türkiye’nin son dönemde ayağa kalkışı, yükselişi, ekonomik güç depolaması oralarda bazılarını rahatsız ediyor. ‘Kredi derecelendirme kuruluşlarıyla vuruyoruz olmuyor, bunlara kredi açmayın diyoruz olmuyor’ diyenler var. Ne yaparlarsa yapsınlar, bakıyorlar kapı bir yerden açılıyor. Tüm bunlar şunu gösteriyor: Türkiye güvenli bir liman. Ama hâlâ bunu anlayamayanlar var. Çok değerli bir hocamız şöyle der idi: ‘Para civa gibidir, kendine uygun bulduğu yere kaçar. Sermaye nerede kendine uygun yer bulursa, oraya doğru akar’... Fakat bizdeki yerli sermayeden bile ne yazık ki o dalgaya kapılanlar oldu. Halbuki ilk yatırımı yapması gerekenler onlar. Ben diyorum ki, yastığınızın altındaki paraları getirin TL’ye çevirin... Yerli sermaye bundan rahatsız oluyor. Yahu niye bundan rahatsız oluyorsun? Asıl olanların bunu başlatması lazım. Bir başlatsalar zaten iş kendiliğinden yola girecek.

- Türk bakanların durumunu da ilgilendiren Almanya Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı var. Yabancı ülkelerden gelen siyasetçilerin ülkede propaganda çalışması yapamayacağına dair. Federal hükümetin izni gerekir yönünde bir karar bu. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel en son (Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde) Cumhurbaşkanı buraya gelmek istiyorsa Hannover yakınında 16 bin kişilik salon var demiş. Şu an Almanya bu işin önünü açtı. Hollanda daha katı davranıyor. Seçimden sonra falan diyorlar. (Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin ‘Çavuşoğlu müze gezmek veya lale görmek için ülkemize gelebilir’ sözüne atfen) Seviyeyi ne hale getirdiklerini sizler de görüyorsunuz...

‘Kararsızlar fazla değil’

“Referandum tarihi yaklaştıkça evet diyecek olanların oranı da artacaktır. Ben çok fazla kararsız olduğu kanaatinde de değilim. Meydanlarda, caddelerde görülen bu. Kaldı ki kimin ‘hayır’ dediğine de bakmak lazım. Kandil, ‘hayır’ diyor. Destek verenlerin kimler olduğu da belli. Düşünün Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yapıyoruz adamlar onu dinamitlemek için gidiyorlar. Nereden, denizden... Biz bu köprüyü yaptık bitirdik. Osman Gazi öyle, Avrasya öyle, Marmaray öyle, 18 Mart’ın temelini atacağız... Ekonomisi battı, bitti denilen bir ülkede cebimizden para harcamadan yaptırıyoruz bunu.”

Referandum ertelenir mi?

- Bazı çevrelerde çeşitli bahanelerle referandumun iptal edileceği gibi tezler ortaya atıldı. Böyle bir şey söz konusu olabilir mi?

Kim söylüyor bunu? O tür bir düşünce, aklımızın ne yakınından geçmiştir, ne de uzağından! Ben ‘evet’ cephesindeyim. ‘Evet’ diyenler olarak hepimiz, meydanlarda, televizyon ekranlarında halkımızla bütünleşmenin gayretindeyiz. Tamamen bu işe odaklanmış durumdayız.

İki sonuçta da seçim 2019’da

- Referandumun ardından seçim olacak mı? ‘Evet’ de kazansa ‘hayır’ da çıksa 2018’de seçim olur’ diyenler var...

Bunlar olmaz değil ama, şu anda böyle bir şey yok. Milletvekili seçimleri Kasım 2019’da. Cumhurbaşkanlığı seçimi de Kasım’a alındı. Süreç şimdi bu. Bizim amacımız nedir? Seçimleri ilan edilen zamanlarda yapalım. Biz 15 yıllık dönemde erken seçime hiç gitmedik. Erken seçim faturadır, niye millete bunu kestirelim. İstikrar ve güvenden kopmayacağız. Bunu kaybettiğimiz zaman ülke kaybeder.

‘Başkanlıkta darbe ihtimali az’

“Bütün mesele konuyu iyi anlamakta. Biz bu 18 maddeye neden geldik. Bunlara bakmak lazım, bunları iyi işlememiz lazım. Parlamenter sistem dertlere deva olsaydı zaten bugünlere gelmezdik. Biz bütün darbeleri parlamenter sistemde yaşadık. Bu demek değildir ki başkanlık sisteminde buna benzer şeyler asla olmaz. Önemli olan hangi sistemde bu ihtimalin daha az olduğudur.”

Kremlin’de ne konuşuldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATA uçağında Kremlin’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile masaya yatırılan konuları anlattı:

Elimizden geleni yapıyoruz

- ”Rusya ile turizmde yeniden bir toparlanmayı başlatmanın kararlılığı içindeyiz. Kısmen tereddüt ettikleri tek şey güvenlik. Bunun için elimizden gelen her şeyi, A’dan Z’ye zaten yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.”

Akkuyu Mayıs’ta netleşir

- ”Türk Akımı projesiyle ilgili tüm adımlar atıldı. Teknik kadrolarımız, Türk Akımı’nın nereden nasıl geçeceği noktasında çalışıyor. Akkuyu Nükleer Santralı’yla ilgili nihai kararlar da Mayıs içerisinde netleşecek.”

Teklifi aşağıya çektiler

- ”Rusya ile savunma sanayiinde de bazı çalışmalarımız var. (Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi ihalesi) Gerek ABD, gerek Fransa, gerek Çin ve Rusya teklif vermişti. O zamanlar en yüksek teklif Rusya’dandı. Fakat Rusya teklifini çok daha aşağıya çekti. Ruslarla görüşmeleri devam ettiriyoruz. Bir an önce sonuca vardırma gayretindeyiz.”

Suriye’de işbirliği vurgusu

- ”Suriye’de, gerek Cerablus gerek Rai, Dabık ve Bab’da şu anda geldiğimiz noktada, insani yardımlar konusunda işbirliğine girmemiz gerektiğini kendilerine ifade ettik. Buna ABD ve koalisyon güçlerinin katılması isabetli olacaktır.”

Rakka dahil tam mücadele

- ”Münbiç’te koalisyon güçlerinin desteğini yanımıza alabilirsek, Rusya da bu işe dahil olarak, PYD ve YPG’yi oradan çıkarabiliriz. Putin, Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana. Silahlı terör örgütlerine karşı olduğunu, özellikle de Türkiye’ye karşı böyle bir şeyi onaylamayacaklarını vurguladı. Rakka dahil DEAŞ’la mücadele konusunda da, beraberce bir çalışma yapılabileceğini düşünüyoruz. Şu anda Türkiye, ABD ve Rusya genelkurmay başkanlarının yaptıkları çalışmalar bunun altyapısını oluşturabilir.”

ABD İLE YENİ DÖNEM

Trump’la görüşme 16 Nisan sonrası

- Yeni ABD yönetimiyle görüşme referandum sonrasına mı kaldı? Rakka konusunda bir gelişme var mı?

ABD’de, seçimlere 60 gün kala o ülkelerden gelen siyasetçilerle özel görüşmeler yapmama gibi bir teamülleri olduğunu aktardılar. Ondan dolayı da görüşmenin bu halkoylamasından sonraya kalacağı izlenimi edindik. Rakka konusunda genelkurmay başkanları aralarında görüşmeler yaptılar. Münbiç ve Rakka aslında müşterek ele alınması gereken bir süreç. Genelkurmay başkanları irtibat halinde olacaklar.

FETÖ’NÜN YARGILANMA SÜRECİ...

‘Geciken adalet adalet değil’

- 15 Temmuz’la ilgili yargı süreci acaba ağır mı işliyor? Marmaris’teki davada Cumhurbaşkanı’nı öldürmeye gelen FETÖ’cüler (menfezde) yakalandı. Hiç değilse o davanın daha hızlı sonuçlanması gerekmez mi?

İddianameler hazırlandı, yargı süreci bildiğiniz gibi devam ediyor. Yargı gerekeni yapacaktır. Ama öteden beri biz ne diyoruz? Gecikmiş adalet adalet değildir...

HEDEF 1,5 MİLYONU YAKALAMAK

Mart’ta 413 bin yeni istihdam sağlandı

- İstihdam seferberliği başlatmıştınız. Şu an son durum nasıl?

Ben bunların takibini valilere verdim. Valilerden ay sonu itibarıyla rakamları isteyeceğim. Neticeyi getirin bakalım diyeceğim. Sonuçları ilan edeceğim. Ciddi bir ekonomik savaş var. 1-6 Mart arasında 413 bin 444 artı istihdam sağlanmış. 1,5 milyonu yakalayalım.