Gazete Vatan Logo

Putin resmen açıkladı! Adaylık...

Rusya Devlet Başkanı Putin 2024'te bir kez daha aday olabilmek için anayasa değişikliği aramayacağını söyledi. Putin'e göre, anayasa değişikliklerinde ülke çapında referanduma gidilmeli.

Putin resmen açıkladı! Adaylık...

Her yıl sonunda yaptığı geleneksel basın toplantısıyla gündem olan Rusya lideri Vladimir Putin, bu kez milletvekillerine yıllık konuşmasını gerçekleştirdi. En çok merak edilen ise ise, Putin'in 2024'te bir kez daha aday olup olmayacağı. Rusya'nın yeni dönemdeki vizyonunu anlatan Putin, başkan olma kriterlerini sıkılaştırmak istediğini söyledi. Putin ayrıca, parlamentoya başbakanı seçme yetkisi vermeyi amaçladığını da aktardı. Vladimir Putin, "Değişiklik önerilerine rağmen, Rusya'nın güçlü başkanlık sisteminin devam etmesini istiyorum" deyip anayasadaki muhtemel değişiklikler için ulusal referandum teklifini gündeme getirdi.

Rusya Devlet Başkanı'nın görev süresi 2024 yılında doluyor. Putin bir kez daha aday olmak isterse, anayasanın değiştirilmesi gerekecek. 67 yaşındaki Putin, 31 Ocak 1999'da Rusya Devlet Başkanı oldu, 2000 ve 2004'teki seçimlerde koltuğunu korudu. 2008'e gelindiğinde ise Putin Dmitry Medvedev'i Devlet Başkanı yapıp, kendisi Başbakan oldu.2012'de Putin bir kez daha Rusya lideri oldu, altı yıllık dönemin ardından 2018'de beklendiği gibi seçimleri kazandı.

Haberin Devamı

Moskova yönetiminin geliştirdiği silahlarla övünen Putin, "Rusya, tüm stratejik nükleer silah geliştirme tarihi boyunca ilk kez kimseye yetişmeye çalışmıyor, herkesin önünde gidiyor" dedi ve ekledi:"Dünyanın beş nükleer gücü olarak gezegenimizde güvenliği sağlamakla yükümlüyüz. Savunma kabiliyetimizi 10 yıl önceden garanti altına almış bulunuyoruz."

Rus liderin verdiği diğer mesajlar şöyle: "Ülkemizdeki doğum oranından memnun olmak mümkün değil. Rusya'nın kaderi ve gelecekte tarihin neresinde olacağı, demografiye bağlı.Ailelerde 90'lı yıllara kıyasla daha az çocuk dünyaya geliyor. Doğum oranı yeniden düşmekte. Bu nedenle çok çocuklu ailelerin ne gibi güçlüklerle karşılaştığını iyi anlamalı, bunlara çözüm üretmeliyiz.

Çok çocuklu ailelere yapılan yardımlar yeterli değil. Söz konusu yardımlar çocuk üç yaşına geldiğinde kesiliyor. Aile de kendisini yeniden güç bir ekonomik durumda buluyor. Bu nedenle düşük gelirli ailelere üç ila yedi yaş arasındaki çocuklar için aylık yardımlar yapılmalı.2019'da enflasyon, beklenen yüzde 4 yerine yüzde 3 olarak gerçekleşti. Dünyada gözlenenden daha yüksek bir ekonomik büyüme hızıne erişebilmek için yeni bir yatırım döngüsüne gereksinimimiz var."

Haberin Devamı